Η Θεσσαλονίκη σε ... πέντε ορόφους

01.09.2008
Ο Λευκός Πύργος ανοίγει και πάλι τη βαριά πόρτα του στο κοινό με μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή από τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη.

Ο Λευκός Πύργος ανοίγει και πάλι τη βαριά πόρτα του στο κοινό με μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή από τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο ισόγειο, στους πέντε ορόφους και στο δώμα του Λευκού Πύργου, αναφέρονται στη θέση της Θεσσαλονίκης στον γεωγραφικό χώρο, στις μεταμορφώσεις του δομημένου χώρου, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα μνημεία της, στην κομβική εμπορική της θέση στο σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, στους κατοίκους της, στην πνευματική και πολιτιστική της ζωή αλλά και στις γεύσεις της.

Συγκεκριμένα, στο ισόγειο παρουσιάζεται η ίδρυση της Θεσσαλονίκης και η θέση της δίπλα στη θάλασσα, στον 1ο όροφο η πολεοδομική εξέλιξή της με προβολές και γραφικά, στον 2ο όροφο η ιστορία μέσα από τα μνημεία της, στον 3ο όροφο οι άνθρωποί της με δημογραφικά στοιχεία και ένα βίντεο με αφηγήσεις παλιών Θεσσαλονικέων, στον 4ο όροφο η οικονομία και το εμπόριο της πόλης, στον 5ο όροφο η ψυχαγωγία και η πνευματική ζωή μέσα μάλιστα από μια μικρή κατασκευή σαν αμφιθέατρο και στον 6ο όροφο (καλύπτεται ο μισός εξώστης), σε ένα στεγασμένο χώρο η Εύη Βουτσινά μέσα από βίντεο παρουσιάζει συνταγές-κληρονομιά της πόλης από το παρελθόν.

Οσο για τον εξώστη, αυτός λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος θέασης της πόλης αλλά και ως προέκταση του εκθεσιακού χώρου με πινακίδες για το τι βλέπει ο επισκέπτης σήμερα και τι έβλεπε κανείς άλλοτε.

Πληροφόρηση

Σε κάθε όροφο υπάρχουν δύο επίπεδα πληροφόρησης: στον κεντρικό χώρο αναπτύσσεται το θέμα συνοπτικά, ενώ στα περιμετρικά δωμάτια υπάρχουν εφαρμογές για εμβάθυνση σε επιμέρους πτυχές του.

Πέρα από την έκθεση στα 450 τ.μ. του μνημείου, το εκθεσιακό σενάριο αναπτύσσεται σε δύο ακόμη επίπεδα πληροφόρησης: ένα DVD-ROM και την ιστοσελίδα www.lpth.org, ενώ οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι ιδιώτες συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και φορείς πολιτισμού συνεισέφεραν γενναιόδωρα υλικό για την οργάνωσή της.

Μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ο Λευκός Πύργος ανοίγει και πάλι για το κοινό, ωστόσο λόγω της ιδιομορφίας του κτίσματος δεν διαθέτει τις υποδομές ενός σύγχρονου μουσειακού κτιρίου, έτσι δεν έχει κλιματισμό, ούτε τουαλέτες, αναψυκτήριο ή βεστιάριο, ενώ τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση μόνο εικονικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας από το ισόγειο.