Η Μπλε Πολυκατοικία κλείνει τα 80 και το γιορτάζει

11.12.2013
Η ιστορία ξεκινά το 1933. Στο μεσοαστικό προάστιο της Αθήνας που ονομάζεται Εξάρχεια, κυριαρχούν οι χωματόδρομοι, τα μικρομάγαζα, τα ισόγεια ή διώροφα κεραμοσκεπή νεοκλασσικά , η ατμόσφαιρα της γειτονιάς.

Η ιστορία ξεκινά το 1933. Στο μεσοαστικό προάστιο της Αθήνας που ονομάζεται Εξάρχεια, κυριαρχούν οι χωματόδρομοι, τα μικρομάγαζα, τα ισόγεια ή διώροφα κεραμοσκεπή νεοκλασσικά , η ατμόσφαιρα της γειτονιάς.

Και ξαφνικά πάνω από τις «βαρκούλες» της γειτονιάς, το φούρνο, το μανάβικο, το ταβερνάκι με τα βαρέλια του κρασιού, τα απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια, υψώνεται ένα «υπερωκεάνιο». Η ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ του Αντωνόπουλου. Μια γειτονιά από μόνη της – αλλά κάθ’ ύψος. Τριαντατέσσερα διαμερίσματα-οικογένειες, μαγαζιά στο ισόγειο, υπόγεια τεράστια, αίθουσα εκδηλώσεων και συναθροίσεων στο δώμα,πισίνα , πλυντήρια για όλους και πολλά ακόμη, απίστευτα και πρωτοποριακά για την εποχή.

Την υπέγραψαν δύο μεγάλοι τεχνίτες: Ο αρχιτέκτονας Κούλης Παναγιωτάκος και ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς, που έδοσε το αστραφτερό μπλε στον κύριο όγκο της πολυκατοικίας αλλά και τερακότα και λευκό. Εσοχές, τζαμαρίες, και χρώματα «έσπαγαν» τον τεράστιο όγκο της ΜΠΛΕ, μετατρέποντάς την σ’ ένα ανάλαφρο, καλοτάξιδο πλεούμενο. Την υπέγραψε ακόμη ο μεγάλος Le Corbusier, πρωτοπόρος του Bauhaus και του Μοντερνισμού.

«C’ est tres beau» έγραψε εντυπωσιασμένος στην είσοδο της ΜΠΛΕ στην οδό Αραχώβης. Από τότε έως σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Μεγάλος είναι ο αριθμός των γνωστών (από την Τέχνη, τα Γράμματα και την Πολιτική) Αθηναίων, που ταξίδεψαν με το σπουδαίο πλεούμενο.

Αναρίθμητα είναι τα ραντεβού που κλείστηκαν στο FLORAL ( με υπότιτλο τότε Patisserie de Luxe ) και κλείνονται ακόμη. Η Μπλε Πολυκατοικία αποτέλεσε στέγη σημαντικών προσωπικοτήτων της νεότερης ιστορίας μας. Σε διαφορετικές εποχές, ήταν ένοικοι ο «Νέστορας» της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος και ο αιρετικός Ρένος Αποστολίδης, ο χαρισματικός Φρέντυ Γερμανός και η αθυρόστομη Λιλή Ζωγράφου, ο αριστοκράτης Δημήτρης Χορν και το κορυφαίο θεατρικό ζεύγος Κατίνα Παξινού-Αλέξης Μινωτής. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Το σημερινό FLORAL θα τιμήσει την ιστορία και το μύθο της ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, μ’ ένα διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 80 της χρόνια. Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 20 & 21 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει: -Συζητήσεις με αρχιτέκτονες, ιστορικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ενοίκους της πολυκατοικίας, που θα διηγηθούν ιστορίες και θα αναπτύξουν τη «φιλοσοφία» της. -

Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετάσχουν επίσης οι κληρονόμοι του ιδρυτή της πολυκατοικίας, Κωστή Αντωνόπουλου με απολαυστικές διηγήσεις , oμάδες ακτιβιστών, με τις δικές τους ιδέες για το Κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, συγγραφείς που έγραψαν κάποιο βιβλίο τους στο FLORAL και πολλοί άλλοι.

Τις συζητήσεις θα συντονίσουν:
-Η Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, αρχιτέκτων ,υπεύθυνη αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, ανηψιά του Κούλη Παναγιωτάκου, που συγχρόνως έχει γράψει και την πληρέστερη μελέτη για την ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ.

-Η Ζέφη Κόλλια, συγγραφέας και εμπνευστής του βιβλιοπωλείο του FLORAL στη σημερινή του μορφή. Θα προβληθούν σχετικά βίντεο και θα υπάρχει έκθεση των αυθεντικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών και αντικειμένων της ΜΠΛΕ και του FLORAL. Θα υπάρξει ξενάγηση στους κοινόχρηστους κ άλλους χώρους της πολυκατοικίας,με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Και οι δύο μέρες θα ολοκληρώνονται με party και Live! Τη μία ο Γιώργης Χριστοδούλου θα μας μεταφέρει μουσικά στην εποχή του μεσοπολέμου, αλλά και στις δεκαετίες του ’50 & ’60, όταν στο ισόγειο της ΜΠΛΕ τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης και στο υπόγειο λειτουργούσε «χοροδιδασκαλείο»! Θα τον συνδράμουν guests- έκπληξη.

Τη δεύτερη βραδιά η Χίλντα Παπαδημητρίου και ο Κώστας Αδαμόπουλος θα σερβίρουν στο FLORAL ό,τι προκύψει από το ευφάνταστο, διαχρονικό, πολυεθνικό και πολυτασικό μίξερ τους. Εναρξη των συζητήσεων στις 19.30 , έναρξη της μουσικής στις 22.00. Κλείσε ραντεβού! 80 χρόνια είν’ αυτά!

Αφηγούνται:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ- ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:30
Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ
Ρένα Λάιονς, εγγονή Κ.Αντωνόπουλου
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Άλκηστη Δανιήλ, αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θ.,M. Arch GSA,ΜΔΕ Α.Π.Θ
Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος
Ήρκος Αποστολίδης, φιλόλογος
Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος
& Παρέμβαση από τη Monumenta (Ειρήνη Γρατσία)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ- ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:30
Ζέφη Κόλλια, συγγραφέας
Βένια Δημητρακοπούλου, εικαστικός
Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας
Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος, συγγραφέας
Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός
Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος
Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας
Ρεβέκκα Καμχή, ιδιοκτήτρια γκαλερί

Info
Που: Floral: Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια

Πότε: 20 -21 Δεκεμβρίου

Εναρξη των συζητήσεων στις 19.30 / Έναρξη της μουσικής στις 22.00

Είσοδος ελεύθερη

Με την στήριξη του Μουσείου Μπενάκη/Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και της Μomumenta