Σύγκρουση Δία-Ουρανού

12.03.2007
Η επανάσταση μόλις άρχισε! Με ανεμοστρόβιλο μοιάζει η φετινή επτάμηνη σύγκρουση του Δία με τον Ουρανό και έρχεται να σαρώσει τα σύννεφα που πνίγουν την ελευθερία, τη δυνατότητα επιλογής, το δικαίωμα στο όνειρο. Μεγάλοι αστρολόγοι (Mayo, Robert Hand) θεωρούν πως τα πολλά τρίγωνα

από τη Μαρίνα Στεφανίδου

Η επανάσταση μόλις άρχισε! Με ανεμοστρόβιλο μοιάζει η φετινή επτάμηνη σύγκρουση του Δία με τον Ουρανό και έρχεται να σαρώσει τα σύννεφα που πνίγουν την ελευθερία, τη δυνατότητα επιλογής, το δικαίωμα στο όνειρο.

Μεγάλοι αστρολόγοι (Mayo, Robert Hand) θεωρούν πως τα πολλά τρίγωνα (εναρμονίσεις) δημιουργούν ευκολίες που μας αποκοιμίζουν, ενώ κάποιες δυσαρμονίες δημιουργούν δυσκολίες και τριβές που γεννούν εξελίξεις! Ο Δίας με τον Ουρανό έχουν πολλά κοινά: νόηση, τόλμη, πρόοδο, αλλαγή, ελεύθερη βούληση. Είναι επίσης κυβερνήτες φιλικών ζωδίων.

Ο ριζοσπάστης Ουρανός, με την αέρινη γιανγκ ενέργειά του, κάνει το μυαλό διαυγές, εφευρετικό, πρωτοπόρο και απαιτεί μεγαλύτερη ελευθερία, αλλιώς επαναστατεί, ίσως αναπάντεχα, βίαια, καταστροφικά, επιδιώκοντας τις αλλαγές ως ανατροπές. Ο «δάσκαλος» Δίας, με τη ζωογόνο πύρινη γιανγκ ενέργεια, πλανήτης της γνώσης, της σοφίας, της ηθικής, των νέων ιδεών, του ανοιχτού ορίζοντα, των ταξιδιών, των ανακαλύψεων, διεκδικεί ανεξαρτησία και φέρνει αλλαγές... αναίμακτα, με αισιοδοξία, ευελιξία και τόλμη.

Η φετινή σύγκρουσή τους θα διαρκέσει συνολικά επτά μήνες και θα σχηματίσει πλήθος όψεων με άλλους πλανήτες, οπότε χαρακτηριστική θα είναι η πληθώρα ιδεολογιών, επαναστατικού πνεύματος, ταραχών, αλλά και σημαντικών αλλαγών. Η σύγκρουση που άρχισε το Γενάρη (απόκλιση +/- 4°), κορυφώνεται το Μάιο (απόκλιση 0°), σταματάει τον Ιούνιο, ξαναρχίζει μέσα Σεπτέμβρη και κορυφώνεται τον Οκτώβριο, οπότε και λήγει.

Δίας και Ουρανός θα κάνουν επιτακτική την ανάγκη ελευθερίας και αλλαγής, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο «βαρύς» Ουρανός υπερισχύει του Δία. Φέτος, όμως, πανίσχυρος στον Τοξότη, ο Δίας θα ισορροπεί την ανεξέλεγκτη ουράνια ορμή και θα την εκτονώνει εξαπλώνοντάς τη σοφά και ευέλικτα. Οι πιθανές καταστροφές και οι επαναστατικές, βίαιες συμπεριφορές οφείλονται στο ότι ο Ουρανός φορτίζεται από το συναισθηματισμό και την υποκειμενικότητα των υδάτινων Ιχθύων και μπορεί να χτυπήσει στα τυφλά, χωρίς συγκεκριμένη αιτία ή στόχο. Τότε θα έχουμε ανεξήγητες αντιδράσεις, φανατισμό, τρομοκρατία, ανάληψη του νόμου σε προσωπικά χέρια και πλήθος από επαναστάτες χωρίς αιτία!

