Γούρι για το 2009 από τα μουσεία

17.12.2008
Το γούρι για το 2009 κυριαρχεί μέχρι και τον Ιανουάριο στα πωλητήρια των μουσείων. Φέτος, τα πιο καλόγουστα γούρια βασίζονται στον αριθμό "9", ο οποίος συμβολίζει την τελείωση, την επίτευξη και την ολοκλήρωση

Το γούρι για το 2009 κυριαρχεί μέχρι και τον Ιανουάριο στα πωλητήρια των μουσείων.

Φέτος, τα πιο καλόγουστα γούρια βασίζονται στον αριθμό "9", ο οποίος συμβολίζει την τελείωση, την επίτευξη και την ολοκλήρωση, την αρχή και το τέλος, το "όλον". Στο λεξικό των συμβόλων του J.C. Cooper αναφέρεται ότι για τους Έλληνες και Ρωμαίους το εννέα συμβολίζει την ύπαρξη των εννέα θεών και στη συνέχεια των εννέα μουσών.

Για τον βουδισμό είναι η υπέρτατη πνευματική δύναμη, ένας ουράνιος αριθμός, και για την Κίνα η ουράνια δύναμη - αφού το 3Χ3 είναι ο πιο ευοίωνος από όλους τους αριθμούς.

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ευδιάκριτο το "9" στο γούρι της, δημιουργία της Μαρίας Παπαστάμου. Ενώ, το ασημένιο γούρι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, φιλοτεχνημένο από τον Άκη Γκούμα, απεικονίζει μια σπείρα, εμπνευσμένη από κυπριακό αμφορέα του 13ου αι. π.Χ., η οποία προβάλλεται προς τα έξω σχηματίζοντας τον αριθμό εννέα.

Το γούρι από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, δεν "δανείζεται" τον αριθμό εννέα, αλλά φέρει τη βαριά υπογραφή του μεγάλου μας εικαστικού καλλιτέχνη, Γιάννη Μόραλη. Το «Ερωτικό» γούρι, που έχει και συλλεκτική αξία, θα κυκλοφορήσει σε ασήμι και σε 249 αριθμημένα χρυσά αντίτυπα, ενώ θα διατίθεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη και στα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

Εντύπωση, επίσης, μας έκαναν οι τέσσερις πρωτότυπες ιδέες για το Γούρι του 2009 από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Τα θέματά τους είναι εμπνευσμένα από τα διακοσμητικά μοτίβα αντικειμένων της συλλογής Νεοελληνικής Αργυροχοΐας του Μουσείου, και μάλιστα δύο από αυτά είναι πιστά αντίγραφα κοσμημάτων:

α) Ένα γυναικείο χέρι, που κρατά ολάνθιστο στεφάνι σύμβολο γονιμότητας, β) μια νεαρή γυναικεία μορφή, που κρατά πτηνό - λεπτομέρεια από ιδιότυπο επιστήθιο κόσμημα με ιδιότητες φυλακτού, γ) ένα πέταλο, σύμβολο τύχης, με δύο πτηνά και γ) ένα σχηματοποιημένο κλαδί σύμβολο αναγέννησης.

Αφού προμηθευτείτε το τυχερό σας γούρι, μπορείτε στο πλαίσιο της δράσης: "ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΤΗΡΙΖΩ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ" να ενισχύσετε τους παρακάτω μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αγοράζοντας δωράκια από το Πωλητήριο του Μουσείου Herakleidon, Experience in Visual Arts (Ηρακλειδών 16, Θησείο, T: 210 3461981).

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί:
- στην οργάνωση Διεθνής Αμνηστία
- στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου
- στον σύλλογο Ελπίδα
- στην οργάνωση Ελλάδα Καθαρή

Χ.Τ.