Η έκτη αίσθηση στα χέρια μας

19.02.2008
Το εκκρεμές μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη διαίσθησή σας, να δώσετε απάντηση στα ερωτήματά σας και να απλουστεύσετε την καθημερινότητά σας. Η λειτουργία του στηρίζεται στη ραδιαισθησία. Μια απλή μέθοδο που μπορεί να εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε. Γιατί όχι κι εσείς!

από την Έλσα Συμεωνίδου

Το εκκρεμές μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη διαίσθησή σας, να δώσετε απάντηση στα ερωτήματά σας και να απλουστεύσετε την καθημερινότητά σας. Η λειτουργία του στηρίζεται στη ραδιαισθησία. Μια απλή μέθοδο που μπορεί να εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε. Γιατί όχι κι εσείς!

Στη ραδιαισθησία στηρίζουν τις δυνατότητές τους και οι ραβδοσκόποι, οι άνθρωποι που με τα διχαλωτά ραβδιά ή εκκρεμή αναζητούν υπόγεια νερά, κοιτάσματα ορυκτών ή ακόμη και κρυμμένο χρυσάφι. Αυτή τη δύναμη της ραδιαισθησίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς για να ανακαλύψουμε τους δικούς μας «θησαυρούς». Το εκκρεμές λοιπόν μπορεί να μας δώσει απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα για τη ζωή μας, αλλά και σε απλά, που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας. Η χρήση του εκκρεμούς είναι απλή. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτοσυγκέντρωση, σωστό κράτημα και σαφείς ερωτήσεις και το εκκρεμές με απλές κινήσεις (που προηγουμένως έχουμε ορίσει εμείς) θα μας δώσει τις απαντήσεις. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη ραδιαισθησία, μια τεχνική βασισμένη στην ικανότητα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και μπορεί να καλλιεργηθεί με την εξάσκηση. Είναι σαν να διοχετεύουμε στο εκκρεμές ή σε οποιοδήποτε άλλο σύνεργο (ράβδος, σύρμα), όχι μόνο τη γνώση μας, αλλά και τη διαίσθησή μας, δίνοντάς της έτσι ένα μέσο να εκφραστεί.

Τι είναι το εκκρεμές Το εκκρεμές είναι συνήθως ένα κωνικό βαρίδι που καταλήγει σε μύτη και κρέμεται από ένα νήμα ή μια λεπτή αλυσίδα μήκους 15-20 εκ. και πρέπει οπωσδήποτε να είναι συμμετρικό. Μερικά εκκρεμή έχουν μια εσοχή κάτω από το σημείο που εφάπτεται με την αλυσίδα, όπου ο χειριστής μπορεί να τοποθετήσει ένα δείγμα από αυτό που αναζητά.

Πανάρχαια μέθοδος Η ραβδοσκοπία χρησιμοποιείται ως μαντική μέθοδος εδώ και 7.000 χρόνια. Σε αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες έχουν βρεθεί παραστάσεις ραβδοσκόπων με διχαλωτά ραβδιά, ενώ τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούσαν και στην αρχαία Κίνα. Στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα έβρισκαν με τη ραβδοσκοπία κοιτάσματα άνθρακα, ενώ στην Αμερική, πριν από την επανάσταση, εντόπιζαν υπόγεια νερά. Η πρακτική αυτή πέρασε και περιόδους διωγμών, αφού θεωρήθηκε συνδεδεμένη με μάγισσες και σκοτεινές δυνάμεις. Τον 20ό αιώνα, όμως, «αποκαταστάθηκε» και χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση. Οι εταιρείες καυσίμων, ορυκτών και μεταλλευμάτων την χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό κοιτασμάτων και οι εταιρείες ύδρευσης και αγωγών, για τα κατεστραμμένα σημεία των αγωγών νερού. Οι αστυνομικές αρχές διάφορων χωρών, τη χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό αγνοουμένων, και στον πόλεμο του Βιετνάμ εντόπιζαν τις θαμμένες νάρκες.

Πόσο σπάνια είναι η ραδιαισθησία; Σύμφωνα με πειράματα, δεν χρειάζεται να έχει γεννηθεί κάποιος με αυτή την ικανότητα, αλλά ο οποιοσδήποτε μπορεί να την καλλιεργήσει. Σε έρευνες που έγιναν στη Ρωσία εξακριβώθηκε ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες επιτυχίες από τους άντρες και ότι ευνοείται από κάποια αστρολογικά χαρακτηριστικά, όπως να κυριαρχεί η φωτιά στο γενέθλιο ωροσκόπιο και να υπάρχουν δεσμοί με τον πλανήτη Πλούτωνα.