Σε προσωπικό επίπεδο

Οι σπίθες από τις τριβές της δυσαρμονίας θα κάνουν το μυαλό να αστράφτει. Στο ζενίθ η ευφυΐα, η ευρεσιτεχνία, η έμπνευση, οι ανακαλύψεις, με πνεύμα τολμηρό και εφευρετικό. Θα αυξηθούν οι... πανέξυπνοι, αλλά και οι εξυπνάκηδες (δυσαρμονία είναι!) που θα μας εκνευρίζουν. Το χαζοκούτι θα μας «κοιμίζει» λιγότερο, γιατί αναγκαστικά θα γίνει εξυπνότερο! Η έντονη ανάγκη για ελευθερία που θα γεννηθεί λίγο πολύ στον καθένα θα προκαλέσει μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις ή ανατροπές και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο αρνητικός Ουρανός αμφισβητεί συνήθειες, συμβιβασμούς, δεσμεύσεις (αισθηματικές, γαμήλιες, οικογενειακές), αντιδρά σε ιεραρχίες, ωράρια, υποχρεώσεις, ενώ ο Δίας δυναμιτίζει περαιτέρω την κατάσταση. Πολλοί θα είναι οι αντιδραστικοί, οι επαναστάτες χωρίς αιτία και όλοι εκείνοι που θα απαιτούν ελευθερία για να ζήσουν τη ζωή τους. Τέρμα τα ψέματα και οι... αλεπουδιές, τέρμα το κτητικό και αυταρχικό χαλινάρι. Ψυχραιμία, χιούμορ και έξυπνες κουβέντες είναι ουράνιες αρετές, όπως και η ικανότητα να αναθεωρήσει κανείς όρια, στόχους και να ανανεώσει μια σχέση, για να την απαλλάξει από τη ρουτίνα. Στη δουλειά πρέπει να επιδιώξουμε να εργαστούμε δημιουργικά, όχι μόνο παραγωγικά. Στα παιδιά, τέλος, πρέπει αμέσως να τεθούν όρια απαράβατα, να τους αφιερώσουμε μέρος του προσωπικού μας χρόνου και να καλλιεργηθεί η αποδοχή, η φιλική κουβέντα και η ζεστασιά, αλλιώς θα γίνουν ακόμα πιο ατίθασα, αποστασιοποιημένα και απόμακρα, όπως ο Ουρανός.

Η σύγκρουση του Ουρανού στον Υδροχόο με τον Δία στον Ταύρο την περίοδο 1999-2000 προκάλεσε την τρελή κούρσα των χρηματιστηρίων, τη διάλυση εταιρειών και περιουσιών και στρατιές ανέργων. Από τη φετινή δυσαρμονία τους θα αναδυθεί η επιτακτική ανάγκη για ελευθερία, δικαιοσύνη, αλλαγή. Σαν ανεμοστρόβιλος οι κοινωνικές αντιδράσεις μπορεί να... παρασύρουν προκαταλήψεις, ρατσισμό, συμμαχίες, κατεστημένο, ηγεμονίες, ως ένα βαθμό όμως θα έχουν δημιουργική απόληξη και μακρόχρονη ωφέλεια. Αναπάντεχες φυσικές καταστροφές θα ανατρέψουν τη στάση λαών και επιστημόνων και θα ενισχύσουν τον ακτιβισμό για το περιβάλλον. Ριζοσπαστικές ιδέες, φοιτητικό κίνημα, επανάσταση μειονοτήτων και μαζικές αντιδράσεις για την οικονομία και το ασφαλιστικό θα αλλάξουν τα δεδομένα και, όταν καταλαγιάσουν, θα γίνει η ζωή πιο ανθρώπινη. Αυτή είναι η ύστατη ώρα, γιατί έπονται οπισθοδρομικές επιρροές, με αφετηρία το 2008.

