Γνωστά έργα τέχνης επαναπροσδιορίζονται στη Strangeland

04.11.2010
Tην ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο Strangeland (Παράξενος Τόπος) εγκαινιάζει την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010 η «fizz gallery».

Tην ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο Strangeland (Παράξενος Τόπος) εγκαινιάζει την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010 η «fizz gallery».

Η έκθεση «Strangeland» αποτελεί το επόμενο βήμα στην προβληματική που έθεσαν προηγούμενες ατομικές εκθέσεις της καλλιτέχνιδος, όπως η White Cube και η Tate Reloaded. Με κεντρικό γνώμονα πάντα το καλλιτεχνικό αντικείμενο, αλλά και τις παραμέτρους που το καθορίζουν και το καθιερώνουν ως σημαντικό στην συνείδηση του θεατή, η Ποταμιάνου ερευνά τώρα τα στοιχεία που κλονίζουν την εικόνα αυτή.

Η επιρροή των μουσείων και των χώρων προβολής της τέχνης περνά τώρα σε δεύτερο πλάνο, στο background, παρέχοντας τον «καμβά» πάνω στον οποίο οι αποσπασμένες από γνωστά έργα τέχνης φιγούρες διεκδικούν μια ύπαρξη διαφορετική από αυτή που ο αρχικός δημιουργός τους και ο θεατής έχουν καταχωρήσει ως δεδομένη.

Με φόντο το Περίπτερο της Βαρκελώνης του Mies van der Rohe, το Iit του Rem Koolhaas ή άλλα γνωστά μουσεία και αρχιτεκτονικά έργα που καθόρισαν την αισθητική, οι φιγούρες που δραπετεύουν από τα έργα τέχνης ξεκινούν ένα διάλογο μεταξύ τους.

Μια εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί τους προσωπικούς συνειρμούς, τη συλλογική συνείδηση, την έκπληξη του θεατή που αρχικά ξαφνιάζεται βλέποντας την χορεύτρια του Ντεγκά δίπλα στον Ντυσάμπ αλλά στην συνέχεια παίρνει μέρος σε ένα εικαστικό παιχνίδι.

Η σύνθεση των εικόνων, αποκομμένων από των περιβάλλον τους και η σχεδόν βίαιη, καταναγκαστική συνύπαρξη τους δεν έχει ως τελικό σκοπό την αποδόμηση. Τα έργα του «Strangeland» αποδομούν και στη συνέχεια συνθέτουν ένα κόσμο ουτοπικό, ένα τόπο όπου όλα είναι δυνατά και οι κανόνες της τέχνης είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Αυτή η εύθραυστη ελευθερία όμως είναι αναμενόμενο να χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία που ο Sigmund Freud χαρακτήρισε ως uncanny, την έλξη αλλά και ταυτόχρονα ανησυχία που δημιουργεί στον θεατή μια οικεία εικόνα μέσα σε ένα ανοίκειο περιβάλλον παραδοξότητας.

FIZZ gallery-Βαλαωρίτου 9Γ, 10671, Αθήνα, τηλ.210-3607598,
www.fizzgallery.gr, Ώρες: Τρίτη - Παρασκευή 12.00-15.00, 18.00-21.00
Σάββατο: 11.00-14.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά