Όσα θέλεις να ρωτήσεις τον σεξολόγο

29.10.2008
Έχεις απορίες γύρω από αρκετά γυναικολογικά και σεξουαλικά ζητήματα που θα ήθελες να συζητήσεις ανοιχτά με έναν ειδικό;΄Μπήκαμε στη θέση σου, ρωτήσαμε και πήραμε απαντήσεις πάνω σε όλα τα καυτά ζητήματα που σε απασχολούν γύρω από το σεξ. Ο δρ Κων/νος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας), μας απαντά.

Έχεις απορίες γύρω από αρκετά γυναικολογικά και σεξουαλικά ζητήματα που θα ήθελες να συζητήσεις ανοιχτά με έναν ειδικό;΄Μπήκαμε στη θέση σου, ρωτήσαμε και πήραμε απαντήσεις πάνω σε όλα τα καυτά ζητήματα που σε απασχολούν γύρω από το σεξ. Ο δρ Κων/νος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας), μας απαντά.

1. Ποιες είναι οι ερωτογόνες ζώνες της γυναίκας και ποιες του άντρα;

Υπάρχουν δύο διαστάσεις στον ορισμό των ερωτογόνων ζωνών τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Ο πρώτος είναι η φυσιολογική ικανότητα των περιοχών αυτών να ερεθιστούν. Με αυτή την έννοια τα έξω γεννητικά όργανα, το στήθος ιδιαίτερα οι θηλές, τα χείλη, ο λοβός των αφτιών, η περιοχή του γλουτού έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης, σε μια «καλή» ερωτική στιγμή μπορούν να παίξουν το ρόλο ερωτογόνου ζώνης τα πόδια, η πλάτη, τα χέρια, ακόμη και το εσωτερικό του ματιού όπως έχει αναφερθεί στην ερωτική λογοτεχνία. Κι αυτό ισχύει και για τους άντρες και για τις γυναίκες.

2. Τι είναι τελικά το σημείο G;

Για το σημείο G μίλησε πρώτος τη δεκαετία του 50 ο Γερμανός γυναικολόγος Ernest Grafenberg. Εννοούμε τους κολπικούς αδένες οι οποίοι απελευθερώνουν εκκρίσεις όταν διεγερθούν και εντοπίζονται με τη μορφή μιας μικρής διόγκωσης στο πρόσθιο τοίχωμα του γυναικείου κόλπου, για την ακρίβεια στο ένα τρίτο του ύψους του άνω εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου, ενώ οι πιο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι πρόκειται για τις ρίζες των νεύρων της κλειτορίδας. Το σημείο G θεωρείται πως αν διεγερθεί, μπορεί να οδηγήσει σε οργασμό, αν πολλές άλλες προϋποθέσεις συνυπάρχουν (συναίσθημα θετικό, επιθυμία της γυναίκας να συμμετέχει στο παιχνίδι αυτό). Γιατί αν δεν θέλει, όσο και να ερεθίζεται το σημείο G, είναι άδικος κόπος.

3. Πόσους οργασμούς μπορεί να έχει μια γυναίκα;

Σήμερα οι πολλαπλοί οργασμοί θεωρούνται μια αλληλουχία ενός και μόνου οργασμού, που έχει κορυφές και κοιλάδες. Πρακτικά η γυναίκα βιώνει έναν οργασμό παρατεταμένης διάρκειας και όχι πολλούς ανεξάρτητους οργασμούς. Διαφέρει από τον άντρα, στον οποίο ο οργασμός έχει μικρή κορύφωση και διάρκεια. Μια χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ των δυο φύλων είναι ότι αρκετές γυναίκες έχουν, λόγω ιδιοσυγκρασίας, τη δυνατότητα να βιώσουν δεύτερο ή και τρίτο οργασμό μετά τον αρχικό, με δεδομένο ότι εξακολουθεί η σεξουαλική διέγερση.

4. Πού μπορεί να οφείλεται η αδυναμία μιας γυναίκας να φτάσει σε οργασμό;

Τα οργανικά αίτια που ευθύνονται συνήθως για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα είναι η χάλαση των μυών του κόλπου και η δυσπαρευνία. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η γυναικεία σεξουαλική υγεία ήταν και είναι ακόμη αντικείμενο ψυχολογικής προσέγγισης. Σήμερα η επιστήμη θεωρεί πως το ψυχολογικό και το βιολογικό είναι αλληλένδετα, όταν αναφερόμαστε σε σεξουαλικές διαταραχές, αφού το ψυχογενές υπόστρωμα σωματοποιείται.

