Πέτρος Μάρκαρης - Σπίτι του ο Πολιτισμός και η Γλώσσα

02.12.2013
Στις 28 Αυγούστου 2013, ημέρα των 264ων γενεθλίων του Johann Wolfgang von Goethe, στη Βαϊμάρη, ο Πρόεδρος του Goethe-Institut, Klaus-Dieter Lehmann, απένειμε στον Πέτρο Μάρκαρη το Μετάλλιο Goethe.

Στις 28 Αυγούστου 2013, ημέρα των 264ων γενεθλίων του Johann Wolfgang von Goethe, στη Βαϊμάρη, ο Πρόεδρος του Goethe-Institut, Klaus-Dieter Lehmann, απένειμε στον Πέτρο Μάρκαρη το Μετάλλιο Goethe. Η τιμητική αυτή διάκριση καθιερώθηκε το 1954 από το Διοικητικό Συμβούλιο του Goethe-Institut και αναγνωρίστηκε το 1975 ως επίσημο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Γεννημένος το 1937 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς αρμένικης και ελληνικής καταγωγής, ο Πέτρος Μάρκαρης ζει και εργάζεται ως συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής γερμανόφωνης λογοτεχνίας εδώ και 50 χρόνια στην Αθήνα. Ως διαμεσολαβητής στον ελληνογερμανικό διάλογο, τιμήθηκε με το Μετάλλιο Goethe, διατηρώντας ακόμα και σε καιρούς κρίσης καθαρή και αναλυτική ματιά απέναντι και στις δυο χώρες.

Προς τιμήν του το Goethe-Institut προσκαλεί φίλους και συνεργάτες σε μια ξεχωριστή εορταστική βραδιά.

Info:

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ – ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΙ Η ΓΛΩΣΣΑ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, 20:00
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Γερμανικά/Ελληνικά με μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη


Για να εμβαθύνω στου κόσμου την υφή,
Σ’ ό,τι δεμένο τον κρατά, με ένωση κρυφή

(Faust, Johann Wolfgang von Goethe. Mετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης)Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο γνωστότερος διεθνώς Έλληνας συγγραφέας της εποχής μας. Γιος αρμενικής-ελληνικής οικογένειας, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη. Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα είναι περιγραφές της σημερινής ελληνικής κοινωνίας γραμμένες με τρυφερότητα αλλά και κριτική ματιά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες. Ο Μάρκαρης, εκτός από ελληνικά, μιλά άπταιστα τουρκικά και γερμανικά. Έφερε το γερμανόφωνο θέατρο σε ελληνικές θεατρικές σκηνές με τις εξαιρετικές μεταφράσεις του συγγραφέων όπως οι Brecht, Goethe, Schnitzler, Bernhard. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ευρωπαϊκή κρίση και συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση περί αυτής με τις πλούσιες γνώσεις του: στα μυθιστορήματά του, σε δοκίμια και στον διεθνή Τύπο μεταφέροντας στη Γερμανία μια αυθεντική εικόνα της Ελλάδας.