Μάθε να βάζεις σωστά το ταμπόν

18.10.2010
Πολλές είναι οι κοπέλες που έχουν πλέον αντικαταστήσει τα σερβιετάκια με το πιο μικρό ταμπόν. Αν ανήκεις σε εκείνες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ταμπόν αλλά δεν ξέρουν πως να το τοποθετήσουν σωστά, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα τα καταφέρεις στο πι και φι!

Πολλές είναι οι κοπέλες που έχουν πλέον αντικαταστήσει τα σερβιετάκια με το πιο μικρό ταμπόν. Αν ανήκεις σε εκείνες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ταμπόν αλλά δεν ξέρουν πως να το τοποθετήσουν σωστά, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα τα καταφέρεις στο πι και φι!

Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Χρόνος που απαιτείται: 5 λεπτά

Πώς θα το κάνεις:

Βήμα πρώτο: χαλάρωσε. Όσο πιο αγχωμένη είσαι, τόσο θα πιέζονται οι μύες σου εκεί κάτω και θα δυσκολέψεις την τοποθέτηση ακόμα περισσότερο.

Βήμα δεύτερο: η καλύτερη στιγμή για να εξασκηθείς στην τοποθέτηση του ταμπόν είναι στη μέση της περιόδου, εκεί που η ροή του αίματος είναι μεγαλύτερη. Εκείνη την περίοδο, το ταμπόν θα γλιστρήσει πιο εύκολα στον κόλπο σου.

Βήμα τρίτο: επίλεξε αν θα τοποθετήσεις το ταμπόν όρθια ή αν θα καθίσεις για να το βάλεις. Είναι προτιμότερο να καθίσεις στην λεκάνη της τουαλέτας αλλιώς μείνε όρθια αλλά τοποθέτησε το ένα σου πόδι πάνω στην άκρη της μπανιέρας ή σε ένα σκαμπουδάκι.

Βήμα Τέταρτο: αναλόγως του ταμπόν που έχεις επιλέξει, η διαδικασία μοιάζει αλλά έχεις κάποιες διαφορές. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο είδη ταμπόν. Το ένα βγαίνει χωρίς τον ειδικό προωθητή και πρέπει να το σπρώξεις με το χέρι σου. Το άλλο, βρίσκεται μέσα στον ειδικό προωθητή που είναι μιας χρήσης και τον πετάς μετά την εφαρμογή.

* Αν επιλέξεις εκείνο το ταμπόν που δεν έχει τον ειδικό πλαστικό προωθητή, πλύνε καλά και απολύμανε τα χέρια σου πριν την τοποθέτηση. Η σωστή υγιεινή είναι σημαντική για να μην μεταφέρεις τα μικρόβια των χεριών στην ευαίσθητη σου περιοχή.

*Και στις δύο περιπτώσεις, η τοποθέτηση είναι περίπου ίδια. Κρατάς τον πρωοθητήρα ή το ταμπόν στο χέρι το οποίο χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ζωή. Αν είσαι δεξιόχειρ, προτίμησε το δεξί. Αν είσαι αριστερόχειρ, κρατάς το ταμπόν με το αριστερό.

*Χρησιμοποίησε τον αντίχειρα και το μέσα για να κρατήσεις το ταμπόν από την πίσω μεριά.

* Παρατήρησε αν στην πίσω μεριά, προεξέχει το απαραίτητο κορδονάκι με το οποίο θα αφαιρέσεις το ταμπόν μετά από μερικές ώρες. Τέντωσε το ελαφρά για να τσεκάρεις πως είναι καλά δεμένο πάνω στο ταμπόν.

*Σημάδεψε την είσοδο του κόλπου σου και με τη βοήθεια των δύο δακτύλων σπρώξε το ταμπόν στο εσωτερικό του κόλπου. Για να βοηθήσεις την κίνηση, χρησιμοποίησε τα δάχτυλα του άλλου χεριού, για να ανοίξεις τα χείλη του αιδοίου και να βοηθήσεις το ταμπόν να γλιστρήσει πιο εύκολα.

*Αν χρησιμοποίησες το ταμπόν με τον προωθητήρα, με την κίνηση και μόνο προς τα μέσα, η συσκευή σπρώχνει το ταμπόν κατευθείαν μέσα στον κόλπο σου και το μόνο που κρατάς πλέον εσύ, είναι ο προωθητήτας, τον οποίο πετάς μετά τη χρήση.

Βήμα Πέμπτο: Όταν θέλεις ν' αφαιρέσεις το ταμπόν, απαλά και αργά, πιάσε το κορδονάκι και τράβηξε το προς τα έξω. Μην βιαστείς να το βγάλεις απότομα, γιατί αν δεν έχεις αρκετά μεγάλη ροή αίματος, είναι πιθανό να τραυματίσεις την περιοχή κατά την έξοδο του ταμπόν.

Tips:

1. Αν δυσκολεύεσαι να τοποθετήσεις το ταμπόν τις τελευταίες ημέρες της περιόδου που η ροή αίματος είναι μικρότερη, βρέξε την μύτη του ταμπόν με ελάχιστο λιπαντικό με βάση το νερό ΠΑΝΤΑ. Αυτή η κίνηση θα το κάνει να μπει ευκολότερα.

2. Αν νιώθεις έντονα την παρουσία του ταμπόν, και δεν αισθάνεσαι άνετα, αυτό σημαίνει πως δεν το έχεις τοποθετήσει σωστά. Μην φοβάσαι να σπρώξεις το ταμπόν όσο πιο μέσα μπορείς στον κόλπο. Τα ταμπόν με προωθητήρα βοηθούν ακριβώς στην καλύτερη τοποθέτηση του ταμπόν, στη θέση που πρέπει και όσο βαθιά χρειάζεται. Μην πειραμαστιστείς με το ίδιο ταμπόν, βγάζοντας και βάζοντάς το πάλι. Άνοιξε ένα καινούργιο και προσπάθησε να το τοποθετήσεις πιο σωστά.


Από την Κατερίνα Π.