Τι άρωμα ταιριάζει στο ζώδιό σου;

21.01.2009
Αχ αυτές οι μυρωδιές! Ξεχασμένες και μη. Ως οντότητες μοναδικές, όμως, θέλουμε κάτι το διαφορετικό. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τα αρώματα που μας ταιριάζουν περισσότερο και τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες μας. Αυτά που μπορούμε να επιλέξουμε και ενδεχομένως να φτιάξουμε μόνοι μας. Καλή επιτυχία!

Από τη Γιώτα Συντέτα
Αχ αυτές οι μυρωδιές! Ξεχασμένες και μη. Ως οντότητες μοναδικές, όμως, θέλουμε κάτι το διαφορετικό. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τα αρώματα που μας ταιριάζουν περισσότερο και τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες μας. Αυτά που μπορούμε να επιλέξουμε και ενδεχομένως να φτιάξουμε μόνοι μας. Καλή επιτυχία!

Αφτιά, μάτια, μύτη, γλώσσα και χέρια είναι εδώ για να καλύψουν τις πέντε αισθήσεις μας. Και το ωραίο είναι πως όλες αυτές οι αισθήσεις δεν λειτουργούν σε όλους το ίδιο. Στον καθένα μας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κάποιος ακούει καλά, άλλος οσμίζεται πιο έντονα, ένας άλλος βλέπει καλύτερα ο καθένας μας είναι μοναδικός. Στηριζόμενοι σε αυτή την απλή λογική, μπορούμε να δούμε τα πράγματα ακόμα πιο πλατιά και ελεύθερα και να ασχοληθούμε, λοιπόν, σοβαρά με την όσφρησή μας και με τις αρωματικές ανάγκες του ζωδίου μας.

Σε κάθε ζωντανό σώμα υπάρχει οσμή. Αυτή εκπορεύεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες και από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει. Και στο σημείο αυτό επεμβαίνει η αρωματοποιία, η οποία υπόσχεται να εκλεπτύνει την οσμή του σώματος με το κατάλληλο άρωμα.
Τα πράγματα ξεκινούν από πολύ μακριά και χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κινέζοι, Ινδοί, Πέρσες, Έλληνες, λαοί της Μεσογείου και ιδιαίτερα οι Αιγύπτιοι -με γνωστότερο το αρωματικό μείγμα δεκαέξι βοτάνων, το κύφι, το οποίο πρόσφεραν στο θεό Ρα- χρησιμοποίησαν τα αρώματα για τις θρησκευτικές τελετές τους. Στην πορεία της Ιστορίας το άρωμα ταξίδεψε μαζί με τους Ρωμαίους και στη συνέχεια... μπήκαν στη μέση ο Κολόμβος και ο Μάρκο Πόλο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα: στη σύγχρονη χημεία.

Το άρωμα, ωστόσο, είχε και εξακολουθεί να έχει μια λογική. Μεταφέρει ένα μήνυμα. Μας κάνει να δείχνουμε προς τα έξω δυναμικοί, αισθησιακοί, πρακτικοί ή ρομαντικοί. Μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας ξυπνάει συναισθήματα. Μας δίνει, ακόμα, το ελεύθερο να επηρεάσουμε καρδιές και συνειδήσεις.

Φυσικά, από όλη αυτή την αρωματική ευδαιμονία δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ζώδια, δηλώνοντας και αυτά τη μοναδικότητά τους. Καθένας από εμάς, εξάλλου, είναι γεννημένος κάτω από την επιρροή ενός στοιχείου. Άλλος ανήκει στο στοιχείο του Νερού, άλλος του Αέρα, της Φωτιάς, της Γης. Σίγουρα δεν θα μπορούσε η αρωματική ανάγκη του ενός να είναι και ανάγκη του άλλου, αφού διαφέρουν τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά του, άρα και τον τρόπο έκφρασης.

Ελάτε λοιπόν μαζί να κάνουμε τους μικρούς αρωματοποιούς. Να πειραματιστούμε πάνω στις μυρωδιές που ταιριάζουν στο σώμα μας και το μυαλό μας. Αυτά που μας χρειάζονται είναι: ζωηρή διάθεση, γυάλινα μπουκαλάκια και μερικά σταγονόμετρα. Στις συνταγές που ακολουθούν η βάση θα είναι ίδια, 50 ml σησαμέλαιο ή αμυγδαλέλαιο, και αυτό που αλλάζει είναι το αιθέριο έλαιο και η ποσότητά του.