Πέρσι προηγήθηκε η εναρμόνιση Δία - Ουρανού, που ανέδειξε μια νέα τάξη πραγμάτων. Η Ευρώπη προτάσσει ανάστημα στην υπερδύναμη, ο ΟΗΕ δυναμώνει, ενώ Κίνα, Ινδία, Λατινική Αμερική και Ρωσία αναπτύσσουν ηγετικό ανάστημα. Η «δύναμη» μοιράζεται. Οι Εκκλησίες συγκλίνουν - μήπως και οι θρησκείες; Μαζική η συσπείρωση κατά της φτώχειας και των ασθενειών. Όλα αυτά θα συνεχιστούν φέτος με μεγαλύτερη ένταση. Το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπεια γίνονται στόχος. Και υπέρτατος στόχος η ελευθερία, όπως τη βλέπει ο καθένας και μέχρις... εσχάτων. Εδώ βρίσκεται και ο κίνδυνος!

ΚΡΙΟΣ

Επικοινωνία, εργασία! Προσωπικά: Τα νεύρα θα... κορυφώνονται όταν συναντάτε εμπόδια και όρια, ενώ η κυκλοθυμία και η ανυπομονησία θα τεντώνουν τα νεύρα σας και θα σας κάνουν οξύθυμους. Χαλαρώστε, ασκηθείτε και κόψτε μαχαίρι το τσιγάρο. Ώρες ώρες θα είναι αδύνατη η συνεννόηση, ιδίως με στενόκαρδους συγγενείς (και εξ αγχιστείας). Ελιχθείτε! Πρακτικά: Λίγοι θα αντέξετε ωράριο, ρουτίνα και γκρίνια πελατών ή μικρότητες κάποιων συναδέλφων, όμως κι εσείς θα γίνετε δύσκολοι συνεργάτες. Πριν διαφωνήσετε ακούστε την άποψη των άλλων. Οι σπουδαστές αρχίστε πολύ νωρίς τη μελέτη και συγκεντρωθείτε στις εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου.

ΤΑΥΡΟΣ

Θα ξεσκουριάσετε! Προσωπικά: Είναι ευκαιρία να πετάξετε ψηλά, με νέες ιδέες και δημιουργική διάθεση. Καθώς θα... ξεσκουριάζετε, προσέξτε μην παραμελήσετε κάποιους φίλους που αξίζουν. Στον έρωτα θα είστε πιο τολμηροί, στα αισθηματικά λιγότερο κτητικοί. Πρακτικά: Τυχόν συνδικαλιστική εμπλοκή θα σας στοιχίσει. Η οργάνωση των οικονομικών πρέπει να γίνει βασικό σας μέλημα. Μπορείτε να διεκδικήσετε και να κερδίσετε περισσότερο χρήμα, αλλά η διαχείρισή του προβλέπεται... ατίθαση. Διευθετήστε με επιμονή τυχόν κληρονομικά θέματα.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Επενδύστε σε ακίνητα! Προσωπικά: Ευνοείστε μεν από τον Δία, η δυσαρμονία του όμως θα σας κάνει να αντιδράτε στις δεσμεύσεις μιας σχέσης, αν αυτή δεν σας καλύπτει. Αν φέτος ονειρεύεστε να παραμείνετε αδέσμευτοι, πριν λήξει η χρονιά θα το μετανιώσετε πικρά. Πρακτικά: Στο μεσουράνημα ο Ουρανός θα κάνει μεν το μυαλό αστραφτερό, αλλά θα προκαλέσει την αντίδρασή σας απέναντι σε ανωτέρους, ωράρια και ενασχολήσεις ρουτίνας. Μη φέρεστε σαν το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται, γιατί ίσως να αντιμετωπίσετε αστάθεια στην καριέρα σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η ζωή σπιντάρει! Προσωπικά: Το μυαλό θα ανοίξει σε νέες ιδέες, η ζωή σας θα «σπιντάρει». Θα ταξιδέψετε, θα γνωρίστε κόσμο, ακόμα και άτομα διαφορετικά από εσάς, που θα σας εντυπωσιάσουν. Προσέξτε όμως, γιατί ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός. Πρακτικά: Θα αλλάξει ο τρόπος που εργάζεστε και συνεργάζεστε. Ακόμα και εσείς οι ευαίσθητοι και εσωστρεφείς θα διεκδικήσετε πολλά και θα πείτε πολλά έξω από τα δόντια. Το επαγγελματικό ωράριο θα είναι ένα πρόβλημα για πολλούς από εσάς, η διπλωματία όμως το ατού σας.

