Έκθεση κολάζ του Αντώνιου στο ΧρώμαChroma

10.10.2008
Ένας αφοσιωμένος ψαλιδοχέρης, που συλλέγει μανιωδώς παλιά περιοδικά, εικόνες από ένα αιώνα που κύλησε μέσα στις φλέβες του, σαν μια αργή εσωτερική καθημερινότητα στο «ησυχαστήριο» της Rue de Rome στο Παρίσι.

Ο Αντώνιος και τα κολάζ...

Ένας αφοσιωμένος ψαλιδοχέρης, που συλλέγει μανιωδώς παλιά περιοδικά, εικόνες από ένα αιώνα που κύλησε μέσα στις φλέβες του, σαν μια αργή εσωτερική καθημερινότητα στο «ησυχαστήριο» της Rue de Rome στο Παρίσι. Φωτογραφίες μοναδικές, ψαγμένες και αρχειοθετημένες μέσα από εκατοντάδες σελίδες περιοδικών, λευκωκάτων, αφισών, you name it, είναι το βασικό υλικό με το οποίο ο Αντώνιος Ρουσοχατζάκης συνθέτει τα κολάζ του.

Λάτρης της fin de siecle αισθητικής, του Χόλιγουντ και των καρτούν, του φαντεζί και του νοσταλγικού, του εξτραβαγκάν και του μοναχικού, λάτρης προπάντων της Αλίκης ως ενσάρκωσης της ελληνικής anima του 20ού αιώνα, ο Αντώνιος περνάει ώρες ατέλειωτες με το ψαλιδάκι του, λεπτοκόβοντας με προσήλωση θρησκευτική την παραμικρή λεπτομέρεια.

Καθένα από τα κολάζ του είναι ένα αιρετικό οπτικό παραμύθι. Και όπως όλα τα παραμύθια διαβάζεται με πολλούς τρόπους, κάθε φορά που το μάτι πέφτει πάνω του.

Ο Elvis ως βασιλιάς - Ήλιος, ένας Elvis χρυσός, τότε που έκαιγε καρδιές με το βλέμμα του, όπως ο τεράστιος ερωτιδεύς με τη ειρωνική, παιδικά διαβολεμένη ματιά του... ένα «τι κι αν μ’ερωτεύτηκες, δεν μ’ αγγίζεις» ύφος.

Η Αλίκη στις πιο χρυσές στιγμές της, ειδωμένη με ειλικρινή τρυφερότητα, όμως απλά, σαν δικός μας άνθρωπος.
Η Αλίκη με το ριγέ παντελόνι αλά χτυποκάρδια στο θρανίο σε ψυχεδελικό φόντο.
Με τη γατούλα και τα ηλιοτρόπια, μια ελληνίδα BB, μιας εποχής που χάθηκε μαζί με το Ρομάντσο και το παγωτό κασάτο.
Με τη μοναδικά δική της «ροζ» έκφραση, μεταξύ διαολιάς και απορίας, μια ελληνίδα Audrey Hepburn, μόνο, αυτή τη φορά σε γκρι αρζάν και ροζ ιριδισμούς.
H Αλίκη Airmail, με τη ραφ ζακέτα, μια σπάνια φωτογραφία της στις Κάνες, στο απόγειο της δόξας της.

Ή πάλι, κυρίαρχα αρσενικά, όπως ο Δομάζος σε σουτ πάνω από τις στέγες της Μονμάρτης.

«Diva Moments» με αστέρες του Χόλιγουντ, παλιές αφίσες, καυτά βλέμματα και παιδικά σαπουνάκια. Tropicalia queens και 20΄s ντίβες σε φόντο ερειπωμένο.
Αυτό είναι το ρετρό σύμπαν του Αντώνιου Ρουσοχατζάκη.

Μπορούμε να κρεμάσουμε μια σταγόνα του στον τοίχο του σπιτιού μας, να μας ζεσταίνει την ψυχή με δαγκωνίτσες αθωότητας. Παιχνιδιάρικα και ανελέητα.

Don’t forget#1: Ανεβείτε οπωσδήποτε στη μεζανίνα
Don’t forget#2:
Τα έργα πωλούνται σε τιμές... τρυφερές!

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΖ Αντώνιου Ρουσοχατζάκη
Η έκθεση θα διαρκέσει για περίπου δύο μήνες
ΧΡΩΜΑ-CHROMA - Καρ. Σερβίας & Λέκκα 8,
Σύνταγμα, τηλ.: 210 3317793.