«Συνταγές» για γυναίκες
Κάποτε, σε ένα σεμινάριο αρωματοθεραπείας, μια κυρία με ρώτησε: «Μα πώς είναι δυνατόν ένα αιθέριο έλαιο να μας αλλάζει τη διάθεση;». Απλό: η οσμή των λουλουδιών, ακόμα κι εκείνα που πιστεύουμε ότι δεν έχουν άρωμα, στοχεύει απευθείας στο νευρικό μας σύστημα. Μέσω αυτού μεταφέρεται η ιδιότητά τους στον εγκέφαλό μας. Αυτός με τη σειρά του αναγνωρίζει τη δόνηση και δίνει την εντολή να παραχθεί έργο. Μιλάμε για πολύ λεπτές δονήσεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε μέρος του «όλου» και το μόνο σίγουρο είναι πως το φυτικό βασίλειο συνεργάζεται τέλεια με το ζωικό, όπως άλλωστε και με τον κόσμο των ορυκτών. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ!

Με ανοιχτό μυαλό, λοιπόν, ας αφήσουμε τη φύση να μας δώσει τα δώρα της και ας σκεφτούμε τι μας χρειάζεται περισσότερο: θηλυκότητα, αγάπη, ευδαιμονία, πλούτος, θάρρος ή διορατικότητα; Και όλα να τα είχαμε δεν θα ήταν άσχημα! Τι λέτε; Θέλετε να μάθετε τις αναλογίες;


Το λάδι της Σελήνης
Είναι αυτό που διεγείρει τη θηλυκή πλευρά και βοηθάει κάθε γυναίκα να νιώσει το μεγαλείο της γυναικείας ύπαρξης. Σε 50 ml βάση ρίχνουμε 20 σταγόνες από τα εξής αιθέρια έλαια: γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και το άρωμα είναι έτοιμο να φορεθεί. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα, γιατί είναι έντονο και βαρύ.

Τι σας λέει η λέξη «αγάπη»;
Όλοι έχουμε ανάγκη από μια πραγματική αγάπη και αυτό που απομένει να κάνουμε ακόμα και αν την έχουμε συναντήσει είναι να φτιάξουμε ένα άρωμα από 25 σταγόνες ίριδα, κανέλα και πατσουλί μέσα σε 50 ml βάση.

Το χρήμα πάει στο χρήμα!

Γι’ αυτό και εμείς θα φτιάξουμε ένα άρωμα, ώστε να ενεργοποιήσουμε αυτή τη δόνηση μέσα στο μυαλό μας, ώστε να λειτουργήσει προς το συμφέρον μας. Μέσα σε 50 ml βάση ρίχνουμε 15 σταγόνες μέντα, 25 πατσουλί, 20 πεύκο και 30 κανέλα. Ψεκάζουμε με αυτό τους καρπούς και τον αυχένα.

Μυαλό ξυράφι
Αν το μυαλό μας είναι θολωμένο και οι σκέψεις ασφυκτιούν μέσα σε αυτό, τότε η διορατικότητα, προσωρινά, απέρχεται. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε ένα σκεύασμα από 20 σταγόνες ακακία, 20 κάσσια και 30 γλυκάνισο μέσα σε 50 ml βάση και πρωί βράδυ να ψεκάζουμε το σώμα μας και κυρίως στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος.

Το άρωμα του θάρρους
Αν νιώθουμε να μας κόβονται τα πόδια από αγωνία για κάποιο, π.χ., επαγγελματικό ραντεβού, φτιάχνουμε ένα άρωμα που θα ξυπνήσει μέσα μας τη δύναμη και την τόλμη: 30 σταγόνες λευκός μόσχος και 30 ροζ γεράνι μέσα σε 25 ml βάση.

Ποιο είναι το στοιχείο σας;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ποια αρώματα ενδυναμώνουν και εξιτάρουν τα τέσσερα στοιχεία. Ο κέδρος, το κυπαρίσσι, το αγιόκλημα, το γιασεμί, το πατσουλί, το πεύκο και το φασκόμηλο είναι ιδανικά για να τονώσουν το αγέρωχο στοιχείο της Γης, που κινείται και λειτουργεί καταλυτικά.

Αντίθετα, ο ευέλικτος Αέρας θέλει πιο αιθέριες μυρωδιές, για να νιώσει καλά. Έλκεται από την ακακία, το γλυκάνισο, το μοσχολίβανο, το σαμπούκο, τον ευκάλυπτο, το φουντούκι, τη λεβάντα, τη βέρβαινα, τη μαντζουράνα, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, το κοκκινόξυλο, τη μέντα και το θυμάρι.

Η δυναμική Φωτιά ξεδιπλώνεται και εξαπλώνεται ακόμα πιο εύκολα με την αγγελική, το βασιλικό, τη δάφνη, το γαρίφαλο (λουλούδι και μπαχαρικό), την κανέλα, το μόσχο, το ηλιοτρόπιο, τον άρκευθο, το χρυσάνθεμο, την τσουκνίδα, τη βελανιδιά, το φλισκούνι, το πιπέρι, το ηράνθεμο, το δεντρολίβανο, τον καπνό και τη βανίλια. Και ας κλείσουμε με το ευαίσθητο, αλλά πανίσχυρο Νερό, για το οποίο το μήλο, το κυκλάμινο, η γαρδένια, το γεράνι, το ρίκι, ο υάκινθος, ο κισσός, το μαρούλι, η σμύρνα, η μυρτιά, το πορτοκάλι, η ίριδα, ο πανσές, η παπαρούνα και το τριαντάφυλλο είναι ιδανικά για να ανεβάσουν τη στάθμη των εσωτερικών υδάτων εκείνων που ανήκουν σε αυτό το στοιχείο.

Άρωμα ζωδίου
Μπορούμε να φτιάξουμε το κλασικό άρωμα του ζωδίου ή του ωροσκόπου μας ή όποιοι γνωρίζουν αστρολογία να κάνουν χρήση των αρωματικών δονήσεων, ανάλογα με τη θέση των πλανητών τους και τις ανάγκες που υπάρχουν.
Κριός: Με κυβερνήτη τον πλανήτη Άρη, θεό της φωτιάς και του πολέμου, οι Κριοί χρειάζονται: 50 ml βάση, 30 σταγόνες μόσχο και 20 ολ σπάις (πιμέντο).
Ταύρος: Οι αισθησιακοί Ταύροι με κυβερνήτη τη θεά Αφροδίτη θα νιώσουν άνετα αν μέσα σε 50 ml βάση ρίξουν 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο από άνθη μηλιάς, 10 πατσουλί και 30 τριαντάφυλλο.
Δίδυμοι: Οι γρήγοροι στην κίνηση και τη σκέψη Δίδυμοι, με κυβερνήτη το θεό της επικοινωνίας Ερμή, χρειάζονται ένα μείγμα για ήρεμη και παράλληλα δυναμική δράση: σε 50 ml βάση 30 σταγόνες λεβάντα, 15 λεμόνι και 10 μέντα.
Καρκίνος: Η διάθεση των ευαίσθητων Καρκίνων αλλάζει ταχύτατα, όπως και η ζωδιακή θέση του κυβερνήτη τους, της Σελήνης. Το ρομαντικό στοιχείο τους θα εκφραστεί χωρίς αναστολές, αν βάλουν 20 σταγόνες από τριαντάφυλλο, βιολέτα και λωτό μέσα σε 50 ml βάσης.
Λέων: Οι κυριαρχικοί Λέοντες, με κυβερνήτη τον Ήλιο, έχουν δυναμική προσωπικότητα και μόνο κάτι σπέσιαλ θα τραβούσε το ενδιαφέρον τους. Με 20 σταγόνες ηλιοτρόπιο, 30 ανθών πορτοκαλιάς και 25 ροζ γερανιού μέσα σε 50 ml βάση, οι αισθήσεις τους θα αναγνωρίσουν τη μεγαλοψυχία και το δυναμισμό.
Παρθένος: Οι βαθιά σκεπτόμενοι που ανήκουν στο ζώδιο της Παρθένου σίγουρα θα εκφραστούν με μεγαλύτερη ευχέρεια και θα νιώσουν χαλαροί, αν μέσα σε 50 ml βάση ρίξουν 30 σταγόνες μόσχο, 10 πατσουλί και 25 κυπαρίσσι.
Ζυγός: Οι ρομαντικοί Ζυγοί, με κυβερνήτη τη θεά Αφροδίτη, εκφράζονται μέσα από την αρμονία, την αγάπη και την ομορφιά. Θα νιώσουν σιγουριά και θα βρουν την αυτοπεποίθησή τους με 30 σταγόνες τριαντάφυλλο, 20 βιολέτα και 20 πίσον το εύοσμο σε 50 ml βάση.
Σκορπιός: Οι δυναμικοί και παράλληλα ευαίσθητοι Σκορπιοί, με κυβερνήτη τον Πλούτωνα, προκαλούν τα δύσκολα και έλκονται από τα ακατόρθωτα. Σίγουρα θα νιώσουν την αιώνια δύναμη να ξυπνάει μέσα τους, βάζοντας 20 σταγόνες ολ σπάις (πιμέντο), 20 κεχριμπάρι και 35 βανίλια σε 50 ml βάση.
Τοξότης: Τα αιώνια παιδιά του ζωδιακού, οι Τοξότες, με κυβερνήτη τον Δία, το θεό της καλοπέρασης (εδώ που τα λέμε) και του πλούτου, μπορούν να γίνουν ακαταμάχητοι, αν μέσα σε 50 ml βάση βάλουν 20 σταγόνες καρυόφιλο, 30 γαρίφαλο, 25 κανέλα και 20 κοκκινόξυλο.
Αιγόκερως: Οι σοβαροί και λιγομίλητοι που ανήκουν στο ζώδιο του Αιγόκερω, θα κατεβάσουν τους τόνους των «πρέπει» και θα παραμερίσουν για λίγο τη στυγνή λογική με ένα άρωμα που θα περιέχει 20 σταγόνες κοκκινόξυλο, 15 μύρο, 10 δίκταμο και 20 κυπαρίσσι μέσα σε 50 ml βάση.
Υδροχόος: Οι αντάρτες του ζωδιακού, οι Υδροχόοι, με κυβερνήτη τον πλανήτη Ουρανό, αυτόν που φέρνει ξαφνικά αλλαγές, σίγουρα θα αυξήσουν τον μαγνητισμό και τη δύναμη τους, αν σε 50 ml βάση βάλουν 20 σταγόνες κυπαρίσσι, 25 πεύκο και 30 λεβάντα.
Ιχθύες: Μοιάζουν με την πλαστελίνη, καθώς διαθέτουν μεγάλη ευελιξία -και μάλιστα μπερδεμένη με αισθησιασμό- και ταυτόχρονα ένα γλυκό χαμόγελο, που πολύ εύκολα ξεγελάει. Μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους, φορώντας 25 σταγόνες μιμόζα, 30 αγιόκλημα και 20 γαρδένια μέσα σε 50 ml βάση.

