Οι βελόνες που θεραπεύουν

31.03.2008
Ο βελονισμός υπόσχεται να «ξεμπλοκάρει» την κινητήρια ενέργεια της ζωής. Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή κινέζικη «ιατρική» τεχνική για να «ξεμπλοκάρεται» το Τσι (chi ή qi), την ενέργεια που υποθετικά περιβάλλει όλα τα πράγματα και γεννήθηκε πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Το Τσι, η κινητήρια ενέργεια η οποία δίνει ζωή σε καθετί και

Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή κινέζικη «ιατρική» τεχνική για να «ξεμπλοκάρεται» το Τσι (chi ή qi), την ενέργεια που υποθετικά περιβάλλει όλα τα πράγματα και γεννήθηκε πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Το Τσι, η κινητήρια ενέργεια η οποία δίνει ζωή σε καθετί και επομένως στον ανθρώπινο οργανισμό, «ξεμπλοκάρεται» με τη διείσδυση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να εξισορροπηθούν οι δύο αντίθετες δυνάμεις του σύμπαντος, το Γιν και το Γιαν (yin-yang).

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ: ΤΑ «ΚΑΝΑΛΙΑ»ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το Τσι πιστεύεται ότι κυκλοφορεί μέσα στο σώμα, επάνω σε 14 οδούς-κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί και σ' αυτούς βρίσκονται τα «ενεργά σημεία του βελονισμού». Η ισορροπημένη ροή της ζωτικής ενέργειας εξασφαλίζει υγεία, ενώ αντίθετα η ανωμαλία της ροής προκαλεί την αρρώστια. Στόχος του βελονισμού είναι να διορθώσει την κάθε διαταραχή που παρουσιάζεται στην ισορροπημένη ροή της ενέργειας αυτής. Όταν το Γιν και το Γιαν βρίσκονται σε αρμονία, τότε το Τσι κυλάει ελεύθερα και το άτομο είναι υγιές. Όταν το άτομο είναι άρρωστο ή σε περίπτωση τραυματισμού, υπάρχει μια παρακώλυση του Τσι σε έναν από τους μεσημβρινούς. Ο βασικός λοιπόν σκοπός του βελονισμού είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας του οργανισμού.

ΕΝΕΡΓΑ ΣΗΜΕΙΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο ερεθισμός -με τις βελόνες- των ενεργών σημείων βελονισμού, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ή την ελάττωση της ενέργειας αυτών των σημείων ανάλογα με την πάθηση. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει ταυτοποιήσει γύρω στα 500 ενεργά σημεία του δέρματος στα οποία πρέπει να μπουν οι βελόνες, για να προκαλέσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η διάρκεια παραμονής τους στα συγκεκριμένα σημεία διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή και την πάθηση. Με τις βελόνες ερεθίζονται αισθητηριακά «σωματίδια» που βρίσκονται στο δέρμα και έτσι μεταδίδεται ένα ερέθισμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του κατευθύνεται σε διάφορα νευρικά κέντρα, ανάλογα με την πάθηση. Τα σημεία όπου εφαρμόζονται οι βελόνες, μπορεί να είναι μακριά από την περιοχή που πάσχει. Έτσι για έναν πονοκέφαλο μπορεί να γίνει βελονισμός στα πόδια ή για μια οσφυαλγία να γίνει στα αυτιά.

ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ

Ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα και κάθε ασθένεια έχει καθορισμένα ποσοστά επιτυχίας, διαπιστωμένα από την πολύχρονη εφαρμογή του. Όμως αρκετές είναι οι ασθένειες που θεραπεύονται με τον βελονισμό όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, μυϊκές κράμπες, οι μυϊκοί ρευματισμοί, οι τενοντίτιδες, το αυχενικό σύνδρομο, η ισχιαλγία, η οσφυαλγία, η περιαρθρίτιδα, η φλεβίτιδα, η ανορεξία, το έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, η γαστρίτιδα, ο μετεωρισμός, η δυσκοιλιότητα, η σπαστική κολίτιδα, το έκζεμα, το άγχος, η αϋπνία, πονοκέφαλοι διαφόρων τύπων, το ψυχογενές ραιβόκρανο, διάφορα τικ κ.ά. Επίσης ο βελονισμός εφαρμόζεται για την απώλεια βάρους λόγω υπερκατανάλωσης τροφής αλλά και για τη διακοπή του καπνίσματος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πολύ μεγάλη σημασία, όσον αφορά το θεραπευτικό αποτέλεσμα, έχει η ιδιαίτερη αντίδραση και η δεκτικότητα του κάθε οργανισμού στον βελονισμό. Ορισμένοι ασθενείς βλέπουν θεαματική βελτίωση με τις πρώτες συνεδρίες, ενώ άλλοι μετά 10-15 παρόμοιες συνεδρίες. Η βελτίωση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς μπορεί να αρχίσει 1-2 μήνες μετά το πέρας των συνεδριών. Πολλοί ασθενείς, μετά το τέλος της βελονοθεραπείας αισθάνονται ένα ευχάριστο αίσθημα χαλάρωσης και νύστας. Άλλοι πάλι νιώθουν αυξημένη ενεργητικότητα, ευδιαθεσία και καθαρότητα σκέψης.

Ο έλεγχος του πόνου
Είναι πιθανό η εισαγωγή βελονών στο ανθρώπινο σώμα να έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. Ο πιο συχνός ισχυρισμός επιτυχίας των υπέρμαχων του βελονισμού αφορά τον έλεγχο του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα σημεία του βελονισμού είναι πιο πλούσια σε νευρικές απολήξεις απ ό,τι το περιβάλλον δέρμα. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τοποθετώντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, επηρεάζεται το νευρικό σύστημα και διεγείρεται η παραγωγή φυσικών παυσίπονων ουσιών όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες, ενώ πυροδοτείται η απελευθέρωση συγκεκριμένων νευρικών ορμονών συμπεριλαμβανομένης και της σεροτονίνης. Γι αυτό, στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, το ποσοστό επιτυχίας του βελονισμού κυμαίνεται γύρω στο 85%.

ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν νιώθουν συγκινησιακές καταστάσεις (χαρά, λύπη, θυμό), τρώνε περισσότερο και φυσικά παχαίνουν. Με τον βελονισμό επιτυγχάνεται εξισορρόπηση του νευροφυτικού συστήματος και το πιο σημαντικό, μείωση της όρεξης. Ο βελονισμός παράλληλα κινητοποιεί τον οργανισμό στο να αποκτήσει καλύτερο μεταβολικό ρυθμό, να κάνει δηλαδή περισσότερες καύσεις, ενώ αυξάνει και την κινητικότητα του παχέος εντέρου, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα δυσκοιλιότητας.

ΣΑΝ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ

Ο αριθμός των βελονών που χρησιμοποιούνται, ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση αλλά και τον κάθε ασθενή. Πρέπει να τονιστεί ότι η εφαρμογή τους δεν έχει καμία παρενέργεια, αρκεί να εφαρμόζεται από γιατρούς. Οι βελόνες είναι λεπτές σαν τρίχες και αποστειρωμένες όπως τα ιατρικά εργαλεία. Είναι μίας και αποκλειστικής χρήσης, και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Η όλη εφαρμογή είναι αναίμακτη και πρακτικά ανώδυνη. Ο πόνος είναι ανεπαίσθητος, μπορεί να συγκριθεί με το αίσθημα που νιώθουμε όταν μας τσιμπήσει ένα κουνούπι.