5. Μπορεί ένας άντρας να καταλάβει πότε μια γυναίκα έχει πραγματικό οργασμό και πότε προσποιείται;

Όσο έμπειρος κι αν είναι ένας άντρας, όσο κι αν θεωρεί πως έχει την απόλυτη ερωτική χημεία με τη σύντροφό του ή γενικότερα γνωρίζει πώς να ικανοποιεί μια γυναίκα, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτός ο βαθμός «σεξουαλικής νοημοσύνης», έτσι ώστε το αρσενικό να είναι σε θέση να καταλάβει πότε το θηλυκό έχει οργασμό και πότε προσποιείται. Τα «οπτικοακουστικά τεκμήρια», η εφύγρανση της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και οι παλμικές κινήσεις του κόλπου δυστυχώς για τον άντρα δεν αποτελούν κριτήρια ασφάλειας για το αν η σύντροφός του κορύφωσε ή όχι. Ο μόνος τρόπος για να θεωρεί ένας άντρας ότι συνεισφέρει στον οργασμό μιας γυναίκας είναι όχι να περιμένει να τον νιώσει, να τον δει ή να τον ακούσει, αλλά να ασχολείται για επιθυμητό χρόνο με τη σύντροφό του κάτι που διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, να κατανοεί τις επιθυμίες της και να είναι πρόθυμος να αντεπεξέλθει σε αυτές, χωρίς να θεωρεί πανάκεια την εμπειρία του.

6. Ποια η διαφορά μεταξύ κλειτοριδικού και κολπικού οργασμού;

Τα γεννητικά όργανα των γυναικών φαίνεται ότι είναι πιο πλούσια σε αισθητήριες απολήξεις σε σχέση με τα αντρικά. Η γυναικεία κλειτορίδα έχει 6.000 νευρικές απολήξεις, ενώ το αντρικό πέος 400, γεγονός που δείχνει πως η υποτίμηση του ρόλου της κλειτορίδας έχει να κάνει περισσότερο με κοινωνικούς παρά με βιολογικούς λόγους. Ο μύθος δε του κολπικού και μόνο οργασμού δεν ισχύει, διότι η γυναίκα γνωρίζει το ρόλο της κλειτορίδας, κάτι που η πλειοψηφία των αντρών αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ακόμη... Από τις σύγχρονες μελέτες, και τις έρευνές μας, λοιπόν, φαίνεται ότι η κλειτορίδα είναι το σημαντικό όργανο της ηδονής της γυναίκας και του οργασμού της. Οι απαντήσεις που μας δίνουν οι ίδιες οι γυναίκες συνηγορούν στη σημαντικότητα του ρόλου της κλειτορίδας. Η κλειτορίδα της γυναίκας με τη σύγχρονη απεικονιστική της μαγνητικής τομογραφίας φαίνεται ότι διεγείρεται όπως και το πέος στη φάση της οπτικής πρόκλησης με ερωτικές εικόνες. Η γυναίκα έχει μια στύση του μικρού της φαλλού αντίστοιχη της αντρικής, κάτι που για αιώνες τώρα είναι υποκριτικά αποσιωποιημένο στο δυτικό πολιτιστικό κώδικα που αναπτύχθηκε.

7. Η αυτοϊκανοποίηση έχει θέση στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης;

Ο κύκλος των ορμονών και της χημείας του έρωτα και της επιθυμίας στα δύο φύλα, όπως και της αυτοϊκανοποίησης, είναι ο ίδιος, κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί στη σύγχρονη έρευνα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες της Ε.Μ.Α.Σ., φαίνεται πως οι γυναίκες σε αναλογία 60% καταφεύγουν στην αυτοϊκανοποίηση και αντλούν ευχαρίστηση από αυτήν, ενώ τα αντρικά ποσοστά ίσως να είναι και λιγότερα.

8. Ποια συχνότητα ερωτικών επαφών θεωρείται φυσιολογική;

Δεν υπάρχει φυσιολογικός αριθμός ερωτικών επαφών. Η ερωτική επαφή είναι η αβίαστη, η ηθελημένη και από τους δύο ένωση δύο ανθρώπων. Είναι μοίρασμα, είναι προσφορά. Και καθορίζεται, ας μην το ξεχνάμε μια ακόμα φορά, από την ερωτική επιθυμία. Και η ερωτική επιθυμία δεν ορίζεται, δεν καθορίζεται, δεν προσδιορίζεται, δεν περιορίζεται και κυρίως δεν μετράται, με αριθμούς τουλάχιστον. Ο φυσιολογικός αριθμός λοιπόν των ερωτικών επαφών είναι κατά συνέπεια μοναδικός για τον καθένα, και είναι αυτός τελικά που ικανοποιεί την ερωτική μας επιθυμία και την ανάγκη μας για ηδονή. Είτε είναι μια φορά την ημέρα είτε μια φορά το μήνα.

ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