Προστασία για το σπίτι
Για μια καλή και καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι, καίμε σε ένα ρεσό 20 σταγόνες δεντρολίβανο, 20 ροζ γεράνι και 20 κυπαρίσσι.
Αυτή η συνταγή έχει πολλές εφαρμογές. Μπορούμε κάλλιστα να αραιώσουμε τα αιθέρια έλαια μέσα σε 50 ml βάση και να αλείψουμε την πόρτα και τις κάσες από τα παράθυρα, έτσι ώστε με τη ροή του αέρα ναι αρωματίζεται συνέχεια το σπίτι και η ατμόσφαιρα να διατηρείται καθαρή.

«Συνταγές» για άντρες

Οι κύριοι έχουν και αυτοί τις ανάγκες τους και σίγουρα δεν εξαιρούνται από την τέχνη της αρωματοποιίας. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούν να επωφεληθούν σε διάφορες περιπτώσεις.

Το άρωμα της κυριαρχίας
Ποιο αρσενικό δεν θα ήθελε να είναι κυρίαρχο στη δουλειά του, στο χώρο του και, γενικά, να δείχνει δυνατό και απρόσβλητο; Βάλτε λοιπόν 3 ml λάδι και 2 σταγόνες γαριφαλέλαιο και μυρίστε το κάθε φορά που θέλετε να ενισχύσετε τη θέση σας.

Το άρωμα του Ήλιου
10 σταγόνες ζαφορά, 15 κανέλα, 20 μύρο και 15 γαρίφαλο μέσα σε 25 ml βάση. Θα σας δώσει υγεία, ζωτικότητα, ευχέρεια λόγου και γενικά όλες τις ηλιακές επιρροές.

Το άρωμα της επιτυχίας
20 σταγόνες κοκκινόξυλο, 30 σταγόνες ξύλο αλόης, 30 μοσχοκάρυδο μέσα σε 25 ml λάδι βάσης. Φορέστε το, όταν κάνετε μια καινούργια προσπάθεια και θέλετε να πάει καλά. Ή αν θέλετε να γοητεύσετε μια όμορφη γυναίκα.

Το άρωμα της μνήμης
Αν διαβάζετε πολύ και παίρνετε δουλειά και στο σπίτι, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα άρωμα που πραγματικά αυξάνει τη δύναμη του μυαλού και βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση. Ρίξτε 30 σταγόνες μαστίχα και 20 δεντρολίβανο μέσα σε 10 ml λάδι βάσης. Το λάδι αυτό είναι ιδανικό και για όλους τους σπουδαστές, ανεξάρτητα από το επίπεδο σπουδών τους.

Οδηγίες για μελλοντικούς αρωματοποιούς
Τα σύνεργα που θα χρησιμοποιήσουμε για να παρασκευάσουμε το προσωπικό μας άρωμα ή ένα για τους φίλους μας είναι:

  • Γυάλινα μπουκαλάκια των 100 ml, κατά προτίμηση αδιαφανή.
  • Γυάλινα σταγονόμετρα.
  • Λάδι βάσης (σησαμέλαιο ή αμυγδαλέλαιο), ανάλογα με την ποσότητα των αρωμάτων που θα φτιάξετε.
  • Αιθέρια έλαια (γνήσια - προσοχή στις απομιμήσεις και στα χημικά).