Εξοικειωθείτε μαζί του Για εξάσκηση μπορείτε να κάνετε κάποιες ασκήσεις, όπως: Πάνω σε ένα χαρτί σχεδιάστε δύο σπείρες, τη μία προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και την άλλη αντίθετα. Έπειτα κρατήστε το εκκρεμές πάνω από τη μία σπείρα και κάντε το να γυρίσει με ελαφρά ώθηση του καρπού. Κάντε αυτή την άσκηση πολλές φορές. Στη συνέχεια δοκιμάστε χωρίς να δώσετε καθόλου ώθηση, απλά θα αποφασίζετε ότι το εκκρεμές θα κινηθεί αμέσως μόλις πλησιάσει τη μία ή την άλλη σπείρα. Σχεδιάστε σε ένα χαρτί δύο κάθετες μεταξύ τους γραμμές. Το εκκρεμές θα πρέπει να κινηθεί πρώτα στην οριζόντια γραμμή που και μετά στη γραμμή που είναι κάθετη προς το σώμα σας. Τέλος, κρατήστε το πάνω από την παλάμη του αριστερού σας χέριού και μετά πάνω από τη ράχη του χεριού. Κατά κανόνα, πάνω από την παλάμη στρέφεται προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και πάνω από τη ράχη προς την αντίθετη φορά.

Πώς θα ρωτήσετε το εκκρεμές Τις απαντήσεις βέβαια δεν τις δίνει αυτό καθαυτό το εκκρεμές, αλλά η εσωτερική μας γνώση.

Βήμα 1ο Πρώτα απ’ όλα πρέπει να επιλέξουμε ένα ήσυχο και απομονωμένο μέρος, όπου δεν θα μας ενοχλήσει κανείς. Φροντίζουμε να μην είμαστε νηστικοί, αλλά όχι και πολύ χορτάτοι. Θα χρειαστούμε πολλή ενέργεια και το άδειο στομάχι δεν μας βοηθάει, ούτε όμως και το πολύ φαγητό.

Βήμα 2ο Καθόμαστε σε ένα τραπέζι ή σε ένα γραφείο, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον αγκώνα του χεριού με το οποίο θα κρατάμε το εκκρεμές. Το άλλο χέρι μπορεί να ακουμπάει στο αντίστοιχο πόδι ή να κρέμεται χαλαρό. Βεβαιωνόμαστε ότι οι πατούσες μας ακουμπούν καλά στο πάτωμα και βρίσκονται σε παράλληλη θέση. Κρατάμε την αλυσίδα ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού με το οποίο γράφουμε. Μπορούμε να κρατήσουμε την αλυσίδα του εκκρεμούς από την άκρη ή, αν μας βολεύει καλύτερα, από τα 10-15 εκατοστά. Με τον καιρό θα βρούμε μόνοι μας ποιο σημείο μας βολεύει καλύτερα. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχουμε το χέρι μας σταθερό. Αν αισθανθούμε ότι το χέρι μας κουράστηκε, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε.

Βήμα 3ο Καθόμαστε ίσια και στηρίζουμε την πλάτη μας. Χαλαρώνουμε και αυτοσυγκεντρωνόμαστε. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το εκκρεμές μπορεί να κάνει τις εξής κινήσεις: Κυκλικά με κατεύθυνση τους δείκτες του ρολογιού και αντίστροφα. Μπρος πίσω κάθετα ή οριζόντια σε σχέση με το σώμα μας.

Βήμα 4ο Αφού συγκεντρωθούμε, αναζητάμε τη θέση εκκίνησης, τη θέση δηλαδή που πρέπει να έχει το εκκρεμές κάθε φορά που θέλουμε να του κάνουμε μία ερώτηση. Το κρατάμε, λοιπόν, ακίνητο και του ζητάμε να μας δείξει τη θέση εκκίνησης. Την ερώτηση αυτή μπορούμε να την κάνουμε νοερά ή και μεγαλόφωνα. Οι θέσεις εκκίνησης είναι δύο: το εκκρεμές μένει ακίνητο ή αιωρείται μπρος πίσω κάθετα προς το σώμα μας.

Βήμα 5ο Αφού βρήκαμε τη θέση εκκίνησης, ρωτάμε το εκκρεμές με ποια κίνηση θα μας δίνει καταφατική απάντηση και με ποια αρνητική. Στους περισσότερους, για καταφατική απάντηση, κινείται κυκλικά με κατεύθυνση τους δείκτες του ρολογιού και για αρνητική, πάλι κυκλικά, αλλά με αντίστροφη κίνηση ή σε ευθεία κάθετα ή οριζόντια προς το σώμα μας. Σε κάποιους το εκκρεμές κινείται εντελώς αντίστροφα, γι’ αυτό και το ρωτάμε: «Πώς θα μου απαντάς "ναι";» και «Πώς θα μου απαντάς "όχι";». Αν το εκκρεμές δεν κάνει κάποια κίνηση σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε το καθοδηγούμε κάνοντας εμείς τις κινήσεις και λέγοντάς του ότι η τάδε κίνηση θα σημαίνει «ναι» και η τάδε «όχι».

Βήμα 6ο Στη συνέχεια αρχίζουμε να το ρωτάμε διάφορα αυτονόητα πράγματα, των οποίων γνωρίζουμε τις απαντήσεις, όπως «Με λένε Ελένη;», «Είμαι παντρεμένη;», «Το μήλο είναι κόκκινο;». Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί του. Επαναλαμβάνουμε παρόμοιες ερωτήσεις ή και τις ίδιες καθημερινά για 1-2 εβδομάδες, ώσπου να εξοικειωθούμε με τις κινήσεις του, αλλά κι αυτό μαζί μας. Αν μετά από μία ερώτηση το εκκρεμές παραμείνει ακίνητο, αυτό μπορεί να σημαίνει «ίσως». Συχνά όμως δηλώνει ότι ο εσωτερικός μας εαυτός μπορεί να μη θέλει να απαντήσει.

Βήμα 7ο Οι ερωτήσεις που θα κάνουμε στο εκκρεμές πρέπει να είναι απλές και συγκεκριμένες και να απαντώνται μόνο με «ναι» ή «όχι». Το εκκρεμές δεν μπορεί να μας εξηγήσει το γιατί! Μπορούμε, όμως, να κάνουμε διάφορες συγκεκριμένες ερωτήσεις και να καταλήξουμε εμείς στο συμπέρασμα που θέλουμε. Αν, για παράδειγμα, θέλουμε να μάθουμε γιατί δεν βρίσκουμε κάποιο αντικείμενο, μπορούμε να το ρωτήσουμε: «Έχω ξεχάσει πού το έχω βάλει;», «Του άλλαξε θέση κάποιο άλλο άτομο;», «Βρίσκεται ακόμα μέσα στο σπίτι μου;».

Βήμα 8ο Πριν ξεκινήσουμε καλό είναι να ρωτήσουμε νοερά ή φωναχτά αν μπορεί να μας απαντήσει εκείνη τη στιγμή. «Μπορείς να μου δώσεις απάντηση για το τάδε θέμα τώρα;». Κι αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε έχουμε το... ελεύθερο να συνεχίσουμε. Αν θέλουμε, πάλι, να επιβεβαιωθούμε, επιτρέπεται να το ρωτήσουμε: «Είναι σωστή η απάντηση που μου έδωσες;».

Βήμα 9ο Οι ερωτήσεις πρέπει να απέχουν χρονικά η μία από την άλλη γύρω στα 15 με 20 δευτερόλεπτα, ώστε να απενεργοποιείται το εκκρεμές πριν απαντήσει στην επόμενη ερώτηση. Αν ρωτάμε για πλάκα, ο συντονισμός με το εκκρεμές χάνει το βάθος του και οι απαντήσεις δεν ευσταθούν. Βήμα 10ο Έπειτα από κάθε χρήση αποφορτίζουμε το εκκρεμές με τα δάχτυλα του άλλου χεριού, σαν να το σκουπίζουμε από την άκρη της αλυσίδας μέχρι τη μύτη του. Έπειτα τινάζουμε το χέρι μας σαν να είναι βρεγμένο. Επίσης, μπορούμε να αποφορτίσουμε το εκκρεμές ακουμπώντας το για λίγα δευτερόλεπτα στο έδαφος ή το πάτωμα.