Νοέμβριος στο Μέγαρο!

24.10.2008
Συναυλίες κλασσικής μουσικής, τον θρύλο της τζαζ, Χέρμπι Χάνκοκ, Θέατρο των Παραισθήσεων, το χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν και συναυλίες «Για έναν έρωτα» του Σταμάτη Κραουνάκη Πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις έχει για το μήνα Νοέμβριο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συναυλίες κλασσικής μουσικής, τον θρύλο της τζαζ, Χέρμπι Χάνκοκ, Θέατρο των Παραισθήσεων, το χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν και συναυλίες «Για έναν έρωτα» του Σταμάτη Κραουνάκη Πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις έχει για το μήνα Νοέμβριο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις τέσσερις αίθουσες του Μεγάρου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει θεάματα μουσικής, χορού και θεάτρου που αναμένεται ότι θα συναρπάσουν.

Αναλυτικότερα οι εκδηλώσεις ανά κύκλο:

Γέφυρες
Τρεις μοναδικές, η κάθε μια στο είδος παραγωγές φιλοξενεί το μήνα αυτό η δημοφιλής Σειρά την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας, υπογράφει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008
Τeatro Delusio (Θέατρο των Παραισθήσεων).
Ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Τρεις ηθοποιοί σε εικοσιεννέα διαφορετικούς ρόλους από την βερολινέζικη ομάδα Φαμίλιε Φλετς(Familie Flöz). Μάσκες και παντομίμα... Με ένα μαγικό τρόπο ο γεμάτος λάμψη κόσμος της σκηνής συνδέεται με τα λιγότερα φανταχτερά παρασκήνια δημιουργώντας ατελείωτες κωμικές φάρσες και απρόοπτα στους αφανείς ήρωες των παρασκηνίων την ώρα της παράστασης.
Τα μέλη αυτής της παράξενης οικογένειας είναι ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Μίκαελ Φόγκελ, ο Ελιζέου Ρ. Βάιντε που έχει επιμεληθεί τα κοστούμια, ο Χάγιο Σούλερ στις μάσκες, ο Ράινχαρτ Χούμπερτ στους φωτισμούς, ο Ντιρκ Σρέντερ που έχει σχεδιάσει τον ήχο της παράστασης καθώς και οι ηθοποιοί: Πάκο Γκονζάλες, Μπγιορν Λέεζε και Χάγιο Σούλερ.

Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008
Πολύπλευρος, ασυμβίβαστος πληθωρικός. Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών συνθέτει ένα μουσικό μονόλογο και μαζί με την Σόνια Θεοδωρίδου, την Ελεάννα Καραντινού, τον Χρήστο Μουστάκα, την Δάφνη Λεμπέρου και μέλη της ομάδας Σπείρα Σπείρα τραγουδά «Για έναν έρωτα». Τους καλλιτέχνες θα συνοδεύσει εντεκαμελές σύνολο μουσικών υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζαχαρίου.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008
«Η τζαζ είναι ελευθερία» έχει πει ο Τελόνιους Μονκ. Αυτήν την ελευθερία έρχεται να μας προσφέρει ένας άλλος θρύλος της τζαζ, ο Χέρμπυ Χάνκοκ.

Ο βραβευμένος με 12 Grammy καλλιτέχνης μαζί με το σύνολό του θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε κομμάτια από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές αλλά και παλαιότερες επιτυχίες του που έχουν γίνει πια κλασσικές σε μια βραδιά που προβλέπεται να μας μείνει αξέχαστη. Το αστέρι της τζαζ στο πιάνο θα πλαισιώνουν αξιόλογοι μουσικοί όπως ο Τέρενς Μπλάνσαρντ στην τρομπέτα, ο Τζέιμς Τζίνας στο μπάσο, ο Λίονελ Λουέκε στην κιθάρα, ο Γκρεγκουάρ Μαρέ στην φυσαρμόνικα και ο Κέντρικ Σκοτ στα τύμπανα. Ο Χέρμπυ Χάνκοκ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1940 και σε ηλικία έντεκα ετών, ως παιδί-θαύμα, συνέπραξε με τη Συμφωνική του Σικάγου ερμηνεύοντας ένα πιανιστικό κοτσέρτο του Μότσαρτ. Με την τζαζ άρχισε να ασχολείται στο γυμνάσιο.
Το 1963 ένας άλλος μύθος της τζαζ ο Μάιλς Ντέιβις, διακρίνοντας το ασυνήθιστο ταλέντο του Χάνκοκ τον συμπεριέλαβε στο Miles Davis Quintet. Με πενήντα χρόνια λαμπρής καριέρας, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης εξακολουθεί να παραμένει στην πρωτοπορία και να ανοίγει νέους ορίζοντες στην τέχνη του.

Χορός στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 27, Παρασκευή 28, Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Μια ποιητική απόδοση μεγάλων θεμάτων της φιλοσοφίας του ταοϊσμού, μελέτη της συνύπαρξης πραγματικού-φανταστικού, προσπάθειας-παραίτησης, του γιν και γιαν, της έννοιας του χρόνου αποτελούν οι τέσσερις παραστάσεις που θα δώσει το χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν με το έργο «Μουν Ουότερ». Καλλιτεχνικά το σχήμα συνδυάζει την ασιατική μυθολογία και παράδοση με μία σύγχρονη αίσθηση και αισθητική με χορευτές που χρησιμοποιούν διαφορετικές κινησιολογικές πρακτικές και χορευτικές σχολές όπως το Τάι Τσι, την αυτοσυγκέντρωση, τις πολεμικές τέχνες, τον σύγχρονο χορό και το μπαλέτο. Η χορογραφία είναι του Λιν Χουάι-μιν, ο σχεδιασμός φωτισμών του Τσανγκ Τσαν-τάο, τα σκηνικά του Ωστιν Ουάνγκ και κουστούμια της Λιν Τσινγκ-γιου. Ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις Έξι σουίτες για σόλο βιολοντσέλο που ερμηνεύει ο περίφημος τσελίστας Μίσα Μάισκι. (Deutsche Grammophon).

Μεγάλοι Ερμηνευτές

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Εμφανίζεται στις μεγαλύτερες αίθουσες σε όλον τον κόσμο και έχει συνεργαστεί με φημισμένες ορχήστρες καθώς και με εξαιρετικούς αρχιμουσικούς. Ο Αλαίν Λεφέβρ έχει κερδίσει το Βραβείο Classical Internet 2004 (ClassicToday.com) για την ηχογράφηση σύγχρονων έργων (Analekta), δίσκος που πούλησε περίπου 40.000 αντίτυπα μέσα σε ένα χρόνο και βρισκόταν για 68 εβδομάδες στο Top five κλασικής μουσικής στον Καναδά. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής, περιλαμβάνει έργα διαφορετικών εποχών: 5 Σονάτες του Αντόνιο Σκαρλάτι, 3 Σονάτες του Αντόνιο Σολέρ, ο οποίος υπήρξε και μαθητής του Αντόνιο Σκαρλάτι και τις Etudes-Tableaux, έργο 39 (1-9) του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Γνωριμία με τον Κόσμο της Μουσικής

Σάββατο 22 Νοεμβρίου
Οι ερμηνείες της συναρπάζουν με τη διαύγεια, την ορμητικότητα και την αμεσότητα τους. Η καταξιωμένη ελληνίδα πιανίστα Δανάη Καρά με την συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ααρχους που διευθύνει ο Τζιανκάρλο Αντρέτα θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο, αρ.1 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
Την Εισαγωγή «Ήλιος» που ο Καρλ Νήλσεν εμπνεύστηκε από τον αττικό ήλιο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αθήνα και τη Συμφωνία αρ 6, «Ποιμενική» του Λούτβιχ βαν Μπετόβεν θα ερμηνεύσει η διεθνώς αναγνωρισμένη Συμφωνική Ορχήστρα του Ααρχους που στη διάρκεια της 73χρονης δημιουργικής της διαδρομής μετρά πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στη Δανία και στο εξωτερικό.

Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008
Έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των απανταχού μουσικόφιλων ως ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του φλάουτου. Παράλληλα, ο Πατρίκ Γκαλουά, εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια ακολουθεί μία εξίσου αξιόλογη πορεία, ως αρχιμουσικός διευθύνοντας σπουδαίες ορχήστρες ανά τον κόσμο.
Το κοινό του Μεγάρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον ιδιοφυή μουσικό επί σκηνής και με τις δυο ιδιότητές του: ως μαέστρος να διευθύνει την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, αλλά και ως σολίστ στο φλάουτο να ερμηνεύει μαζί με τον εξαίρετο βιολοντσελίστα Ρενάτο Ρίπο, σε αυτήν την περίπτωση υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, έργα των Μότσαρτ, Ρόναλντ Ρόγιερ, Τσαϊκόφσκι και Σούμπερτ.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
Αφιερωμένη στον Μότσαρτ είναι η μοναδική αυτή συναυλία της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Υπό τη διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της βρετανού Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην και με σολίστ τους Απόστολο Παληό στο πιάνο και Μαριλένα Δωρή στο φλάουτο, η Ορχήστρα θα ταξιδεύσει το κοινό της στο θαυμαστό κόσμο του μεγάλου συνθέτη, ερμηνεύοντας μερικά από τις αριστουργηματικά του έργα. Αποκλειστικός Χορηγός της Ορχήστρας είναι ο όμιλος Eurobank EFG.

Το Μέγαρο για τους Νέους -Rising Stars
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεντρώνει τους σημαντικότερους φορείς οργάνωσης συναυλιών με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάδειξη και διάδοση της μουσικής δημιουργίας. Η Σειρά Rising Stars βασίζεται στην κοινή προσπάθεια να υποστηριχθούν από τις αίθουσες-μέλη εξαίρετοι νέοι καλλιτέχνες ή μικρά σύνολα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί στις 19 Νοεμβρίου ρεσιτάλ τραγουδιού από την ανερχόμενη σοπράνο Χέντρικε βαν Κέρκχοβε(Hendrickje van Kerckhove) υπό την συνοδεία της Ινγκε Σπινέτε(Inge Spinette) στο πιάνο, με έργα Γκρηγκ, Στράους, Σαίνμπεργκ κ.α. Η Σειρά Rising Stars πραγματοποιείται με τη χορηγία του ΑΡΓΟΣ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ.

Μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Δύο έργα γραμμένα για σολίστ, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Δύο έργα βασισμένα σε ποιητικά κείμενα ελλήνων ποιητών. Δύο έργα εμπνευσμένα από προσωπικά ακούσματα και βιώματα και ολοκληρωμένα την ίδια χρονική περίοδο από τον συνθέτη Χρήστο Πήττα. Το "1973" για σοπράνο, χορωδία, πιάνο, συμφωνική ορχήστρα και μαγνητοταινία, σε ποίηση Βασίλη Βασιλικού, απηχεί την πικρή νοσταλγία, την οργή, τον πόνο και την αγωνία του ξεριζωμένου έλληνα στα χρόνια της δικτατορίας. Το "Lumen Tristis" (Οδύνης Φέγγος) για μέτζο σοπράνο, τενόρο, γυναικεία χορωδία, πιάνο και συμφωνική ορχήστρα, στηρίχτηκε σε ποιήματα του Ρόη Παπαγγέλου, από την τριλογία του για την Κύπρο και την καταστροφή(1974-1976).

Συμπράττει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και οι σολίστ: Κατερίνα Μηνά(σοπράνο), Angelica Cathariou(μετζοσοπράνο), Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος) και Βίκυ Στυλιανού(πιάνο).

Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Τετάρτη 12 & Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Από τα κορυφαία ντουέτα κιθάρας στον κόσμο, η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος, γνωστοί διεθνώς ως ‘Evangelos & Liza’, από το 1967, οπότε και άρχισαν μεγάλες περιοδείες ανά τον κόσμο, μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τις καρδιές κοινού και κριτικών, αποσπώντας τα εγκωμιαστικότερα σχόλια από εφημερίδες κύρους όπως οι: New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times κ.α., αλλά και την εκτίμηση του μεγάλου Αντρέ Σεγκόβια.

