Σελήνη: ο επαγγελματικός σας σύμβουλος

03.06.2008
Το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να μαθαίνω γράμματα» θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε «φέγγε μου να εργαστώ, να πετύχω πράγματα». Γιατί η Σελήνη, ανάλογα με τις φάσεις και τις θέσεις της στο ζωδιακό, έχει ιδιαίτερες ενεργειακές επιρροές, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για

Από την Ελπίδα Χατζοπούλου

Το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να μαθαίνω γράμματα» θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε «φέγγε μου να εργαστώ, να πετύχω πράγματα». Γιατί η Σελήνη, ανάλογα με τις φάσεις και τις θέσεις της στο ζωδιακό, έχει ιδιαίτερες ενεργειακές επιρροές, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κινηθούμε εύστοχα και αποτελεσματικά στον εργασιακό μας χώρο.

Μη νομίζετε ότι, επειδή δεν τη βλέπουμε στη διάρκεια της ημέρας, όταν δουλεύουμε οι περισσότεροι, η Σελήνη δεν μας επηρεάζει. Αφήστε που υπάρχουν φάσεις στις οποίες το φεγγάρι μας επισκέπτεται και στο φως της ημέρας, θυμίζοντάς μας ότι οι ενεργειακές επιρροές του διαρκούν όλο το 24ωρο. Οι φάσεις της Σελήνης ανέκαθεν επηρέαζαν την ανθρώπινη φυσιολογία και συμπεριφορά. Ακόμα και αν αφήσουμε κατά μέρος τον ενεργειακό παράγοντα, αρκεί να σκεφτούμε ότι η έλξη που ο δορυφόρος της Γης ασκεί στο νερό (και που προκαλεί το φαινόμενο της παλίρροιας) προφανώς επεκτείνεται και στο δικό μας σώμα, καθώς αυτό αποτελείται κατά 70% από το υγρό στοιχείο. Όχι τυχαία ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας ιδανικά έχει διάρκεια ακριβώς όσο οι είκοσι οχτώ ημέρες του σεληνιακού και σε πολλές γυναίκες η ωορρηξία συμπίπτει με την Πανσέληνο. Εκείνη ακριβώς τη νύχτα, που η Σελήνη λάμπει με όλο της το μεγαλείο, αστρολογικά σε αντίθεση με τον ήλιο, αυξάνονται γενικά τα τροχαία, τα εγκλήματα και οι εισαγωγές στα ψυχιατρεία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Πανσέληνος δεν έχει θετικές επιδράσεις. Κάνει τους ανθρώπους ανοιχτούς στις αλλαγές και δίνει πάθος, απαραίτητο σε όσους ασκούν επαγγέλματα σχετικά με την τέχνη και την έμπνευση. Αντίστοιχα, οι φάσεις της γέμισης και της χάσης του φεγγαριού έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, ανάλογα με τις επιδιώξεις του καθένα. Παράλληλα, υπάρχει και μία ακόμα επιρροή της Σελήνης, το πέρασμά της διαδοχικά από τα δώδεκα ζώδια στη διάρκεια του μήνα. Η παραμονή της σε κάθε ζώδιο για δυόμισι ημέρες προσδίδει στην ενέργειά της ιδιαίτερα κάθε φορά χαρακτηριστικά, συγγενικά με το χαρακτήρα του ζωδίου. Με το συνδυασμό όλων αυτών μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες μέρες είναι οι καταλληλότερες για τις δραστηριότητές μας και να αποφύγουμε τις καταστάσεις που δεν ευνοούνται. Να, λοιπόν, πώς θα αποκρυπτογραφήσουμε τις επιρροές της Σελήνης στην εργασία μας και θα τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος της καριέρας μας.

