Έχεις πρώιμη περίοδο; Αυτοί είναι οι 8 πιο συνηθισμένοι λόγοι

13.06.2021
Έχεις πρώιμη περίοδο; Αυτοί είναι οι 8 πιο συνηθισμένοι λόγοι
Ήρθε η περίοδος σoυ νωρίτερα; Πριν ξεκινήσεις να φρικάρεις, πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Το ανθρώπινο σώμα είναι περίεργο και παράξενο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, ούτε ισχύει μόνο για τη δική σου περίπτωση. είναι μόνο το δικό σου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιανδήποτε που εμμηνορροεί, οπουδήποτε στον κόσμο. Εάν η περίοδος σου ήρθε νωρίς, υπάρχει πιθανώς μια απολύτως φυσιολογική εξήγηση γι 'αυτό. Ακολουθούν οι 8 πιο συνηθισμένοι λόγοι για την πρώιμη περίοδο.

Δεν είναι στην πραγματικότητα νωρίς

Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να είναι οπουδήποτε από 21 έως 45 ημέρες, με τον μέσο όρο να είναι 28 ημέρες και δεν εξαρτάται από τις ημερολογιακές ημερομηνίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται κατ 'ανάγκη να έρχεται την ίδια ώρα κάθε μήνα.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έρθει η περίοδος σου νωρίς», λέει στο Elite Daily, η Dr Leah Millheiser, επικεφαλής του female sexual medicine program στο Stanford University Medical Center. Συνήθως, θα αδιαθετήσεις δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία σου.

9 λόγοι που η περίοδος σου κρατάει για πολύ περισσότερο απ'όσο συνήθως

Είχες οργασμό

Σύμφωνα με την Dr Millheiser, μερικές φορές, όταν η γυναίκα βρίσκεται κοντά στην ώρα να ξεκινήσει η περίοδος της και έχει οργασμό, θα μπορούσε η περίοδός της να έρθει λίγο νωρίτερα (ωστόσο, η Dr Millheiser σημειώνει ότι το σεξ, από μόνο του, δεν πρέπει να προκαλεί περίοδο).

Δεν είναι στην πραγματικότητα η περίοδος σ

Υπάρχουν πολλοί φυσιολογικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αιμορραγείς, οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν την περίοδο. Για παράδειγμα, εάν είχες την περίοδό σου πριν από μερικές εβδομάδες και είχες καφέ εκκρίσεις, η Dr Millheiser λέει ότι πιθανώς είναι απλώς οξειδωμένο αίμα από την τελευταία σου περίοδο.

Παίρνεις αντισυλληπτικά

Η αντισύλληψη έχει τεχνητές ορμόνες που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το σώμα σου να πιστεύει ότι είναι ήδη έγκυος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη των κυήσεων.

Εάν μόλις ξεκίνησες να παίρνεις το χάπι και είσαι σε μια εβδομάδα που δεν έχεις πάρει χάπια, μπορεί να αρχίσεις να αιμορραγείς. Εάν σταματήσεις να παίρνεις το χάπι, η πτώση των ορμονών, μπορεί επίσης να σου προκαλέσει αιμορραγία.

Έχεις μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη

Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως γονόρροια ή χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Ωστόσο, η αιμορραγία είναι συνήθως ελαφρύτερη από μια περίοδο.

Όταν η περίοδος σου έρθει νωρίς, παρατήρησε πόσο μεγάλη είναι η ροή σε σύγκριση με τις άλλες περιόδους σου. Ίσως χρειαστεί να περιμένεις μία ή δύο μέρες. Εάν η ροή είναι φυσιολογική, πιθανότατα δεν έχεις κάποια λοίμωξη. Εάν, ωστόσο, έχεις κηλίδες κάθε δύο ημέρες, έχεις τακτικά κηλίδες μετά το σεξ ή η περίοδός σου έρχεται κάθε δύο εβδομάδες, η Dr Millheiser σημειώνει ότι μπορεί να υποδεικνύει ένα υποκείμενο ζήτημα, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου.

Έχεις χάσει ή έχεις αποκτήσει πολύ βάρος

Οι ανθρώπινες εμμηνορροϊκές και αναπαραγωγικές λειτουργίες ελέγχονται κυρίως από τον υποθάλαμο και την υπόφυση και τη συνεισφορά τους στα αναπαραγωγικά όργανα (π.χ. ωοθήκες και μήτρα). Η λειτουργία του υποθάλαμου και της υπόφυσης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, το μεταβολισμό και τη διαθεσιμότητα ενέργειας. Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περίοδο σου.

Tι λέει η περίοδος σου για την υγεία σου - 6 σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Έγινε μια αλλαγή στην κανονική σου ρουτίνα

Οποιαδήποτε αλλαγή από την κανονική σου ρουτίνα - είτε ταξιδεύεις, είτε ασκείσαι - μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο σου. Αν δουλεύεις πολύ και δεν ξεκουράζεσαι, μπορεί επίσης να είναι ακόμα ένας λόγος.

Έχετε γυναικολογικές ή ιατρικές παθήσεις

Εάν έχεις προβλήματα με τη μήτρα ή τις ωοθήκες σου, η περίοδος μπορεί να σταματήσει ή να γίνει ακανόνιστη. Επισκέψου έναν γυναικολόγο εάν αντιμετωπίζεις μη φυσιολογικές αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αν έχεις όντως ανησυχήσει από κάτι, εννοείται ότι θα πρέπει αν απευθυνθείς στον γιατρό σου για την πιο σωστή και εμπεριστατωμένη απάντηση.