Κολλητή μου, αϋπνία...

09.09.2008
Τρέχεις όλη την ημέρα για να έρθει το βράδυ που θα ξαπλώσεις κατάκοπη και κλείνοντας αργά τα βλέφαρα για να κοιμηθείς, έτσι όπως τα κλείνεις, έτσι και τα ανοίγεις πάλι. Για έναν ανεξήγητο λόγο, ενώ νιώθεις κουρασμένη, ενώ μέτρησες ήδη χίλια προβατάκια, ύπνος δεν λέει να σου κολλήσει.

Τρέχεις όλη την ημέρα για να έρθει το βράδυ που θα ξαπλώσεις κατάκοπη και κλείνοντας αργά τα βλέφαρα για να κοιμηθείς, έτσι όπως τα κλείνεις, έτσι και τα ανοίγεις πάλι. Για έναν ανεξήγητο λόγο, ενώ νιώθεις κουρασμένη, ενώ μέτρησες ήδη χίλια προβατάκια, ύπνος δεν λέει να σου κολλήσει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διαγνωστεί πάνω από εκατό διαφορετικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο κυριότερες από τις οποίες είναι η αϋπνία, η ναρκοληψία, η υπνοβασία και οι εφιάλτες. Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές δείχνουν, όπως είναι επιστημονικά γνωστό, προτίμηση στο γυναικείο φύλο.

Η αϋπνία προτιμά τις γυναίκες

Δυστυχώς ένα σύνολο παραγόντων που σχετίζονται και με τη δική σου γυναικεία φύση, ενισχύουν το πεδίο δράσης των διαταραχών του ύπνου. Οι κυριότεροι τέτοιοι παράγοντες φαίνεται πως είναι τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών, ο αγχώδης τρόπος ζωής, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Πέραν της προτίμησης στο γυναικείο φύλο, η αϋπνία που μπορεί να σε παιδεύει για μικρά ή μεγάλα διαστήματα μπορεί να οφείλεται σε μια ευρεία γκάμα παραγόντων.

Πρόσεξε λοιπόν:

Τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνεις. Φυσικά και καίγεσαι για έναν καπουτσίνο το πρωί ή μια μαργαρίτα το βράδυ, ενώ δεν μπορείς να αντισταθείς στη θέα οτιδήποτε σοκολατοειδούς, οι τροφές αυτές όμως μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλη αϋπνία.

Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείς για να ρίξεις την πίεση, ακόμα και ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή οπιούχα και καταπραϋντικά χάπια μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην προσπάθεια σου να κοιμηθείς.

Ορισμένες ψυχογενείς ασθένειες όπως η κατάθλιψη αλλά και σωματικές, όπως είναι το άσθμα ή η αλλεργική ρινίτιδα ευθύνονται για την αϋπνία που αντιμετωπίζεις, ή μπορεί να έχουν και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, όπως είναι η υπερβολική υπνηλία.

Κι όμως όσο μεγαλώνεις τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζεις. Γι΄αυτό ευθύνονται τόσο τα αντανακλαστικά του οργανισμού που πέφτουν, όσο και οι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει της τρίτης ηλικίας.

Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη ζωή σου μπορεί να προκαλέσει αλλεπάλληλα προβλήματα στον τρόπο που κοιμάσαι. Αλλαγή στο χώρο εργασίας, η γέννηση ενός παιδιού ακόμα και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες ώστε να επηρεάσουν τον ύπνο σου.

Ο τρόπος ζωής ακόμα και το περιβάλλον στο οποίο αναπνέεις μπορεί να ευθύνεται για την αϋπνία που αντιμετωπίζεις. Το να κάνεις τη νύχτα μέρα από τα πολλά ξενύχτια, ακόμα και η νυχτερινή εργασία είναι δυνατό να μπερδέψει τον οργανισμό σου που δεν θα ξέρει πλέον πότε πρέπει να κοιμηθεί.