Η Σελήνη σε γέμιση

Όταν η Σελήνη είναι σε γέμιση ή σε αυξάνουσα ενεργειακή φάση, το φωτεινό κομμάτι της μεγαλώνει από τα δεξιά προς τα αριστερά (όταν τη βλέπετε στον ουρανό, οι μύτες του μισοφέγγαρου «κοιτάνε» προς τα αριστερά). Αυτή η φάση ξεκινάει δυόμισι μέρες μετά τη Νέα Σελήνη και διαρκεί μέχρι την Πανσέληνο οπότε το φεγγάρι μας δείχνει ολόκληρο το πρόσωπό του. Χρησιμοποιήστε την ενέργεια της γέμισης, που αυξάνεται όσο μεγαλώνει το φεγγάρι, για να βάλετε μπρος και να αναπτύξετε νέες ιδέες, που θα χρειαστούν ένα μήνα περίπου για να καρποφορήσουν. Επίσης, είναι μια καλή περίοδος για να δημιουργήσετε νέες επαφές, κυρίως εκτός πόλης, και να επεκταθείτε σε καινούργιες αγορές. Η Σελήνη σε γέμιση ευνοεί τα παιδιά και γενικά τους νέους ανθρώπους, την εκπαίδευση καινούργιου προσωπικού, την εκμάθηση γλωσσών ή την εισαγωγή νέων μεθόδων και εξοπλισμού. Είναι επίσης καλή περίοδος για ταξίδια και για να αλλάξετε και να βελτιώσετε σταδιακά τις πρακτικές ή τις συνθήκες της εργασίας σας. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιαστείτε σε έναν τομέα ή μια δουλειά, γι’ αυτό φροντίστε να εναλλάσσετε τις ασχολίες σας - ή να τις κάνετε «σκάντζα» με τους συναδέλφους σας, ώστε να είστε πιο αποτελεσματικοί.

Η Σελήνη σε χάση

Μετά από την Πανσέληνο αρχίζει η περίοδος της χάσης, η φθίνουσα ενεργειακή φάση του φεγγαριού, στη διάρκεια της οποίας η ορατή επιφάνειά του ελαττώνεται. Τότε βλέπετε στον ουρανό τη Σελήνη να μικραίνει από τα δεξιά προς τα αριστερά (οι μύτες του μισοφέγγαρου «κοιτάζουν» τώρα προς τα δεξιά). Η ενέργεια της χάσης δεν έχει καμιά σχέση με την απώλεια. Αντίθετα, θεωρείται πολύ ευνοϊκή για να αποδώσουν τα έργα σας καρπούς, για να κατανοήσετε τις απόψεις και τα προβλήματα των άλλων, για τις κινήσεις σας στην τοπική αγορά και για δουλειά στα γνωστά πλαίσια, μέσα στα οποία έχετε τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε καλύτερα ένα σχέδιο ή να εγκαταλείψετε ό,τι δεν φαίνεται να αποδίδει. Η περίοδος της χάσης είναι καλή για να δουλεύετε με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και με βάση τις συμβατικές μεθόδους και τεχνικές. Το μυστικό είναι να προχωράτε με σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας τη δουλειά με ένταση (έως πανικό) ή τις «στριμωγμένες» προθεσμίες, για τις οποίες είναι καλύτερες οι περίοδοι της γέμισης και της Πανσελήνου. Έτσι, δεν κινδυνεύετε να σας σπάσουν τα νεύρα ή να κάνετε λάθη από βιασύνη και αβλεψία.

Στον Κριό: Σε αυτή τη φάση όλοι -ιδίως εκείνοι που ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης)- ανυπομονούν να δράσουν. Το πέρασμα της Σελήνης από τον Κριό είναι κατάλληλο ιδιαίτερα για συλλογή πληροφοριών ή αύξηση στις πωλήσεις και γενικά επέκταση στην αγορά. Προσοχή σε ανεξήγητες κακοκεφιές, νευρικά ξεσπάσματα των μικρών παιδιών για ασήμαντα θέματα και στην απογοήτευση από τις καθυστερήσεις, αλλά και στα φλερτ γραφείου.

Στον Ταύρο: Μολονότι επιτρέπει τη χαλαρότητα στη δουλειά, η παραγωγικότητα αυξάνεται και οι πωλήσεις ανεβαίνουν - ιδίως για τα γήινα ζώδια του γραφείου (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως). Οι άνθρωποι θα είναι πολύ υπομονετικοί μαζί σας και οι εντάσεις στον εργασιακό χώρο μειωμένες. Κατάλληλο διάστημα για να δημιουργήσετε κάτι όμορφο ή με διαχρονική αξία. Προσοχή στην ισχυρογνωμοσύνη. Ελέγξτε επίσης αν ο εργασιακός χώρος σας εξασφαλίζει τις βασικές ανέσεις αυτές τις μέρες (είναι όλα εντάξει στην κουζίνα ή στις τουαλέτες;).

