Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στο γυναικολόγο

27.09.2018
Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στο γυναικολόγο
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

H επίσκεψη στο γυναικολόγο σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη στιγμή κάθε γυναίκας, αλλά αναμφίβολα είναι κάτι που καμία από εμάς δεν πρέπει να παραλείπει. Οι ετήσιες εξετάσεις στο γιατρό είναι κρίσιμες καθώς μπορούν να εντοπίσουν πιθανά θέματα και μας βοηθούν να έχουμε μια γενικότερη ιδέα της συνολικής κατάστασης της υγείας μας.

Παρακάτω θα βρεις τις βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στο ετήσιο τσεκ απ σου, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Τεστ Παπ και HPV τεστ

Θα έχεις σίγουρα ακούσει το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τεστ ΠΑΠ μια φορά το χρόνο. Σε αυτό, ο γιατρός παίρνει με ανώδυνο τρόπο ένα δείγμα από τον τράχηλο ή τον κόλπο σου για να το εξετάσει. Το τεστ ΠΑΠ μπορεί επίσης να δείξει έγκαιρα πιθανά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο της μήτρας.

Στο HPV DNA τεστ, εξετάζεται το γενετικό υλικό των ογκογόνων στελεχών του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου. O ιός αυτός έχει εκατοντάδες στελέχη, αλλά μόνο 12 είναι υψηλού κινδύνου και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο της μήτρας. Οι λοιμώξεις από τον ιό αυτό είναι πάρα πολύ συνηθισμένες, και στις περισσότερες περιπτώσεις ο οργανισμός καταφέρνει να τις καταπολεμήσει μέσα σε 1-2 χρόνια χωρίς θεραπεία. Παρ'όλα αυτά, μερικές φορές η λοίμωξη επιμένει, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνουν προκαρκινικές και τελικά καρκινικές.

Έλεγχος γονιμότητας

Εάν είσαι στα τριάντα σου και θέλεις να αποκτήσεις παιδιά, θα πρέπει να γνωρίζεις τις επιλογές σου. Η μεγαλύτερη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι υπάρχει μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μάθει αν είναι γόνιμη ή όχι, που δεν ισχύει. Μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις στο γυναικολόγο, είναι καλό να εξετάσεις τις πιθανότητες πρόωρης γήρανσης ή ανεπάρκειας των ωοθηκών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μία στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει πρόωρη γήρανση των ωοθηκών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γονιμότητά της σε μια ηλικία όπου κανονικά δεν θα είχε πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Είσαι έγκυος; Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σου

Εξέταση μαστών

Σε αυτήν, ο γιατρός σου ζητάει να σηκώσεις ψηλά τα χέρια και ψηλαφίζει το μαστό, προσπαθώντας να εντοπίσει τυχόν εξογκώματα, ευρυθρότητα στη θηλή ή κάτι ύποπτο στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα του στήθους. Η αυτοεξέταση του μαστού συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Το 40% των καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται από τις γυναίκες κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης.

Πυελική εξέταση

Στην πυελική εξέταση, ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα, ψάχνοντας για τυχόν ύποπτες ενδείξεις, όπως κύστεις στις ωοθήκες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ινομυώματα μήτρας. Κατά τη διάρκεια της, λαμβάνονται συνήθως τα δείγματα για τεστ Παπ, αλλά και κολπικό επίχρισμα για καλλιέργεια, δηλαδή δείγμα βλέννας και κυττάρχων από τον κόλπο και το έξω τραχηλικό στόμιο.

Η καλλιέργεια του κολπικού επιχρίσματος μπορεί να εντοπίσει την παρουσία μικροβίων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η βλεννόρροια και τα χλαμύδια, και είναι μεγάλης σημασίας να εντοπιστούν εγκαίρως, για να αντιμετωπιστούν άμεσα.