ΛΕΩΝ

Σέξι και όποιος αντέξει! Προσωπικά: Δημιουργικότητα, φρεσκάδα πνευματική και ψυχολογική, ξανάνιωμα. Στα ύψη απογειώνεται ο ερωτισμός, το σεξαπίλ και η τύχη σας στον έρωτα λόγω του Δία, όταν, παράλληλα, η libido σας πολιορκείται από τον Ουρανό! Ευτυχώς, ο Κρόνος στο Λέοντα «περιορίζει» τα παραπάνω, για να μην εκτραπείτε, όντας ακόμα ευάλωτοι συναισθηματικά. Πρακτικά: Εργαστείτε δημιουργικά, ακόμα και σε δουλειές ρουτίνας. Αν μπορείτε να αλλάξετε δουλειά, σκεφτείτε το, αναζητήστε θέσεις και αποφασίστε το τάχιστα, πριν από το Σεπτέμβριο. Αργότερα τα οικονομικά θα σφίξουν. Ως τότε κόψτε μαχαίρι σπατάλες και δάνεια (δύσκολο!).

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ανανέωση τώρα! Προσωπικά: Τρυφερότητα στα αισθηματικά και στην οικογένεια και τύχη στο γάμο φέρνει ο Δίας. Η δυσαρμονία με τον Ουρανό θα κάνει ακόμα κι εσάς τους συνετούς να αντιδράτε σε συμβιβασμούς και υποχρεώσεις. Ανανεώστε τις σχέσεις σας πριν φτάσει ο Κρόνος στην Παρθένο (Σεπτέμβριο). Πρακτικά: Σκαμπανεβάσματα στην πορεία της καριέρας φέρνει η δυσαρμονία, που σας ξεσηκώνει και σας κάνει να αντιδράτε στην ιεραρχία, το ωράριο, την έλλειψη δημιουργίας και πρωτοβουλίας. Μήπως είναι ευκαιρία να αλλάξετε δουλειά τώρα που τα οικονομικά ευνοούνται;