Στους Διδύμους: Βαβούρα στον εργασιακό χώρο, καθώς η επικοινωνία βρίσκεται στο απόγειο - ιδιαίτερα στα ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος). Επίσης, υπάρχει μια έντονη τάση για ανανέωση και καινοτομίες. Τέλος, οι τηλεφωνικές γραμμές και τα κομπιούτερ παίρνουν φωτιά από την ανταλλαγή μηνυμάτων, την αρχή κάθε σοβαρής αισθηματικής σχέσης ή... μη. Προσοχή στα κουτσομπολιά και στις «χλιαρές» συμμαχίες.

Στον Καρκίνο: Σχεδόν όλοι -περισσότερο τα ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες)- παθαίνουν μια κρίση μυστικοπάθειας. Κατά τα άλλα όμως είναι μια αρμονική περίοδος και όσοι παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στον επαγγελματικό στίβο εγκλιματίζονται εύκολα. Ακόμα, οι αποφάσεις που βασίζονται στη διαίσθηση και οι σχέσεις με τους πελάτες ευνοούνται. Προσοχή στην ευαισθησία στην κριτική. Κρατήστε τους τόνους χαμηλά και μη δίνετε υπερβολική σημασία σε διαδόσεις που μπορεί να είναι αποκύημα της φαντασίας.

Στο Λέοντα: Δεν υπάρχει ιδανικότερη φάση για παρουσιάσεις και εντυπωσιασμό, για πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τις πωλήσεις ή για συνέδρια και εκθέσεις, ιδίως αν οι ενδιαφερόμενοι ανήκουν στα ζώδια της Φωτιάς. Παράλληλα, είναι πολύ καλή περίοδος για να φτιάξετε διαφημιστικά έντυπα και να διοργανώσετε καμπάνιες που αφορούν την προώθηση προϊόντων. Προσέξτε αν κατέχετε μια αρχηγική θέση, μήπως κάποιος που τη λιγουρεύεται κάνει σχέδια εναντίον σας.

Στην Παρθένο: Είναι μια πολύ καλή φάση για δουλειές που απαιτούν σημασία στη λεπτομέρεια, καταμετρήσεις και απογραφές, αρχειοθετήσεις και λοιπές τακτοποιήσεις, καθώς και για τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων. Φροντίστε να είναι καθαρός και σε τάξη κάθε χώρος όπου εργάζεστε, για να μη γίνετε στόχος αρνητικών σχολίων ατόμων που σας ενδιαφέρουν, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ζώδια της Γης. Προσέξτε να μην κάνετε αλλαγή αυτές τις μέρες σε «ρουτίνες» που ακολουθείτε στη δουλειά.

Στο Ζυγό: Μια εξαιρετικά ευνοϊκή φάση -ιδίως για τα ζώδια του Αέρα- για διαπραγματεύσεις, τη διευθέτηση ζητημάτων στα οποία η μία πλευρά αδικείται, τη λύση παρεξηγήσεων με φιλικό τρόπο και τη δημιουργία επιτροπών ή ομάδων εργασίας. Είναι επίσης φάση ηρεμίας, ακόμα και αν οι προθεσμίες τρέχουν και η δουλειά συσσωρεύεται. Προσοχή να μην παρασυρθείτε από την ευφράδεια κάποιου. Ακόμα, έχετε υπόψη ότι αυτή την περίοδο η... πολυφωνία καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων.

Στο Σκορπιό: Είναι ευτύχημα που η Σελήνη μένει στο Σκορπιό μόνο δυο τρεις μέρες το μήνα, γιατί όλοι -ιδίως όσοι ανήκουν στα ζώδια του Νερού- βλέπουν παντού πλεκτάνες και διαστρέφουν όσα λέγονται. Παλιές αντιδικίες «ξυπνάνε» και οι διαφωνίες φτάνουν στα άκρα. Ανάρμοστα ερωτικά πάθη ίσως ταράξουν την ατμόσφαιρα. Προσέξτε στην οργάνωση της δουλειάς σας, ώστε να μη χρειαστεί να αναπληρώσετε με υπερωρίες τις ώρες που χάσατε με τα «σου ’πα μου ’πες».

