Πώς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να κάνει υγιεινές επιλογές στο φαγητό

15.09.2018
Πώς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να κάνει υγιεινές επιλογές στο φαγητό
6 βήματα για να έρθεις πιο κοντά στους στόχους σου

Δύο ψυχοθεραπευτές μοιράζονται τις συμβουλές τους για να κάνουμε τις υγιεινές συνήθειες μέρος της καθημερινότητας μας:

Κάνε πρόβα

"Αν πρόκειται να πας κάπου όπου ανησυχείς ότι θα παραφάς, κάνε μια νοερή πρόβα και φαντάσου το σενάριο να πηγαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", λέει η ψυχοθεραπεύτρια Chloe Brotheridge. "Παίξε μια... ταινία στο μυαλό σου με τον εαυτό σου στο εν λόγω συμβάν, τρώγοντας προσεκτικά, λέγοντας όχι σε επιδόρπια και πίνοντας νερό μαζί με το ποτό σου. Όταν φανταστείς κάτι εκ των προτέρων, δημιουργείς ένα σχέδιο στο υποσυνείδητό σου και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί στην πραγματική ζωή. "

Αντικατέστησε τα ανθυγιεινά με υγιεινά

Βγάλε οτιδήποτε το ανθυγιεινό από το σπίτι σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα τεστάρεις άσκοπα τη θέληση και την αντοχή σου κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα! Αντικατέστησε τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υγιεινές εναλλακτικές λύσεις όπως φρούτα και λαχανικά. Ένα μπολ με γιαούρτι και κατεψυγμένα μούρα με κανέλα μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό με ένα λαχταριστό cheesecake. Θυμήσου πως πολύ συχνά δεν πεινάμε, απλά το μυαλό μας παίζει παιχνίδια. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο μετά το δείπνο για να καταπολεμήσεις τις λιγούρες.

Διάβασε επίσης: Νερό: ο ισχυρός σύμμαχος της υγείας

Μίλα

"Ενημέρωσε τα άτομα στο κοντινό σου περιβάλλον για τους νέους σου στόχους. Είναι σα να δίνεις μια άτυπη υπόσχεση και μπορούν ακόμη και να σε βοηθήσουν, λέει η Brotheridge.

Βγες από το μυαλό σου

"Σε ό,τι αφορά τον πειρασμό, όλα είναι στο μυαλό, οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ξεφύγεις από το μυαλό σου για λίγο και να εστιάσεις στο σώμα σου", λέει η ψυχοθεραπεύτρια Jess Henley. "Πρέπει να καταλάβεις τι ζητά το σώμα σου, όχι τι λέει το μυαλό σου. Όπου και αν βρίσκεσαι - στο γραφείο, στο δρόμο σου προς τη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, κλπ. - εστίασε όλη την προσοχή σου στην αναπνοή σου.

"Παρατήρησε την αναπνοή σου. Για ένα ή δύο λεπτά, εστίασε στον τρόπο που αναπνέεις. Αν μετά από αυτό θέλεις ακόμα να φας γλυκό, τότε ακολούθησε το σώμα σου και μην νιώθεις τύψεις".

Κάνε εικόνα τον στόχο σου

"Φαντάσου τον εαυτό σου στο ιδανικό του βάρος", λέει η Brotheridge. "Σκέψου πώς θα αισθάνεσαι, θα μετακινείσαι, θα σκέφτεσαι, θα συμπεριφέρεσαι και τι θα φοράς μόλις φτάσεις το στόχο σου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα εσωτερική εικόνα του εαυτού σου και οι συνήθειες σου θα αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με αυτή τη νέα εσωτερική εικόνα".

Χαλάρωσε

"Μην είσαι πολύ σκληρή με τον εαυτό σου. Ακόμα και τα κορυφαία supermodels έχουν μέρες που τρώνε περισσότερο και δεν κάνουν γυμναστική! Δώσε στον εαυτό σου χώρο για ένα διάλειμμα από τη διατροφή σου ή τη ρουτίνα γυμναστικής σου. Την επόμενη μέρα μπορείς να επιστρέψεις και πάλι σε αυτά", λέει η Henley.