Αλίκη Παναγιωτοπούλου στην a.antonopoulou.art

29.12.2008
Η γκαλερί a.antonopoulou.art παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Αλίκης Παναγιωτοπούλου στην Ελλάδα, από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009.

Η γκαλερί a.antonopoulou.art παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Αλίκης Παναγιωτοπούλου στην Ελλάδα, από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009.

Η καλλιτέχνης αφηγείται ιστορίες μέσα από το σχέδιο. Από τα μικροσκοπικά λεπτομερή σχέδια με μολύβι μέχρι τα έργα με τις τραχιές πινελιές, αυτή η έκθεση μιλάει για τις συμπληρωματικές σχέσεις μεταξύ αντιθέτων ως ορμή που προκαλεί αλλαγή και ποικιλία στο κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η σειρά από σχέδια με μολύβι (υπό τον τίτλο "All is fair in Love and War") επικεντρώνεται στις ερωτικές και σεξουαλικές συμπεριφορές (και νευρώσεις) των ανθρώπων, αρσενικών και θηλυκών, ομο- και ετεροφυλοφιλικών, όπως αυτές προσλαμβάνονται μέσα από ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό και εν μέρει ανθρωπολογικό πρίσμα.

Τα σχέδια της είναι μία βιωματική αναπαράσταση φαντασιώσεων, εμμονών, αναμνήσεων και παρατηρήσεων των σεξουαλικών συμπεριφορών μας, εκτεινόμενη από το ρομαντικό και τρυφερό μέχρι το αναμφισβήτητα βίαιο και σκληρό. Με αναφορές σε πληθώρα πηγών όπως οι ινδικές μινιατούρες, τα σχέδια και χαρακτικά των μεγάλων δασκάλων της Αναγέννησης και την εικονογραφία του Μοντερνισμού, τα σχέδια αυτά αποτίουν ένα φόρο τιμής στην αποκρουστικότητα της κοινοτοπίας μας, την ομορφιά της ιδιορρυθμίας μας και αντίστροφα.

Το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης συνεχίζει με το θέμα του ερωτικού αλλά προσφέρει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται τα προηγούμενα έργα. Αποτελείται κυρίως από αυτά που η καλλιτέχνης ονομάζει ‘σχέδια με μπογιά’. Στερημένα από κάθε επιθυμία να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι αλλά κλείνοντας μέσα τους ένα πλήθος αναφορών και αντιπαραθέσεων, προσφέρουν μία μυστηριώδη και έντονη όψη ενός κόσμου στα όρια της έκρηξης.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2009.
Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 2-9 και Σάββατο 12-4.
Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου η γκαλερί θα είναι ανοικτή 12-4.