"Μαλλιά-Κουβάρια" στην Πάτρα!

19.12.2008
Ο Κώστας Τσιάνος καταπιάνεται με μια ελληνική κωμωδία του περασμένου αιώνα, ένα είδος θεάτρου που αγαπά αλλά και ξέρει πώς να διαχειριστεί.

Ο Κώστας Τσιάνος καταπιάνεται με μια ελληνική κωμωδία του περασμένου αιώνα, ένα είδος θεάτρου που αγαπά αλλά και ξέρει πώς να διαχειριστεί.

Σκηνοθετεί και διασκευάζει τα «Μαλλιά-Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη, μια φαρσοκωμωδία που γράφτηκε το 1897 και παρουσιάστηκε στη Σύρο την ίδια χρονιά.

Η παράσταση, μια κωμωδία μετ' ασμάτων, όπου τα πρόσωπα εμπλέκονται σε παρεξηγήσεις και οδηγούν τη σκηνική δράση σε απροσδόκητες καταστάσεις, ανεβαίνει απόψε στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας (οι παραστάσεις διαρκούν έως τις 8 Φεβρουαρίου).

«Ευτυχώς δεν γίναμε μαλλιά-κουβάρια, όσοι προσπαθήσαμε για το ζωντάνεμα του έργου στη σκηνή. Αντίθετα, αγαπηθήκαμε, κουραστήκαμε και ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια με τις ανατροπές του έργου», σημειώνει ο Κώστας Τσιάνος. Ο Ν. Λάσκαρης έγραψε υποδειγματικά το έργο, ώστε να θεωρείται κλασικό στο είδος της φάρσας. «Με την άριστη τεχνική του, την οικονομία και τη σπαρταριστή του πλοκή είναι σίγουρα πολύ καλύτερη φάρσα από αρκετές των Φεϊντό, Λαμπίς, Σαρντό, για παράδειγμα», προσθέτει ο ίδιος.

Στην παράσταση «προσπάθησα να φρεσκάρω το κείμενο σε μια οικεία γλώσσα, να προσθέσω περισσότερα κωμικά στοιχεία, μουσικές γέφυρες, τραγούδια που ελπίζω να δώσουν ένα ιδιαίτερο χρώμα», τονίζει και καταλήγει: «Η φάρσα ως είδος έλκει την καταγωγή της από την αρχαία κωμωδία τον Πλαύτο, τον Τερέντιο, τον Μολιέρο, τον Γκολντόνι, την κομέντια ντελ άρτε. κ.ά. Προσπαθήσαμε να δείξουμε αυτή την καταγωγή και το θεατρικό πατάρι να είναι κυρίαρχο».

Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, τη μουσική - μουσική διδασκαλία η Σοφία Καραγιάννη.
Παίζουν: Ναταλία Στεφάνου, Ελένη Ζιώγα, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Θοδωρής Σκούρτας, Σπύρος Τσεκούρας, Γιώτα Μηλίτση και Σπύρος Αυγουστάτος.
Στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος.