«Ό,τι έρχεται στο φως» της Λίζης Καλλιγά

15.10.2008
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λ. Κανελλόπουλος παρουσιάζει την έκθεση «Ό,τι έρχεται στο φως» με έργα πολυμέσων, βίντεο και εγκαταστάσεις της Λίζης Καλλιγά καλύπτοντας την τελευταία δεκαετία.

Τι: ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ - "Ο,ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ"
Πού: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε: 17 Οκτωβρίου - 30 Νοεμβρίου 2008
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 20:00
Επιμέλεια έκθεσης: Ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λ. Κανελλόπουλος παρουσιάζει την έκθεση «Ό,τι έρχεται στο φως» με έργα πολυμέσων, βίντεο και εγκαταστάσεις της Λίζης Καλλιγά καλύπτοντας την τελευταία δεκαετία.

Για πρώτη φορά εκτίθενται συγκεντρωμένα τα έξι αυτά έργα ξεκινώντας από το «Στίγμα» (1990), περνώντας από την «Ιερά Οδό» (1997) ως «Στο Σπίτι του Καβάφη» (2008). Τα συγκεκριμένα έργα ξεχωρίζουν για τον άμεσο και απλό χειρισμό των μέσων.

Η Καλλιγά επικεντρώνεται σε θέματα μνήμης, φωτός και αναπαράστασης. Τα έργα χαρακτηρίζονται για την ποιητικότητά τους και τον πλαστικό τους χαρακτήρα. Η πολύπλευρή δραστηριότητα της καλλιτέχνιδας εκφράζεται με την ενασχόλησή της με ποικίλα εκφραστικά μέσα όπως την φωτογραφία, τη ζωγραφική ως τα πολυμέσα. Η καλλιτέχνης ξεδιπλώνει έναν εννοιολογικό ιστό με κοινό παρονομαστή ανάμεσα στα διαφορετικά μέσα που χρησιμοποιεί.

Οι διαφορετικές αυτές εκφράσεις της καθορίζονται από τις ανάγκες του εκάστοτε έργου της. Η Καλλιγά χρησιμοποιεί την εφήμερη τέχνη του χρόνου για να δημιουργήσει ατμοσφαιρικές εικόνες που έχουν ως αφετηρία τον μηχανισμό της μνήμης. Αυτές οι κινούμενες εικόνες δανείζονται από τη φωτογραφία τα συστατικά του χρόνου και της μνήμης. Τα έργα αυτά στήνουν κοινούς άξονες με τις φωτογραφικές της ενότητες.

Τοποθετώντας πλαστικά ζητήματα φωτός και σκιάς στην καρδιά αυτών των εγκαταστάσεων οι οποίες κάνουν χρήση πολυμέσων η Καλλιγά διευρύνει τις αναζητήσεις αυτές πέρα του ζωγραφικού και φωτογραφικού χώρου προσθέτοντας στα νέα μέσα μια ευθραυστότητα και έναν αυθορμητισμό.