Βαγγέλης Ηλιάδης, Τα Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας

19.12.2000
Συνηθίζεται στον απολογισμό της πορείας της ανθρωπότητας, από γενέσεώς της, η ματιά του ερευνητή να εστιάζει στις φυσικές καταστροφές, στις μεγάλες μάχες, στους παγκόσμιους πολέμους.
Συνηθίζεται στον απολογισμό της πορείας της ανθρωπότητας, από γενέσεώς της, η ματιά του ερευνητή να εστιάζει στις φυσικές καταστροφές, στις μεγάλες μάχες, στους παγκόσμιους πολέμους. Η αλήθεια, όμως, είναι πως απ' την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου, ένας είναι ο μεγαλύτερος και άνισος εχθρός του, οι ασθένειες. Κάθε προσφορά στην επιστημονική γνώση, κάθε ιατρική ανακάλυψη, κάθε άλμα του ανθρώπου προς την αλήθεια ξεκινάει από λίγα μικρά βήματα. Βήματα που προσπαθούν να κατανοήσουν και να αναστρέψουν την άνιση αυτή μάχη. Στην επιβράβευση αυτών των ανακαλύψεων συμβάλλει και ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος με τη διαθήκη του δημιουργεί ένα παγκόσμια αποδεκτό κατεστημένο, ξεχωρίζει και προωθεί κάθε νέα συμβολή στην ανθρώπινη γνώση.
Ο Βαγγέλης Ηλιάδης - βιολόγος- συγκέντρωσε όλους τους βραβευθέντες με Νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας και τους παρουσιάζει σε ένα εξαιρετικό, πραγματικά, βιβλίο. Το έργο του καθενός από τους βραβευθέντες κατέχει και μία ξεχωριστή ενότητα, με χρονολογική σειρά, στο βιβλίο αυτό. Ο συγγραφέας επικεντρώνει την προσέγγισή του στις συνθήκες ζωής του καθενός και στο αντικείμενο της βράβευσής του. Για την αναλυτικότερη εξάλλου μελέτη, ο αναγνώστης έχει στα χέρια του το βιογραφικό σημείωμα του Νομπελίστα, τις εκδόσεις- συγγράμματα που συνήθως αφορούν προσωπικές του συγγραφές και στο τέλος του βιβλίου τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που φιλοξένησαν τον καθένα και τη σχετική βιβλιογραφία.