ΖΥΓΟΣ

Δημιουργικότητα στα ύψη! Προσωπικά: Γίνεται το... έλα να δεις από ιδέες, πρωτοβουλίες, δημόσιες σχέσεις, σεμινάρια για τα πιο απίθανα πράγματα. Θα κάνετε ταξίδια και γνωριμίες, με άτομα που μπορεί να σας αλλάξουν τη ζωή (ο έρωτας μαζί τους καυτός και φευγαλέος!). Πρακτικά: Το κλίμα στη δουλειά θα είναι απρόβλεπτο, όπως και η διάθεσή σας για συνεργασία. Αν το αντικείμενο σας ενδιαφέρει, θα είστε οι πρώτοι και οι πλέον δημιουργικοί. Αν όχι, στο εργασιακό περιβάλλον θα υπάρχουν τριβές, η επικοινωνία θα είναι δύσκολη και η δουλειά θα σας εκνευρίζει.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Προσοχή στις ακρότητες! Προσωπικά: Μαύρο ή άσπρο, τίποτα... ξενέρωτο! Αρκετοί μπορεί να τινάξετε τη σιγουριά στον αέρα για κάποιο συγκλονιστικό έρωτα που ίσως να μη διαρκέσει. Το σεξαπίλ σας ηλεκτρίζει. Κάποιες φιλίες κλονίζονται. Μήπως φταίτε κι εσείς; Πρακτικά: Τύχη στα οικονομικά υπόσχεται ο Δίας. Οι δυσαρμονίες του όμως, ιδίως με τον παράτολμο Ουρανό, μπορεί να σας κάνουν να εμπλακείτε σε κάθε είδους σπατάλες, ρίσκα, τζόγο. Το διάστημα κοντά στις εκλείψεις Μαρτίου-Σεπτεμβρίου προσέξτε για τυχόν κλοπές.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Η διπλωματία σώζει! Προσωπικά: Τι πιο ευνοϊκό για τις σχέσεις και τα αισθηματικά σας από τον Δία στον Τοξότη. Τι πιο αναπάντεχο και πιο αντιδραστικό ή και επιπόλαιο -στις επιπτώσεις του- για την πίστη στο... έτερον ήμισυ από το φαινόμενο της δυσαρμονίας του Δία με τον Ουρανό, που σας στρέφει σε σκανταλιές και αισθηματική... αναρχία. Πρακτικά: Η δυσαρμονία Δία-Ουρανού θα προκαλέσει την αντίδρασή σας στη ρουτίνα, το ωράριο και την ιεραρχία. Η χρονιά όμως δεν τα «σηκώνει» αυτά, γιατί από το Σεπτέμβριο και μετά αρχίζει η πίεση στα επαγγελματικά.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Αλλάζετε νοοτροπία! Προσωπικά: Ευτυχώς ο Δίας θα ισορροπεί τα ψυχοσωματικά σκαμπανεβάσματα που θα σας προκαλεί η δυσαρμονία του με τον Ουρανό. Η επικοινωνία θα δυσκολέψει, γιατί δεν θα θέλετε, αλλά θα σας είναι και δύσκολο να ξεπεράσετε συντηρητικές ιδέες και ταμπού. Πρακτικά: Άλλοτε καταπληκτική, άλλοτε δύσκολη η συνεργασία, ίσως γιατί αλλάζει πολύ ο τρόπος που σκέπτεστε και εργάζεστε. Αν η δουλειά σας είναι δημιουργική, αν το ωράριο είναι ελαστικό, αν δεν έχετε άμεσο προϊστάμενο, τα πράγματα θα είναι ευκολότερα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Σας πάει... γάντι! Προσωπικά: Σ’ εσάς τους ιδιόρρυθμους, ίσως και εκκεντρικούς, ταιριάζει γάντι αυτή η δυσαρμονία, που κάνει το μυαλό κοφτερό κι εσάς τους ίδιους ανυπότακτους και ερωτικά σκανταλιάρηδες. Οι αδέσμευτοι «παίξτε» με τον έρωτα, αλλά σκεφτείτε πριν ερωτευθείτε. Πρακτικά: Ως τώρα ανησυχούσατε... Τώρα πια θα βεβαιωθείτε πως υπάρχει πρόβλημα οργάνωσης με τα ασυμμάζευτα έξοδα και τους τυχόν επιπόλαιους δανεισμούς.

ΙΧΘΥΕΣ

Απρόοπτα! Προσωπικά: Αντιμετωπίστε ψύχραιμα, προσγειωμένα και ευέλικτα τη δυσαρμονία, για να περιορίσετε τις ανατροπές. Έτσι, θα επωφεληθείτε από την εύνοια του Δία στο γάμο και θα προλάβετε τις κρόνειες αρνητικές επιρροές στα αισθηματικά (από Σεπτέμβρη). Πρακτικά: Τη δουλειά σας και τα μάτια σας! Παρά τη δυσαρμονία, που θα κάνει πολλούς από εσάς να αντιδράτε στη ρουτίνα, τους ανωτέρους, το ωράριο, ο Δίας στο μεσουράνημα αποτελεί εγγύηση επιτυχίας.