Τρελά τα λεφτά για τον "Χρυσό Μόσχο"

17.09.2008
€88.581.244!! Το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η έκθεση "Beautiful Inside My Head Forever", του Damien Hirst μεταφράστηκε χθες στο συνολικό ποσό των €88.581.244 (£70.545.100/ $127.256.306) στη δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η διάρκειας έντεκα ημερών έκθεση Beautiful Inside My Head Forever, που προηγήθηκε μιας σπουδαίας δημοπρασίας νέων έργων του Damien Hirst από τον Οίκο Sotheby’s (η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 21.000 επισκέπτες) μεταφράστηκε χθες το βράδυ σε θερμή πλειοδοσία κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας που πέτυχε το συνολικό ποσό των €88.581.244 (£70.545.100/ $127.256.306).

Το παραπάνω ποσό όχι μόνο ξεπερνά την υψηλότερη εκτίμηση (£43,2 εκατ. - 62,3 εκατ.) που είχε τεθεί για την Απογευματινή Δημοπρασία, η οποία έκλεισε με επίμονα και παρατεταμένα χειροκροτήματα, αλλά και υπερβαίνει τη χαμηλότερη εκτίμηση που είχε θέσει αθροιστικά ο οίκος και για τις τρεις ενότητες της δημοπρασίας.

Μετά το τέλος της δημοπρασίας, ο Damien Hirst δήλωσε σχετικά: «Νομίζω πως η αγορά είναι μεγαλύτερη από ό,τι γνωρίζουμε, αγαπάω την τέχνη και η αποψινή επιτυχία αποδεικνύει ότι δεν είμαι μόνος μου και ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για όλους μας

Τα έργα και πόσο πουλήθηκαν:


- The Golden Calf (Ο Χρυσός Μόσχος): μοσχάρι, χρυσός 18 καρατίων, γυαλί, επιχρυσωμένο ατσάλι, σιλικόνη και διάλυμα φορμαλδεΰδης με πλίνθους από μάρμαρο Καράρας. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ €13.029.797

- The Kingdom (Το Βασίλειο): καρχαρίας-τίγρης, γυαλί, ατσάλι, σιλικόνη και διάλυμα φορμαλδεΰδης με ατσάλινους πλίνθους. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ €12.042.352

- Fragments of Paradise (Θραύσματα Παραδείσου): ανοξείδωτο ατσάλι και γυαλί με κατεργασμένα διαμάντια. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ €6.540.876

- Here Today, Gone Tomorrow: γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, ψάρια, σκελετοί ψαριών, ακρυλικό, MDF, χρωστική ουσία και διάλυμα φορμαλδεΰδης. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ €3.719.605

- Memories Of/ Moments With You (Αναμνήσεις Από/ Στιγμές Με Σένα): επιχρυσωμένο ατσάλι και γυαλί με κατεργασμένα διαμάντια. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ €3.296.145

- The Black Sheep With Golden Horn (Μαύρο Πρόβατο με Χρυσό Κέρατο). ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ €3.296.415.


Τα "ΡΕΚΟΡ" της δημοπρασίας:

- Η πρώτη δημοπρασία που αφιερώθηκε ποτέ στο έργο ενός και μόνο εν ζωή καλλιτέχνη.
- Η μεγαλύτερη έκθεση έργων του Damien Hirst που φιλοξενήθηκε ποτέ. Η δημοπρασία ξεπέρασε το συνολικό ποσό οποιασδήποτε προηγούμενης δημοπρασίας αφιερωμένης σε ένα μόνο καλλιτέχνη.
- Ρεκόρ επισκεπτών για έκθεση που προηγήθηκε δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο: Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι προσήλθαν στη διάρκειας έντεκα ημερών έκθεση, αριθμός που την καθιστά την έκθεση πριν από δημοπρασία με τη μεγαλύτερη προσέλευση που έχει ποτέ διοργανωθεί από τις γκαλερί του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, με περισσότερους από 4.500 επισκέπτες μέσα σε μία μόλις ημέρα.
- Η έκθεση που προηγήθηκε της δημοπρασίας διήρκεσε 11 ημέρες: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκθεση έργων πριν από δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.
- Για πρώτη φορά στα χρονικά του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, η έκθεση έμεινε ανοιχτή στο κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα μία από τις ημέρες πραγματοποίησής της.
- Αριθμός-ρεκόρ για καταλόγους που πουλήθηκαν στο χώρο της έκθεσης: σχεδόν 1.300 κατάλογοι αγοράστηκαν από επισκέπτες που προσήλθαν στην έκθεση (£50 ανά κατάλογο).
- Και οι 13 γκαλερί στις εγκαταστάσεις του οίκου Sotheby’s στη New Bond Street αφιερώθηκαν στα έργα μίας και μόνο δημοπρασίας και στο έργο ενός και μόνο εν ζωή καλλιτέχνη ? πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στη 264 ετών ιστορία του οίκου.
- Οι αίθουσες δημοπρασιών ήταν υπερπλήρεις, με προκρατημένα όλα τα (σχεδόν 700) εισιτήρια ? καθιστών και ορθίων.
- Ο οίκος Sotheby’s έφερε ένα σύνολο 14 έργων του Damien Hirst που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στη δημοπρασία στο Νέο Δελχί της Ινδίας, υλοποιώντας έτσι την πρώτη έκθεση του έργου του καλλιτέχνη στη χώρα.

Χριστίνα Τσατσαράγκου