Ποιες είναι οι λιχουδιές που λιγουρεύεται μια έγκυος και γιατί

13.01.2020
Ποιες είναι οι λιχουδιές που λιγουρεύεται μια έγκυος και γιατί
Ο καθένας έχει στιγμές, που πραγματικά λιγουρεύεται ορισμένα φαγητά, αλλά δεν υπάρχει καμία λιγούρα σαν αυτή της εγκυμοσύνης.

Οποιαδήποτε μητέρα έχει τουλάχιστον από μία ιστορία να διηγηθεί για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης. Για το ίδιο φαγητό που έτρωγε κάθε μέρα για ένα ολόκληρο τρίμηνο ή για τη γέμιση των σάντουιτς, την οποία οι περισσότεροι (μη έγκυοι) άνθρωποι, θα σκέφτονταν μόνο με τρόμο. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με τις λιγούρες της εγκυμοσύνης; Ποιες είναι οι τροφές που οι έγκυες γυναίκες θέλουν περισσότερο - και γιατί;

Το 50% έως το 90 % των εγκύων γυναικών, βιώνουν λιγούρες για τα πάντα, από τα τσιπς μέχρι τα παγωτά. Μαζί με μια αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα, την κόπωση και τη ναυτία, οι λιγούρες μπορούν να είναι ένα κοινό πρόωρο σημάδι της εγκυμοσύνης. Συνήθως, κορυφώνονται στο δεύτερο τρίμηνο και αρχίζουν να μειώνονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. «Οι πιο δημοφιλείς λιγούρες είναι οι περίεργες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες έγκυες γυναίκες λιγουρεύονται υδατάνθρακες ενώ προσελκύονται λιγότερο από το κόκκινο κρέας». Η διευθύντρια του Integrative Medical Group Felice Gersh, λέει στο SheKnows: «Τα γλυκά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, είναι συχνά αντικείμενο λιγούρας των εγκύων».

Διάβασε επίσης: Ποια φάρμακα απαγορεύονται κατά τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη;

Συνήθως, οι λιγούρες αποδίδονται στις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. «Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά γιατί η εγκυμοσύνη προκαλεί λιγούρες για φαγητό σε πολλές γυναίκες», λέει η Gersh. Αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες, μερικές πιο ενδιαφέρουσες από άλλες.

«Μια θεωρία είναι ότι οι τροφές που επιθυμεί η έγκυος γυναίκα συντελούν, με κάποιο τρόπο, στην επιβίωση τόσο της ίδιας όσο και του μωρού», λέει η Gersh. Συγκεκριμένα, οι λιγούρες του δεύτερου και τρίτου τριμήνου βοηθούν στην αναπλήρωση των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών που δεν ελήφθησαν κατά το πρώτο τρίμηνο, λόγω ναυτίας και εμέτου. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι λιγούρες μπορεί να οφείλονται στην ακατανίκητη ανάγκη για τις γυναίκες, να κερδίσουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όλες οι λιγούρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρούνται φυσιολογικές. «Οι λιγούρες αυτές αφορούν τροφές που δεν μπαίνουν σε μια κατηγορία», λέει στο SheKnows, η Patrice Harold, γιατρός από τη γυναικολογική κλινική του Detroit Medical Center. «Οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγούρες για αλμυρά τρόφιμα, γλυκά, ξινές τροφές ή συνδυασμούς ασυνήθιστων προϊόντων, για παράδειγμα τουρσιών και φυστικοβούτυρου». Όσον αφορά τις επιστημονικές εξηγήσεις, γενικά δεν υπάρχει νόημα στις λιγούρες, αλλά είναι ένα τέλειο θέμα για θρύλους, για παράδειγμα αν λιγουρεύεσαι γλυκά τρόφιμα ή γαλακτοκομικά θα κάνεις κορίτσι, και αν λιγουρεύεσαι αλμυρά, ξινά ή πικάντικα τρόφιμα θα κάνεις αγόρι.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες επιζητούν σοκολάτες επειδή θεωρούνται «απαγορευμένες». Με άλλα λόγια, όσο πιο εκτός ορίων είναι οι τροφές, τόσο περισσότερο τις θέλουμε. Έτσι, αυτό θα μπορούσε να ισχύει για καραμέλες, ντόνατς και οτιδήποτε άλλο είναι γεμάτο ζάχαρη. Και αν σου αρέσει η σοκολάτα μαζί με τουρσιά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ή ίσως σου αρέσει εκείνη τη στιγμή κάτι τραγανό.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Υγεία Μητέρων & Παιδιών, η λιγούρα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το παγωτό, το γάλα ή το τυρί, μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα ασβεστίου. Και πάλι, ίσως απλά, να θέλεις να φας παγωτό ...

Διάβασε επίσης: 10 μύθοι για την εγκυμοσύνη καταρρίπτονται!

Εάν λιγουρεύεσαι ανθυγιεινά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καλή ιδέα να παρακολουθείς προσεκτικά το τι τρως. «Θα συνιστούσαμε σε μια έγκυο μητέρα να μην τρώει, για παράδειγμα, ολόκληρο το πακέτο των cookies - ίσως λιγότερα ή να προτιμάει ένα υγιέστερο υποκατάστατο», λέει η Harold. Συνιστά στις εγκύους να πίνουν πάντα ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν φάνε ένα ανθυγιεινό σνακ για να αισθανθούν γρηγορότερα χορτασμένες και να αποφύγουν την υπερκατανάλωση.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης, αλλά, αλήθεια, έχει σημασία τι λέει η επιστήμη; Εάν η διατροφή σου περιλαμβάνει πολλά υγιεινά τρόφιμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να απολαμβάνεις κάτι που επιθυμείς πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός αυτού, κανείς δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει το δικαίωμα μιας εγκύου γυναίκας, να ζητήσει παγωτό στις 4 τα ξημερώματα.