Ενα Λεξικό της Σύγχρονης Σκέψης

05.09.2008
Κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη το Λεξικό της Σύγχρονης Σκέψης, ένα έργο ανεκτίμητης αξίας, τα λήμματα του οποίου καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικών αντικειμένων.
Κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη το Λεξικό της Σύγχρονης Σκέψης, ένα έργο ανεκτίμητης αξίας, τα λήμματα του οποίου καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικών αντικειμένων.

Ο Allan Bullock πρωτοσυνέλαβε την ιδέα για την έκδοση ενός λεξικού της σύγχρονης σκέψης πριν από 40 περίπου χρόνια, την εποχή που διατελούσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε συνεργασία με τον Oliver Stalybrass παρουσίασαν το 1977 την πρώτη μορφή του λεξικού με τίτλο The Fontana Dictionary of Modern Thought. Από τότε το λεξικό δεν έπαψε να κυκλοφορεί και να εμπλουτίζεται.

Η παρούσα έκδοση ακολουθεί την τρίτη, αναθεωρημένη και βελτιωμένη έκδοση του λεξικού και είναι αποτέλεσμα εργασίας που διήρκεσε πάνω από 25 χρόνια. Περιέχει περίπου 4.000 λήμματα, γραμμένα από 326 κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για μια επίτομη εγκυκλοπαίδεια που παρουσιάζει συνοπτικά τις ιδέες, τις ανακαλύψεις, τα ρεύματα και τα κινήματα τα οποία διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο. Καλύπτει τομείς όπως η ανθρωπολογία, η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική, η αστρονομία, η βιολογία, η γεωγραφία, η γλωσσολογία, η εγκληματολογία, η εκπαίδευση, η θρησκεία, η ιατρική, η κοινωνιολογία, η κριτική, τα μαθηματικά, η οικονομική θεωρία, η παγκόσμια ιστορία, η πολιτική, οι τέχνες, ο φεμινισμός, η φιλοσοφία, η φυσική και η ψυχολογία. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό βιβλίο αναφοράς για το φοιτητή, τον επιστήμονα, τον ερευνητή, το μαθητή, καθώς και για κάθε φιλέρευνο αναγνώστη.

Εκδόσεις Πατάκη
ΤΙΤΛΟΣ: Λεξικό της Σύγχρονης Σκέψης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Allan Bullock, Stephen Trombley
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κώστας Αρβανίτης, Φωτεινή Μεγαλούδη, Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
ISBN: 978-960-16-2563-8
ΣΕΛΙΔΕΣ: 1376