5 επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα, σύμφωνα με μια διατροφολόγο

07.11.2022
5 επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα, σύμφωνα με μια διατροφολόγο
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που είσαι φουσκωμένη - αυτοί όμως είναι οι καλύτεροι τρόποι να το διώξεις

"Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές αιτίες φουσκώματος", λέει η διατροφολόγος και ιδρύτρια της Artah, Rhian Stephenson. "Τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες, διαταραχή του μικροβιώματος, υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου, αλλοιωμένη κινητικότητα του εντέρου (από στρες ή κακή διατροφή), στρες και παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα (όπως από του στόματος αντισυλληπτικά, ασπιρίνη, αντιόξινα και SSRIs), είναι όλα κοινές αιτίες". Η περιοχή του στομάχου σου μπορεί επίσης να φουσκώνει αφού όταν είσαι άρρωστη ή λόγω ορμονικών ανισορροπιών, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η ενδομητρίωση ή οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Το φούσκωμα μας επηρεάζει όλες κάποια στιγμή στη ζωή μας, και για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εάν αντιμετωπίζεις φούσκωμα τακτικά, ωστόσο, και δεν συνδέεται προφανώς με τροφική δυσανεξία, αλκοόλ ή στρες, τότε είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου για να αποκλείσεις τυχόν υποκείμενες ή πιο σοβαρές παθήσεις.

6 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις το άγχος και τον πόνο χωρίς φάρμακα

Παρακάτω, η Stephenson μοιράζεται τις πέντε κορυφαίες συμβουλές της για το τι πρέπει να κάνεις εάν είσαι φουσκωμένη:

Δίαιτα εξάλειψης
Ξεκίνα εξετάζοντας τι τρως. «Μια σύντομη περίοδος περικοπής μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσεις εάν το φούσκωμα σου οφείλεται ή όχι σε τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία», λέει η Stephenson. Μια εύκολη στην εφαρμογή τροποποιημένη δίαιτα με σαφές πρωτόκολλο για την εκ νέου εισαγωγή τροφών και τον έλεγχο των συμπτωμάτων, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσέχεις πώς αντιδρά το σώμα σου σε αυτά που βάζεις σε αυτό.

Κόψε τους βασικούς ένοχους
Μερικές από τις βασικές τροφές και συστατικά που προκαλούν φούσκωμα; «Τα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων, όπως η ασπαρτάμη, η μαλτιτόλη και η σουκραλόζη είναι ευρέως γνωστά ότι προκαλούν τόσο αέρα όσο και φούσκωμα», λέει η Stephenson. «Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνεις ένα διάλειμμα από μπάρες πρωτεΐνης, σέικ και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πηκτικά».

Κακοσμία του στόματος: Οι 4 βασικές αιτίες που την προκαλούν

Βελτίωσε τις διατροφικές σου συνήθειες
Το συνεχές τσιμπολόγημα, το πολύ γρήγορο φαγητό και/ή η έλλειψη μάσησης μπορούν όλα να προκαλέσουν φούσκωμα. Προσπάθησε να είσαι προσεκτική όταν τρως, εστιάζοντας στο φαγητό που έχεις στο χέρι αντί να βιάζεσαι. Άλλωστε, το άγχος είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας για το φούσκωμα.

Κατανάλωσε τροφές που βοηθούν την πέψη
«Εστιάστε στα προκινητικά, τα χωνευτικά πικρά και τα αντικαρκινικά βότανα – όλα αυτά είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην εντερική κινητικότητα, θα τονώσουν την πέψη και θα ανακουφίσουν τον αέρα και το φούσκωμα», λέει η Stephenson. Ένα παράδειγμα προκινητικής τροφής είναι το τζίντζερ, το οποίο μπορείς να πάρεις ως τσάι, σε φαγητό ή smoothies ή σε συμπλήρωμα. Άλλα αντικαρκινικά περιλαμβάνουν την πικραλίδα, το μούστο και το χαμομήλι.

Το να μαγειρεύεις το φαγητό σου, αντί να το καταναλώνεις ωμό, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την πέψη, καθώς επίσης είναι καλή ιδέα να μειώσεις τα βαριά γεύματα και πράγματα όπως τα επεξεργασμένα άμυλα, το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά - όλα αυτά δημιουργούν ένα πεπτικό φορτίο.

«Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης σημαντικό να συμπεριληφθούν, αλλά μπορεί να μην εξαλείψουν το φούσκωμα αμέσως», λέει η Stephenson. «Στην πραγματικότητα, μερικές φορές μια ξαφνική αύξηση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα (για παράδειγμα, εάν το μικροβίωμα σου δεν είναι ισορροπημένο), επομένως αύξησε την πρόσληψη αργά. Αλλά μακροπρόθεσμα, οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου.

Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός
Εκτός από την αποφυγή του αλκοόλ, εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις τακτική άσκηση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το μικροβίωμα. «Η ενσυνειδητότητα, είτε είναι διαλογισμός είτε γιόγκα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της απόκρισης στο στρες, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην πέψη», λέει η Stephenson.