3 τροφές που οι γιατροί λένε ότι πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο

19.01.2023
3 τροφές που οι γιατροί λένε ότι πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο
Ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτείς το να φας οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει το πονόλαιμο χειρότερο - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αποφύγεις το αγαπημένο σου σνακ

Ο ερεθισμένος λαιμός μπορεί να είναι σύμπτωμα σχεδόν οποιουδήποτε από τα δυσάρεστα αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και της γρίπης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόνος, το γρατζούνισμα και ο ερεθισμός που προκαλούν τον πονόλαιμο μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις χάλια, οπότε πιθανότατα θα θελήσεις να ξανασκεφτείς το να φας οτιδήποτε θα μπορούσε να το κάνει χειρότερο - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αποφύγεις το αγαπημένο σου σνακ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο, καθώς και ορισμένες συνήθειες στον τρόπο ζωής και ακόμη και κάποιες σπιτικές θεραπείες.

8 λόγοι για τους οποίους ξεφλουδίζουν τα νύχια σου και πώς να το διορθώσεις

Οι γιατροί Neal Patel και Chantel Strachan λένε ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο

1. Πικάντικο και όξινο φαγητό
Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι ιδανικά για τον πονόλαιμο. Ακόμα κι αν έχεις συνηθίσει να τρως το πιο καυτερό φαγητό, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αφεθείς στην αγάπη σου για αυτά. Τα τρόφιμα που είναι πικάντικα ή έχουν καυτερή σάλτσα και πιπεριές μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό επειδή διεγείρουν την παραγωγή βλεννογόνου και αυξάνουν τη φλεγμονή σε αυτήν την περιοχή.
Τα όξινα τρόφιμα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Τα πικάντικα τρόφιμα περιέχουν συχνά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, όπως οι ντομάτες. Άλλα τα όξινα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια. Σύμφωνα με την Strachan, αυτά μπορεί να έχουν μια επίδραση τσιμπήματος στον ιστό του λαιμού. «Μπορούν επίσης να προκαλέσουν έμμεσα παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι, επιδεινώνοντας πολύ τον πόνο στον πονόλαιμο», προσθέτει.

Πώς να κάνεις μασάζ φρυδιών στον εαυτό σου για να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο

2. Αλμυρό και τραγανό φαγητό
Τα τρόφιμα με τραχιές επιφάνειες αισθάνονται σαν γυαλόχαρτο όταν έχεις πονόλαιμο. Εάν είναι επικαλυμμένα με αλάτι, όπως τα πατατάκια, μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την κατάστασή σου. «Τα φαγητά που είναι αλμυρά μπορούν να στεγνώσουν ακόμη περισσότερο το λαιμό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό όταν προσπαθείς να καταπιείς», λέει ο Patel, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αποφεύγεις μόνο τα αλμυρά τρόφιμα, αλλά οτιδήποτε έχει τραχιά ή σκληρή επιφάνεια όπως ξηρούς καρπούς, ωμά καρότα ή ζαχαρωτά.

3. Αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή (και κάπνισμα)
«Όπως τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τον πονόλαιμο και να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος», λέει η Strachan. Το αλκοόλ επίσης σε αφυδατώνει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία σου και να επιδεινώνεται ο πονόλαιμος σου.

Εάν καπνίζεις όταν πίνεις, αυτό είναι διπλά αρνητικό, με ή χωρίς πονόλαιμο. Εκτός από την απελευθέρωση εκατοντάδων χημικών ουσιών στο σύστημά σου, το κάπνισμα ή το άτμισμα παράγουν ξηρή θερμότητα. Αυτό μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το λαιμό σου, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή, ακόμα και όταν δεν είσαι άρρωστη. Εάν είσαι άρρωστη, το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση και να επιμηκύνει το χρόνο που περνάς νιώθοντας πόνο.