Καιρός για δράση: ήρθε η ώρα λοιπόν να αντιμετωπίσεις την όποια διαταραχή έχεις και αφορά στον ύπνο σου με δραστικό τρόπο, προτού μια αθώα αρχικά αϋπνία φέρει τα άνω κάτω στη ζωή σου. Φυσικά και όλες οι διαταραχές που σχετίζονται με τα προβλήματα ύπνου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους με μία μοναδική μαγική συνταγή.

Σε πρώτη φάση:

  • Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ τουλάχιστον κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.
  • Μακριά από φαγητό και ποτό εφόσον πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Αν η λιγούρα δεν λέει να περάσει, προτίμησε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι τροφές πικάντικες που μπορούν να σου φέρουν καούρα. Οι καούρες είναι μια από τις αιτίες που θα σε κάνουν να στριφογυρίζεις όλη νύχτα στο κρεβάτι.
  • Κόψε το τσιγάρο. Όχι μόνο για τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί η νικοτίνη αλλά και για την δυσκολία που επιστημονικά πιστοποιήθηκε πως προκαλεί στο να πέσεις για ύπνο ή ακόμα και να ξυπνήσεις.
  • Για σένα νοιάσου και γυμνάσου. Ένα υγιές σωματικό βάρος θα σου εξασφαλίσει και μία υγιή κατάσταση ύπνου. Θυμήσου πως η ασφυξία στον ύπνο (υπερβολικά αργοί ρυθμοί της καρδιάς και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) παρατηρήθηκαν σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
  • Δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Το να κοιμηθείς σε συνθήκες Σαχάρας σε ένα μικρό δυάρι στον πέμπτο όροφο στο Παγκράτι, μόνο ως επικίνδυνη αποστολή μπορεί να ληφθεί. Ο σωστός κλιματισμός του υπνοδωματίου, μπορεί να σου εξασφαλίσει έξτρα ώρες ύπνου.
  • Μείωσε τους θορύβους. Εξοπλίσου με ωτασπίδες και πόρτοπαράθυρα ασφαλείας που μειώνουν την εξωτερική ρύπανση. Ακόμα και το υπερβολικό φως που εισβάλει στο υπνοδωμάτιο από κάποια χαραμάδα είναι ικανό να διακόψει τον ύπνο σου.
  • Πέτα τα ελατήρια. Βρες το ιδανικό στρώμα που ταιριάζει στο σωματότυπο σου και ξεφορτώσου μια και καλή το αρχαιολιθικό στρώμα με ελατήρια της γιαγιάς σου.
  • Χρησιμοποίησε το κρεβάτι μόνο για το πρωτάθλημα στον ύπνο και το σεξ. Για οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα φόρμουλα ένα, ποδοσφαίρου και μπάσκετ υπάρχουν και καναπέδες.
  • Περιόρισε τον μεσημεριανό ύπνο. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθείς το μεσημέρι, περιορίσου στα 20 με 30 λεπτά.

Αν η αϋπνία επιμείνει οργανώσου:

  1. Δοκίμασε τη χρονοθεραπεία (ρύθμιση του καθημερινού προγράμματος ύπνου), τη χαλάρωση(ένα μασαζάκι από τον καλό σου δεν βλάπτει) ακόμα και η αυτό- ύπνωση θα σε βοηθούσε να φέρεις στην επιφάνεια όλα εκείνα τα ενδόμυχα προβλήματα που σου στερούν τον ύπνο.
  2. Επισκέψου γκρουπ ομαδικής θεραπείας ύπνου και υιοθέτησε μια θετική συμπεριφορά αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν πείσεις τον εαυτό σου πως το πρόβλημα είναι περαστικό, θα περάσει γρηγορότερα (Θετική Συμπεριφοριστική Θεραπεία).

Αν παρόλα αυτά η αϋπνία συνεχίσει να σε εξοντώνει καθημερινά, επισκέψου οπωσδήποτε έναν επιστήμονα που να εξειδικεύεται στις διαταραχές ύπνου. Στην χειρότερη περίπτωση οι διαταραχές ύπνου αποτελούν συμπτώματα ενός ευρύτερου προβλήματος υγείας που μόνο ιατρικά μπορεί να διαγνωστεί.