«To Lose Lautrek» από τους sinequanon

18.11.2010
«...Η ασχήμια, παντού και πάντα, έχει και τη μαγευτική της πλευρά. Είναι συναρπαστικό να την ανακαλύπτεις εκεί όπου κανείς πριν δεν την είχε προσέξει...»

«...Η ασχήμια, παντού και πάντα, έχει και τη μαγευτική της πλευρά. Είναι συναρπαστικό να την ανακαλύπτεις εκεί όπου κανείς πριν δεν την είχε προσέξει...»

Το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «to Lose Lautrec» στο Βασιλικό Θέατρο, σε χορογραφία-σκηνοθεσία sinequanon. Πρόκειται για μια συνάντηση του σύγχρονου χορού με το καμπαρέ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Τουλούζ Λωτρέκ (1864-1901).

Για τις ανάγκες της παράστασης, η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, θα συμπράξουν εννέα χορευτές, δύο μουσικοί και δέκα τρεις ηθοποιοί από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, ενώ η belle époque του τέλους του 19ου αιώνα θα ζωντανέψει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.

«... Λίγοι καλλιτέχνες πίστεψαν όσο ο Λωτρέκ στην οπτική αλήθεια του κόσμου που μας περιβάλλει και στην ικανότητα του ανθρώπου να την κατανοήσει. Αν απεικονίζει την ορατή πραγματικότητα σαν καλλιτεχνικό γεγονός, αν η γοητεία των ζωγραφισμένων εικόνων του -τόσο τολμηρών και τέτοιας υποδειγματικής εφευρετικότητας και ζωντάνιας - είναι η γοητεία της μεγάλης ζωγραφικής, τότε άσχετα με τη φύση των όσων εκφράζονται, όσο εξωτική και παράξενη κι αν είναι, ο έσχατος στόχος του έργου του Λωτρέκ είναι η επανανακάλυψη της γυμνής αλήθειας της ανθρώπινης κίνησης...»

Η τεχνική της τρυφερότητας συναντιέται με την ρευστότητα της κίνησης σε μια χοροθεατρική παράσταση που βασικός πυρήνας της είναι το ντουέτο. Η ατμόσφαιρα ενός μυστηριακού καμπαρέ ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Ένα καμπαρέ που ενώνει τους ανθρώπους καταργώντας τους κανόνες της κοινωνικής συμβατικότητας. Εκεί που πέφτουν οι μάσκες, εκεί όπου άνθρωποι - από μποέμ και περιθωριακούς τύπους μέχρι ευυπόληπτους πολίτες- συναντιούνται χωρίς το βάρος της ηθικής, εκεί που τα σώματα αφήνονται ελεύθερα να επικοινωνήσουν μέσα από την κίνηση η οποία ενσωματώνει τις πιο μύχιες επιθυμίες τους.

Ανάλογη είναι και η ζύμωση των συντελεστών της παράστασης. Οι χορευτές χορεύουν με τους ηθοποιούς, οι ηθοποιοί εισάγουν τους χορευτές στον κόσμο της μυθοπλασίας, ενώ η μουσική, που παίζεται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθοδηγεί τα βήματά τους.

Η παράσταση «to Lose Lautrec» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Τουλούζ Λωτρέκ.


sinequanon για την παράσταση
«Η βαθιά συμπόνια του Λωτρέκ, παρά την έντονη τάση του για σάτιρα, βασίζεται ακριβώς στην κατανόηση που δείχνει για ό,τι είναι κοινό σε όλους, για την κοινή μοίρα της ύπαρξης. Πρόκειται για ένα χώρο συνάντησης και αδελφοσύνης των ανθρώπων, που είναι χαμένοι και μόνοι στον ορατό κόσμο. Μόνοι με το πεπρωμένο τους».«to Lose Lautrec»
Βασιλικό Θέατρο (24-28 Νοεμβρίου & 1-5 Δεκεμβρίου)

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-χορογραφία: sinequanon
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονυ
Μουσική: Sancho 003
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Παρασκευή Ορφανίδου
Οργάνωση παραγωγής: Μarlen Verschuuren

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)
Παναγιώτα Αλεξίου, Λουκία Βασιλείου, Mπέττυ Δραμισιώτη, Μαρία Καραμήτρη, Άγγελος Καρανικόλας, Δημήτρης Καρτόκης, Γιώργος Κοτσιφάκης, Edgen Lame, Κατερίνα Λύκου, Ερμής Μαλκότσης, Χρίστος Νταρακτσής, Δημήτρης Όντος, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σάκης Πετκίδης, Θάλεια Σκαρλάτου, Δημήτρης Σωτηρίου, Αμαλία Ταταρέα, Στέργιος Τζαφέρης, Δροσιά Τριαντάκη, Αλέξης Τσιάμογλου, Μανώλης Φουντούλης, Αντιγόνη Φρυδά.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί
Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή).

Παραστάσεις:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό (Πλατεία-Θεωρεία) 20 €
Κανονικό (Εξώστης) 15 €
Φοιτητικό/Πολυτέκνων (Πλατεία- Θεωρεία)12 €
Φοιτητικό/Πολυτέκνων (Εξώστης) 10 €
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ (Πλατεία- Θεωρεία)15€
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ (Εξώστης)12 €
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000