Ετοιμαστείτε για μία μαγική απογείωση!

16.12.2008
Παλιά όσο και η ιστορία της ανθρωπότητας η λαχτάρα των θνητών να πετάξουν, συμβολίζει οράματα, αποδεσμεύσεις, υπερβατικές ανησυχίες, όσο και την επιθυμία της γνωριμίας με καινούργιους κόσμους.
Παλιά όσο και η ιστορία της ανθρωπότητας η λαχτάρα των θνητών να πετάξουν, συμβολίζει οράματα, αποδεσμεύσεις, υπερβατικές ανησυχίες, όσο και την επιθυμία της γνωριμίας με καινούργιους κόσμους. Στην ιστορία της τεχνολογίας το αεροπλάνο ορίζεται ως μηχανοκίνητο κατευθυνόμενο όχημα , βαρύτερο του αέρα. Η πρώτη πτήση διάρκειας 12 δευτερολέπτων έγινε το 1903 στο Kitty Hawk της Βόρειας Καρολίνας από τον Orville Wright, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Wilbur ήταν αυτοί που συναρμολόγησαν το πρώτο αεροπλάνο. Από τότε, είτε ως παιχνίδι, είτε ως μεταφορικό μέσο ή ως πολεμικό όπλο, το αεροπλάνο γοητεύει πάντοτε μικρούς και μεγάλους υποδαυλίζοντας κρυφά στην ψυχή την μεγάλη ανάγκη να ανοίξει τα δικά της φτερά.

Ένα τέτοιο φανταστικό «αεροπορικό ταξίδι» αποτελεί η έκθεση «Στην Ιστορία με τον Ίκαρο», που διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α., στο οποίο ανήκουν τα σπάνια στο είδος τους εκθέματα της συγκεκριμένης έκθεσης που είναι πιστοποιημένα από τον Οίκο Christie’s του Λονδίνου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από 15 Δεκεμβρίου 2008 έως 31 Ιανουαρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 1200 αεροπλάνα - μινιατούρες, που αποτελούν τη μοναδική μουσειακή συλλογή στον κόσμο στο είδος της για το παιδικό παιχνίδι και μπορούμε σήμερα να την απολαύσουμε χάρη στην υπομονή και την επιμονή του καθηγητή Hansuli Keller να τη συγκροτήσει. Κάθε μοντέλο είναι κατασκευασμένο από ειδικούς τεχνίτες, που επιστράτευσαν τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους, προκειμένου να αποδώσουν όσο το δυνατόν πιστότερα τα αεροσκάφη - σταθμούς στην ιστορία της αεροπορίας.

Ορισμένα από τα πλέον μαγευτικά κομμάτια που εκτίθενται είναι τα υπέροχα χρωμολιθόγραφικά αρχικά παιχνίδια, τα οποία επιδέξια και με πραγματική μαεστρία μας φέρνουν στο μυαλό την εποχή των μονοπλάνων Bleriot και των τορνευτών αερόστατων. Ήταν η εποχή που τα ταξίδια στους αιθέρες ήταν όχι μόνο κάτι το καινούργιο και συναρπαστικό, αλλά και χωρίς ρυθμίσεις, ελέγχους και κανονισμούς, κάτι που απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα.

Στο φινάλε της, η συλλογή αυτή μας εκτοξεύει στους αιθέρες, μέσα από τη στρατόσφαιρα και πιο πέρα απ’ αυτή, μέχρι τη σφαίρα του διαστήματος που κατοικείται από τα προϊόντα των Marusan, Nomura, Masudaya και τα ευρηματικά σχέδια της Technofix.

Μια συλλογή που τελικά μας απογειώνει στα ύψη της δημιουργικής φαντασίας και μαεστρίας ξεχωριστών σχεδιαστών και μηχανικών, των οποίων τα ονόματα μπορεί μεν να είναι ως επί το πλείστον χαμένα, τα προϊόντα τους όμως έχουν παραμείνει για να τα θαυμάζουμε, να τα απολαμβάνουμε, και να πετάμε ως τα ύψη της συλλογικής τους ιδιοφυίας.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Δ/ντριας του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. Ρίτσας Κυριακού με τη βοήθεια του Daniel Agnew, συνοδεύεται από Λεύκωμα παραγωγής του Πολιτισμικού Οργανισμού.

Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 19.00
Διάρκεια έκθεσης:
15 Δεκεμβρίου 2008 - 31 Ιανουαρίου 2009
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ.- 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Αλεξάνδρα Πούλου, τηλ.: (210) 3640953 & 3630706