"Το Διπλό Βιβλίο"

11.10.2000
Γεώργιος Βιζυηνός," Το αμάρτημα της μητρός μου" - Ανδρέας Καρκαβίτσας, "Ο Ζητιάνος": Η συνύπαρξη δύο συγγραφέων , δύο τίτλων σε ένα βιβλίο με δύο εξώφυλλα.
Γεώργιος Βιζυηνός," Το αμάρτημα της μητρός μου" - Ανδρέας Καρκαβίτσας, "Ο Ζητιάνος": Η συνύπαρξη δύο συγγραφέων , δύο τίτλων σε ένα βιβλίο με δύο εξώφυλλα.

"Το αμάρτημα της μητρός μου", είναι ένα από τα ωραιότερα ηθογραφικά διηγήματα, που κυριαρχεί το έντονο δραματικό στοιχείο και η άριστη ψυχογραφία των προσώπων. Ο Βιζυηνός, μέσα από τη διήγηση του μικρότερου μέλους μιας οικογένειας- που κατά πολλούς μελετητές είναι ο ίδιος ο συγγραφέας- περιγράφει την προσπάθεια της μάνας να απαλλαγεί από τις τύψεις που νιώθει για το θάνατο της μικρής της κόρης. Μοναδικός τρόπος "εξαγνισμού" της είναι η απόκτηση άλλης μία κόρης. Ο ήρωας υφίσταται τις συνέπειες της προσπάθειας της μητέρας του, καθώς στερείται τη μητρική στοργή και αδικείται. Νιώθει ένοχος, διότι γεννήθηκε αντί της κόρης και δεν την υποκατέστησε στο θάνατό της. "Ποιο είναι όμως το πραγματικό αμάρτημα της μητρός του"; Το ερώτημα αυτό θα δημιουργηθεί σίγουρα σ' όλους τους αναγνώστες.

"Ο Ζητιάνος", είναι ένα ηθογραφικό διήγημα, με συναρπαστική πλοκή και έντονα ρεαλιστικό ύφος. Ο Καρκαβίτσας με όπλο τον άγριο σαρκασμό, καυτηριάζει την κακεντρέχεια που χαρακτηρίζει ένα επαγγελματία επαίτη, ο οποίος ξεγελά με κάθε τρόπο τους κατοίκους ενός χωριού στη Θεσσαλία. Στο πρόσωπο του ήρωα απεικονίζεται ο αιώνια "έξυπνος" Έλληνας που εκμεταλλεύεται μέσα σε μία ανυπεράσπιστη κοινωνία κάθε ανθρώπινη δυστυχία. Ο "Ζητιάνος" συμβολίζει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και τη δύναμη του κακού.

Στη νέα σειρά λογοτεχνικών βιβλίων από την "Εμπειρία Εκδοτική", με γενικό τίτλο "το διπλό βιβλίο", συναντώνται κλασικοί Έλληνες πεζογράφοι, εκπρόσωποι διαφορετικών ρευμάτων και περιόδων της ελληνικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για την παρουσίαση κλασικών έργων σε μία σύγχρονη έκδοση που φιλοδοξεί να προσεγγίσει και τους νέους αναγνώστες.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Σελίδες:272
Λιανική τιμή πώλησης:3900 δρχ
ISBN 960-7919-19-Χ