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια δημιουργικής τους προσφοράς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει σε δύο σημαντικές συναυλίες με πολύτιμες συνεργασίες. Στην πρώτη αξιόλογα ντουέτα όπως, Κυριακή Κόντη & Θανάσης Παύλου, Αλεξάνδρα Χριστοδήμου & Γιάννης Πετρίδης αλλά και οι ίδιοι οι Λίζα Ζώη & Ευάγγελος Ασημακόπουλος θα ερμηνεύσουν έργα για δύο κιθάρες των Τεντέσκο, Ντουάρτε, Μορέλ, Χαντ, Δραγατάκη, Αντωνίου, Κούκου και Τενίδη, που γράφτηκαν ειδικά για το τιμώμενο ντουο(12/11).

Της συναυλίας θα προηγηθεί διάλεξη του γνωστού κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή ο οποίος θα μιλήσει για το έργο και την προσφορά στη μουσική του κιθαριστικού ντούο Λίζας Ζώη-Ευάγγελου Ασημακόπουλου.

Στη δεύτερη συναυλία που φέρει τον τίτλο «Διάλογοι για δύο κιθάρες και ορχήστρα» θα ερμηνευτούν κοντσέρτα για δύο κιθάρες των Βιβάλντι, Χάυντν και Χόρχε Μορέλ(14/11). Το ντουέτο πλαισιώνει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ενώ διευθύνει ο αρχιμουσικός Τάσος Συμεωνίδης. Μόνιμος, αποκλειστικός χορηγός της Καμεράτα, είναι ο όμιλος Eurobank EFG. (11)

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
Το 1995 το Ινστιτούτο Χίντεμιτ της Φρανκφούρτης, τίμησε ένα Κουαρτέτο εγχόρδων, δίνοντάς του το όνομα ενός ιστορικού κουαρτέτου που είχε ιδρύσει το 1922 ο συνθέτης Πωλ Χίντεμιτ. Πρόκειται για το Κουαρτέτο εγχόρδων Amar, που έχει δείξει ιδιαίτερη αφοσίωση και πάθος για τη μουσική του Πωλ Χίντεμιτ. Ο πιανίστας Ευάγγελος Σαραφιανός θα συνεργαστεί με το πολυβραβευμένο κουαρτέτο στη μοναδική αυτή συναυλία, ερμηνεύοντας τα Κουιντέτα με πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς και του Σεζάρ Φρανκ.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008
‘Αν υπάρχει «ο ήχος της Λειψίας», τότε είναι αυτός’ έχουν γράψει οι Times της Νέας Υόρκης για το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει σχεδόν 300 έργα και φτάνει τις 70 ηχογραφήσεις. Το Κουαρτέτο εγχόρδων, έργο 13 του Φέλιξ Μπαρτόλντυ Μέντελσον, το κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 του Κριστόμπαλ Χάλφτερ, και το Κουαρτέτο εγχόρδων, έργο 135 του Λούτβιχ βαν Μπετόβεν, συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας που είναι σίγουρο ότι θα συναρπάσει του φίλους του σπουδαίου αυτού συνόλου.

Διαλέξεις
Σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οργανώνει τη σειρά Διαλέξεων με τίτλο «Επέτειοι». Στο πλαίσιο αυτής της νέας σειράς διακεκριμένοι μουσικολόγοι δίνουν διάλεξη για προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Η είσοδος στις διαλέξεις θα είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
Η πρώτη διάλεξη της Σειράς «Επέτειοι» αφιερώνεται στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924). Για τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του βερισμού στην όπερα, θα μιλήσει η μουσικολόγος, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εύη Νίκα-Σαμψών.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008
Φέτος κλείνουν 10 Χρόνια από το θάνατο του Σίμωνα Καρά. Για το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής θα μιλήσει ο Χαράλαμπος Σπυρίδης, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008
Με αφορμή τα 70 Χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη, η πιανίστα Λορέντα Ράμου θα δώσει διάλεξη για το πιανιστικό έργο του Τερζάκη και θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από συνθέσεις του, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».