Έχουν χιούμορ οι Ευρωπαίοι;

13.10.2008
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και η Βουλή των Ελλήνων εγκαινιάζουν στο Ζάππειο Μέγαρο την έκθεση «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των "27"» με σκίτσα Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων, όπως είναι οι Μπράουν, Μαρέκ, Πλαντί, Γκρος, Ντάβι, Σκιαμαρέγια, Ιωάννου, Μαραγκός, Κουντούρης, Λογοθέτης, Μακρής, Μητρόπουλος, Ορνεράκης, Στάθης κ.ά.

Εχουν χιούμορ οι Ευρωπαίοι; Ποιος λαός μάς κάνει να γελάμε περισσότερο; Ποια χώρα φημίζεται για το πικρό της και σκληρό της χιούμορ και ποια είναι εκείνη με το πιο εύστοχο και το πιο ευρηματικό; Παίζει ρόλο το κλίμα; Μερικοί από τους πιο διακεκριμένους γελοιογράφους, Ελληνες, Γερμανοί, Βέλγοι, Αυστριακοί, Γάλλοι, Κύπριοι, Δανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.ά., θα μας αποδείξουν στο χαρτί, ποιανού το χιούμορ «γράφεται» καλύτερα.

Αφορμή το πανόραμα πολιτικής γελοιογραφίας με τίτλο «Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27» που διοργανώνεται από αύριο έως και τις 26 Οκτωβρίου, από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συνεργασία της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου. Πρόκειται για μία έκθεση όπου όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιπροσωπεύονται από τουλάχιστον έναν γελοιογράφο, που έχει προτείνει η Λέσχη.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η δουλειά 34 Ελλήνων σκιτσογράφων και 56 ξένων. Ανάμεσά τους οι Μπράουν, Μαρέκ, Πλαντί, Γκρος, Ντάβι, Σκιαμαρέγια, Μαραγκός, Κουντούρης, Ιωάννου, Λογοθέτης, Μακρής, Μητρόπουλος, Ορνεράκης, Στάθης κ.ά. Οι περισσότεροι από τους δημιουργούς θα παρευρεθούν την ημέρα των εγκαινίων στη χώρα μας.

Καρικατούρες
Θέματα της επικαιρότητας, αλλά και ζητήματα διαρκούς ενδιαφέροντος, καρικατούρες διεθνών προσωπικοτήτων αποτελούν την πηγή έμπνευσης και έχουν κεντρίσει την πένα και το πνεύμα των Ευρωπαίων σκιτσογράφων.

Τα σχόλιά τους ποικίλα, αποτυπώνουν ανάγλυφα σύγχρονους προβληματισμούς και ρίχνουν μία κριτική ματιά στα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα.

Ο κάθε καλλιτέχνης, με τη δική του νοοτροπία και τεχνοτροπία, τη δική του σφραγίδα και το δικό του ύφος, θίγει ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και παράλληλα τις κοινωνίες μας. Θέματα που πιάνουν έναν γενικότερο παλμό είτε μέσα από λιτά είτε μέσα από πολύπλοκα σκίτσα.

Σε έναν κόσμο όπου επικρατεί η «Ομπαμάνια» θα συναντήσουμε τον Μπάρακ Ομπάμα να πετά στους ουρανούς σαν αγγελούδι με φωτοστέφανο, θα δούμε φάτσες με τη γλώσσα έξω να κοροϊδεύουν έναν άντρα που κρυώνει έξω από ένα εστιατόριο προκειμένου να κάνει ένα τσιγάρο, τα καυσαέρια από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου να μετατρέπονται σε ένα τερατόμορφο νέφος που πάει μπροστά στο τζάμι για να κατασπαράξει τον οδηγό του, έναν Τούρκο να κρυφοκοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα τον «χώρο» της Ευρώπης, αθλητές να τα πίνουν ή να δέχονται τη βοήθεια συναθλητών τους προκειμένου εξαντλημένοι να ανέβουν στο βάθρο, σχολιασμούς για το Ευρώ που άλλοτε εμφανίζεται σαν Πύργος της Βαβέλ ή σαν μηχάνημα που κατασπαράζει τους ανθρώπους.

Η ακρίβεια της βενζίνης, η λειψυδρία, οι κλέφτες, η τρομοκρατία, ο πόλεμος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, ο «γόης» Νικολά Σαρκοζί, η εξαφάνιση των ζώων και οι άλλες απειλές του πλανήτη είναι μερικές από τις εικόνες που θα συναντήσουμε στην έκθεση, με σκοπό να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Κάθε λαός ρίχνει τη δική του κριτική ματιά στα γεγονότα, με την έντονη παρουσία του χιούμορ και της σάτιρας, τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν απαραίτητο συστατικό της επιβίωσής μας.


Η πρωτοβουλία της έκθεσης «Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27» ανήκει στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, η οποία αφού πρωτοσυστήθηκε στο κοινό μέσω του σάιτ της, της έκθεσής της στη Λευκάδα και της έκδοσης του Λευκώματος «Περιβάλλον SΟS», αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα της στους γείτονές της συναδέλφους. Συνοδοιπόρος και αρωγός στο εγχείρημα η Βουλή των Ελλήνων, η οποία έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής με την επιτυχημένη έκθεση γελοιογραφίας που είχε οργανώσει το 2005 στο Σύνταγμα. Ο κατάλογος της έκθεσης θα διανεμηθεί την ημέρα των εγκαινίων (αύριο Δευτέρα, 8.00 μ.μ.) και περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που εκτίθενται, καθώς και σύντομα βιογραφικά σημειώματα όλων των σκιτσογράφων, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι συμμετέχοντες έχουν λάβει μέρος σε πάμπολλες εκθέσεις και έχουν τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις. Μέσω του σάιτ της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, www.cartoonists.gr, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μαθαίνουν τα τελευταία νέα για την έκθεση και μέσα από σειρά παρουσιάσεων να γνωρίσουν το έργο των 90 γελοιογράφων. Η είσοδος, στο Ζάππειο Μέγαρο, θα είναι ελεύθερη για το κοινό από την Τρίτη 14 Οκτωβρίου. ΝΤΕΜΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