"Ή Καίσαρ ή τίποτα".

21.11.2000
Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, γεννημένος στην Ισπανία του Φράνκο, δείχνει κυρίως με λογοτεχνικό τρόπο, τις αντιεξουσιαστικές διαθέσεις του .
Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, γεννημένος στην Ισπανία του Φράνκο, δείχνει κυρίως με λογοτεχνικό τρόπο, τις αντιεξουσιαστικές διαθέσεις του . Καυστικός πολιτικός συγγραφέας, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι δολάριο, αφού με τους Αμερικανούς δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις -άλλωστε τους κατηγόρησε με σκληρά λόγια για προσχεδιασμένη επίθεση στο Κόσοβο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανταποκρίθηκε σε δημόσια πρόσκληση του κομανάντε Μάρκος και επισκέφθηκε τους Ζαπατίστας στη ζούγκλα των Τσάπας. Αργότερα έγραψε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων στην εφημερίδα "Ελ Παίς", υποστηρίζοντας τον αγώνα τους. Ο Μονταλμπάν έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας το 1992 , με το γαλλικό Prix International de Litterature Policiere, το 1981 και με το Εθνικό Βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων για το σύνολο των έργων του.
Εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Καστανιώτη" το ιστορικό " Ή Καίσαρ ή τίποτα ", που αναφέρεται στις δολοπλοκίες των Βοργίων στη Ρώμη του 16ου αιώνα. Εξιστορεί το πως οι τρεις γενιές Βοργίων, μιας καταλανικής οικογένειας, καταφέρνουν παρά τη δύναμη μεγάλων ρωμαϊκών οικογενειών να κατακτήσουν την εξουσία. Το σκηνικό είναι αρκετά ελκυστικό : δολοπλοκίες, αγώνες εξουσίας, μάχες για ελευθερία ή για καταδυνάστευση. Ο Μακιαβέλι, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος είναι μερικά από τα πρόσωπα που διαπερνούν τις σελίδες του μυθιστορήματος και διεκδικούν ρόλο πρωταγωνιστή.