Το τελευταίο έργο του Ο’ Νηλ στο BIOS

07.10.2008
Το τελευταίο έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Χιούϊ» (Hughi), που γράφτηκε το 1941-1942, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στoν πολυχώρο BIOS (main), σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.
Το τελευταίο έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Χιούϊ» (Hughi), που γράφτηκε το 1941-1942, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στoν πολυχώρο BIOS (main), σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ έλεγε ότι το «Χιούϊ» "ανήκει στο θέατρο του μέλλοντος" και ότι είναι ένα νέο είδος θεάτρου που το ανέβασμα του απαιτεί φιλμ και σημαντική τεχνική υποστήριξη.

Παίχθηκε και σκηνοθετήθηκε από σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως ο Τζέισον Ρόμπερτς, ο Χοσέ Κουϊντέρο, ο Μάθιου Μπρόντερικ και πιο πρόσφατα ο Αλ Πατσίνο, ο Λωράν Τερζιέφ.

Νέα Υόρκη. Μεταξύ 3 και 4 το πρωί του 1929, λίγο πριν το μεγάλο οικονομικό κραχ. Στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης. Ο μικρο-τζογαδόρος Έρι επιστρέφει μετά από πολυήμερο μεθύσι και αντικρίζει τον καινούργιο ρεσεψιονίστ. Του θυμίζει τον Χιούϊ, τον προηγούμενο νυχτερινό υπάλληλο που πέθανε πρόσφατα. Μέσα στην ησυχία της νύχτας που διακόπτεται από τους ήχους της πόλης οι δυο μοναχικοί βρίσκουν τελικά σημείο επαφής μέσα από τις αφηγήσεις ξεκαρδιστικών ιστοριών, εξομολογήσεις αποτυχιών και καταθέσεις ψευδαισθήσεων.

Ο μεγάλος Ο’ Νηλ στο τέλος της ζωής του δίνει ένα μικρό διαμάντι, ένα τολμηρό και εξαιρετικά προφητικό για τον σημερινό θεατή κείμενο, μεταφέροντας μας στο μαγικό χώρο του Αμερικάνικου μύθου τον οποίο ξεγυμνώνει με σαρδόνια διάθεση και ανελέητο τρόπο. Γραμμένο σε πυκνή αργκό του 1930, αποτυπώνει τον κόσμο των καιροσκόπων, των τζογαδόρων, της φούσκας και της ψευτιάς.


Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Πέμπτη 20 Νοεμβρίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Σκηνικά: Μαρία Κονομή
Κοστούμια: Κλερ Μπρέϊσγουελ
Μουσική: Πλάτωνας Ανδριτσάκης - Μίκυ Παντελούς
Φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Γραμματικού

ΔΙΑΝΟΜΗ :
Έρι : Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Νυχτερινός Υπάλληλος : Μάνος Σταλάκης
Ο Μίκυ Παντελούς παίζει ζωντανά στην παράσταση (ηλεκτρική κιθάρα)


BIOS: Πειραιώς 84, Γκάζι
Τηλ : 210 - 3425335