Κιτρινίζουν τα δόντια σου; 5 τρόποι για να... γλιτώσεις!

13.06.2020
Κιτρινίζουν τα δόντια σου; 5 τρόποι για να... γλιτώσεις!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα δόντια αρχίζουν να κιτρινίζουν. «Είναι φυσικό τα δόντια να γίνονται πιο σκούρα καθώς μεγαλώνουμε», λέει στο Considerable ο Richard Price, οδοντίατρος και εκπρόσωπος της American Dental Association (ADA). «Το σμάλτο στο δόντι φθείρεται καθώς μεγαλώνουμε και η εσωτερική οδοντίνη φαίνεται από μέσα». Αυτή η οδοντίνη έχει κιτρινωπή απόχρωση, με αποτέλεσμα τα δόντια μας να φαίνονται πιο κίτρινα. Άλλες αιτίες των κίτρινων δοντιών περιλαμβάνουν φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για υψηλή αρτηριακή πίεση και την τετρακυκλίνη εάν καταναλώνεται στην παιδική ηλικία, χημειοθεραπεία ή τραύμα σε ένα δόντι. Αλλά η ελπίδα δεν χάνεται. Διάβασε παρακάτω πέντε πράγματα που πρέπει να εξετάσεις, προσπαθώντας να περιορίσεις τα κίτρινα δόντια.

Σταμάτησε να τρίζεις τα δόντια σου

Ένας συντελεστής-έκπληξη στο κιτρίνισμα των δοντιών: το τρίξιμο. Εάν αυτή η συνήθεια είναι χρόνια, το επιπλέον άγχος θα μπορούσε να συμβάλει στη γήρανση των δοντιών, σύμφωνα με το Ask the Dentist. Το τρίξιμο «μπορεί να επηρεάσει το χρώμα στις άκρες των μπροστινών δοντιών», λέει ο Δρ. Price, καθώς η κίνηση φθείρει τελικά το σμάλτο και αποκαλύπτει την εσωτερική οδοντίνη. Καταπολεμώντας αυτήν τη συνήθεια θα κάνεις ένα μεγάλο βήμα για να προστατεύσεις τα δόντια σου από το να φαίνονται κιτρινισμένα και να γερνούν πρόωρα.

Σωστό βούρτσισμα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί το κιτρίνισμα των δοντιών είναι να τα φροντίζεις σωστά. Συνέχισε με το βούρτσισμα και το νήμα και χρησιμοποίησε οδοντόκρεμα που δεν είναι πολύ λειαντική, συμβουλεύει ο Δρ Price. Η καλή οδοντική υγιεινή βοηθά στην πρόληψη κοιλοτήτων στα δόντα, οι οποίες μπορούν επίσης να τα αποχρωματίσουν. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες είναι καλές για την αφαίρεση λεκέδων, αλλά μην βασίζεσαι σε αυτές για τη λεύκανση των δοντιών σου. Η καλή φροντίδα στο σπίτι είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσεις τα δόντια πιο λευκά.

Λεύκανση

Η λεύκανση στο ιατρείο, που πραγματοποιείται από τον οδοντίατρό σου, είναι ο λιγότερο επεμβατικός τρόπος για τη λεύκανση των δοντιών και την αποφυγή κιτρινίσματος, λέει ο Δρ. Price. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 25 έως 40%, σύμφωνα με την ADA.

Ο οδοντίατρος σου θα προστατεύσει τα ούλα σου, το σμάλτο των δοντιών και το υπόλοιπο του στόματος σου από βλάβες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία διαρκεί περίπου μια ώρα. Αυτή η μέθοδος, αν και πιο αποτελεσματική, είναι επίσης η πιο ακριβή.

Προσάρμοσε τον τρόπο ζωής σου

«Ο καπνός, με την πίσσα και τη νικοτίνη, είναι ένας αρνητικός παράγοντας» όταν πρόκειται για κιτρίνισμα, λέει ο Δρ. Price. Η χρήση καπνού, μαζί με την κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών, όπως το κόκκινο κρασί, οι σκούρες σόδες, τα μούρα, ο καφές και το τσάι, μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια και να τους προκαλέσουν κιτρίνισμα. «Εάν λεκιάζει το χαλί, λεκιάζει και το στόμα», λέει ο Dr. Price.

Η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών και η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει στην αποφυγή λεκέδων των δοντιών και θα κρατήσει το χαμόγελό σου φωτεινό.

Γαργάρα με μηλόξυδο

Μια άλλη φυσική λύση που πρέπει να λάβεις υπόψη: μηλόξυδο. Μερικοί άνθρωποι κάνουν γαργάρες με λίγο μηλόξυδο το πρωί για να λευκαίνουν τα δόντια τους.