Οι Σωματοφύλακες της... Κατσαρόλας!

10.10.2008
Το Θέατρο της Ημέρας επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση του Θεάτρου για παιδιά, τόσο από θεματολογική όσο και από σκηνική άποψη. Ενσωματώνει το Θεατρικό παιχνίδι μέσα στη δράση του έργου και διευρύνει τα όρια στα οποία οφείλει να κινείται ένα «Θέατρο για παιδιά» στην εποχή μας.
Το Θέατρο της Ημέρας επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση του Θεάτρου για παιδιά, τόσο από θεματολογική όσο και από σκηνική άποψη.
Ενσωματώνει το Θεατρικό παιχνίδι μέσα στη δράση του έργου και διευρύνει τα όρια στα οποία οφείλει να κινείται ένα «Θέατρο για παιδιά» στην εποχή μας.

Μια παράσταση -θεατρικό παιχνίδι σε πολλαπλά επίπεδα που προκαλεί το γέλιο, τη συγκίνηση, την τρυφερότητα και κινητοποιεί τα παιδιά, μεταβάλλοντάς τα από παθητικούς θεατές σε δρώντα πρόσωπα αποτελώντας παράλληλα ένα παιχνίδι γνωριμίας και δημιουργικής μάθησης. «Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο στο οποίο για πρώτη φορά προσεγγίζεται το θέμα της σωστής και ποιοτικής και διατροφής των παιδιών. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, αποκαλύπτονται με χιούμορ τα πολύτιμα μυστικά των τροφών και παράλληλα με θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά συμμετέχουν σ’ ένα φανταστικό, διασκεδαστικό, βιωματικό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου κατανοούν την αξία της υγιεινής διατροφής.

Η συγγραφέας Λένα Τερκεσίδου (βραβευμένη και γνωστή και από τα βιβλία της με θέμα τη διατροφή), συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Θέατρο της Ημέρας. Γνωρίζοντας τον παιδαγωγικό τρόπο δουλειάς με τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού, μας εμπιστεύτηκε υλικό εύπλαστο και ευέλικτο ώστε το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ να πάρει τη θέση του στην παράσταση οργανικά δεμένο με το έργο.

Η επιτυχία της δράσης βασίζεται, πέρα από το έργο, στους Ηθοποιούς και τους ειδικά εκπαιδευμένους Εμψυχωτές-Θεατροπαιδαγωγούς, απόφοιτους του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού παιχνιδιού του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ οργανισμός καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης με πολύχρονη παρουσία και πείρα στο χώρο της Παιδαγωγικής Θεάτρου με Καλλιτεχνικό Διευθυντή την Ανδρομάχη Μοντζολή και Διευθυντή Σπουδών τον Λάκη Κουρετζή έχει κύριο στόχο την καλλιέργεια της Θεατρικής έκφρασης και της Θεατρικής παιδείας και επιδιώκει τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό και την παροχή της δυνατότητας σε ενήλικες και παιδιά, να προσεγγίσουν το θέατρο όχι μόνο ως παραστασιακό γεγονός, αλλά και σε κοινωνικό, ψυχολογικό, παιδαγωγικό κι αισθητικό επίπεδο.

Η παιδευτική διάσταση της παράστασής, επεκτείνεται και μετά τη λήξη της, αφού στο τέλος, στους εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν τα παιδιά, προσφέρεται από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, φάκελος με σχέδια και προτάσεις επεξεργασίας του δραματουργικού υλικού ώστε να το εκμεταλλευτούν στην καθημερινή διδακτική διαδικασία (π.χ. ευέλικτη ζώνη, διαθεματική προσέγγιση, διδακτικό αντικείμενο) ανάλογα με τους παιδευτικούς στόχους που θέτει ο δάσκαλος και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Περίληψη του έργου:
Στο χωριό Μεγαλομπουκιά ζουν και εργάζονται ο Σάκης Γαλατάκης, η Τίνα Πατατίνα, η Φρουτένια, ο Σαλατάκης και πολλοί άλλοι φίλοι τους. Μια μέρα φθάνει ένα γράμμα από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Διατροφής. Το χωριό τους έχει επιλεγεί να διαγωνιστεί μαζί με άλλα εννέα χωριά για το ποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους, ενώ θα ληφθεί υπ’ όψιν και το περιβάλλον. Οι Μεγαλομπουκίτες ενθουσιάζονται και αρχίζουν να ετοιμάζονται για το διαγωνισμό και το βραβείο. Οι Χημικοχωρίτες όμως - ο Ανθρακόλας, η Ταμιακή Μηχανή, η Κρουασένια, ο Τουρτάκιας και οι υπόλοιποι συντοπίτες τους - καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν να πάρουν το βραβείο. Με τα χημικά τους όπλα θα ρίξουν στα χτήματα της Μεγαλομπουκιάς για να τα καταστρέψουν: φυτοφάρμακα, ορμόνες, καμένο λάδι, πολύ λίπος και ζάχαρη, χημικά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Μετά θα τους τα αρπάξουν σχεδόν τσάμπα για να χτίσουν και εκεί εργοστάσια που θα παράγουν βλαβερές για την υγεία τροφές. Έτσι σιγά - σιγά θα γίνουν οι πιο πλούσιοι και θα εξουσιάσουν όλο τον πλανήτη.

Μετά από πολλές περιπέτειες οι Μεγαλομπουκίτες χρησιμοποιώντας το καθαρό μυαλό τους και τα δικά τους μέσα, με ένα φανταστικό και πρωτότυπο τρόπο εξοντώνουν τους Χημικοχωρίτες και κερδίζουν το βραβείο.


Μια παράσταση - θεατρικό παιχνίδι,όπου οι θεατές συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα.
Συγγραφέας: Λένα Τερκεσίδου
Εργο: Οι Σωματοφύλακες της Κατσαρόλας
Σκηνοθεσία:Ανδρομάχη Μοντζολή
Παιδαγωγική επιμέλεια: Λάκης Κουρετζής
Μουσική: Γιάννης Μακρίδης

1η παράσταση: 26 Οκτωβρίου 2008
Για σχολεία και νηπιαγωγεία
Καθημερινά 10π.μ.
Για το κοινό
Κάθε Κυριακή 5μ.μ.