Στον Τοξότη: Από όλα τα ζώδια της Φωτιάς σ’ αυτό η Σελήνη έχει τη θετικότερη επίδραση όσον αφορά τα επαγγελματικά. Εξαιρετική περίοδος για επιχειρήσεις που ασχολούνται με εκδόσεις, ΜΜΕ και ταξίδια. Επίσης, για επαγγελματικά ταξίδια ή επαφές με συνεργάτες σε άλλες πόλεις και χώρες. Αυτή την περίοδο ευνοούνται επίσης όσοι ξεκινάνε μια δουλειά με αυτοαπασχόληση. Προσέξτε την έντονη επιθυμία να αλλάξετε δουλειά. Περιμένετε να δείτε αν θα εξακολουθήσετε να το θέλετε και μετά τις μέρες του Τοξότη. Αν, πάλι, παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο, έχετε υπόψη ότι πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για να συγκεντρωθείτε.

Στον Αιγόκερω: Σε όλους τους εργασιακούς χώρους επικρατεί ένα κλίμα επιφύλαξης και ακόμα και σε δουλειές που είναι πιο καλλιτεχνικές και δημιουργικές υπάρχει μεγάλη -έως και αντιπαραγωγική- εμμονή στη λεπτομέρεια. Οι συνάδελφοι που συνήθως αργούν το πρωί τώρα είναι πιο ακριβείς και όλοι φαίνεται να δίνουν στην καριέρα τους μεγαλύτερη προτεραιότητα. Ιδίως εκείνοι που το αντικείμενο της δουλειάς τους έχει να κάνει με αριθμούς (οικονομολόγοι, λογιστές, εργαζόμενοι σε τράπεζες) δείχνουν μεγάλο ζήλο, ιδίως οι ανήκοντες σε ζώδια της Γης. Προσέξτε σε αυτή τη φάση να μην πάρετε πρωτοβουλία να μαζέψετε χρήματα για κάποιο ομαδικό δώρο ή να σχεδιάσετε εξόδους συναδέλφων, γιατί τα πορτοφόλια έχουν τρύπες.

Στον Υδροχόο: Σίγουρα ο τροχός εφευρέθηκε σε μια τέτοια φάση. Οι άνθρωποι -ιδίως αν ανήκουν σε ζώδιο του Αέρα- γίνονται πιο επινοητικοί, δημιουργικοί και προσπαθούν να ανακαλύπτουν καινούργιους τρόπους για να διεκπεραιώνουν παλιές υποχρεώσεις ή «ψαχουλεύουν» μηχανήματα. Είναι καλές μέρες για όσους δουλεύουν μόνοι ή στο σπίτι τους, καθώς ο προσωπικός χώρος γίνεται σημαντικό ζήτημα. Προσοχή στις επαγγελματικές σχέσεις, γιατί οι ιδιοτροπίες τονίζονται αυτή την περίοδο. Το νου σας επίσης στην περίεργη συμπεριφορά.

Στους Ιχθύς: Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες του δράματος -ιδίως όσοι ανήκουν στα ζώδια του Νερού- αναδύονται από το πεζό σκηνικό του γραφείου και δίνουν εκπληκτικές παραστάσεις. Ακόμα και άτομα με παροιμιώδη ηρεμία και ισορροπία μπορεί να αποσυρθούν στη σιωπή μετά από κάποιο καλοπροαίρετο αστείο ή παρατήρηση. Ο ευαισθητοποιημένος ψυχισμός, ωστόσο, βοηθάει στην εξέλιξη εργασιακών καταστάσεων και δίνει έμπνευση. Προσέξτε να μην πάρετε οριστικές αποφάσεις, γιατί η κοινή λογική δεν θα είναι στο φόρτε της μέχρι να μετακινηθεί η Σελήνη σε άλλο ζώδιο.