Εξωσωματική γονιμοποίηση, τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

17.02.2017
Για πολλές γυναίκες το να μπουν στην διαδικασία απόκτησης παιδιού μέσα από την εξωσωματικη γονιμοποιηση αποτελεί έναν προσωπικό Γολγοθά. Πόσο μάλλον όταν οι προσπάθειες που κάνουν δεν είναι πάντα πετυχημένες. Ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Γυναικολόγος και Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής μας εξηγεί ποια είναι τα μυστικά για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικά λάθη που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια μιας εξωσωματικής;

Νομίζω από την διεθνή καταγραφή των βιβλιογραφικών δεδομένων αλλά και την εμπειρία μας ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης με περισσότερους από 5000 κύκλους ετησίως, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας προσπάθειας για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η σωστή και πλήρης διερεύνηση του υπογόνιμου ζευγαριού στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά. Η μεθοδολογία της διαγνωστικής διερεύνησης επιβάλλει μια σειρά εξετάσεων, άλλωστε και επεμβατικών με σκοπό τον εξονυχιστικό έλεγχο κάθε παραμέτρου. Χρειάζεται έλεγχος για χρόνιες και επιμένουσες φλεγμονές και για τις επακόλουθες βλάβες τους, ορμονικός προσδιορισμός και συνεκτίμηση όλου του ενδοκρινολογικού και μεταβολικού συστήματος. Διαγνωστικός έλεγχος και αρκετές φορές επεμβατικοί χειρισμοί του ενδομητρίου με υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση για την ενδομητρίωση και τις πυελικές ή περιτοναϊκές συμφύσεις καθώς και τον έλεγχο των ωοθηκών. Αρκετές φορές καθοριστικές είναι οι γενετικές εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου για βλάβες στα χρωμοσώματα και για γονιδιακές μεταλλάξεις. Χρειάζεται επισταμένος έλεγχος ανοσολογικός και έλεγχος της θρομβοφιλίας όσο επίσης και λεπτομερής διαγνωστικός έλεγχος της ανδρικής υπογονιμότητας, ιδιαίτερα σε ολιγοασθενοσπερμικούς άνδρες όπου υποκρύπτονται βλάβες στο DNA και χρόνιες λοιμώξεις.

Όλα αυτά εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση του υπογόνιμου ζεύγους και μας δίνουν την δυνατότητα να διαμορφωθεί το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας και να επιλεγεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία όπου διάφορες παραλείψεις, μικρές ή μεγάλες, δίνουν την εικόνα του λάθους και φυσικά δεν μας δίνουν το αποτέλεσμα που θέλουμε.

www.genesisathens.gr