Τσικνοπέμπτη σήμερα: Προσοχή στις δηλητηριάσεις!

16.02.2017
Σήμερα τσικνοπέμπτη και οι σχάρες έχουν κάνει από νωρίς την εμφάνισή τους σε αυλές και πεζοδρόμια. Η σημερινή βέβαια κρύβει και κινδύνους με πρώτον αυτόν της τροφικής δηλητηρίασης. Γνώρισε τα βασικά για την τροφική δηλητηρίαση, τα συμπτώματά της, πώς θα την προλάβεις αλλά κυρίως πώς θα την αντιμετωπίσεις αν βρεθείς κι εσύ ανάμεσα στους άτυχους.

Μήπως έπαθες δηλητηρίαση;

Μάθε ν΄αναγνωρίζεις τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης ποικίλλουν αναλόγως της τοξίνης ή του μικροοργανισμού που την προκάλεσε αλλά και την ποσότητα του χαλασμένου τροφίμου που καταναλώθηκε. Όσο περισσότερο έφαγε κανείς, τόσο πιο έντονα θα είναι και τα συμπτώματα. Σε γενικές πάντως γραμμές οι πρώτες ενδείξεις αρχίζουν και φάινονται μετά από 2 με 6 ώρες αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νωρίτερα ή και αργότερα.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις εμφανίζεται ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά και ατονία, που διαρκούν έως και δύο εικοσιτετράωρα ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αίμα κατά τις κενώσεις, πονοκέφαλος, πυρετός, αίσθημα αδυναμίας κ.α.

Έπαθα δημητηρίαση. Τι κάνω τώρα;

Αν τα συμπτώματα είναι ήπια δε χρειάζεται ειδική αγωγή ή ιατρική υποστήριξη. Ωστόσο, καλό είναι να ακολουθήσεις μερικές συμβουλές για ν΄αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

  • Μείνε σπίτι και ξεκουράσου
  • Πίνε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • Μη φας σκληρές στέρες τροφές για να μην επιβαρύνεις το έντερο
  • Από φαγητό προτίμησε λαπά και τα καλά βρασμένα ζυμαρικά, φρυγανιές και τροφές μαλακές και πες ΟΧΙ σε τροφές με φυτικές ίνες
  • Μη φας λιπαρά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά για τουλάχιστον δύο 24ωρα
  • Μην πιεις αλκοόλ. Ο οργανισμός σου χρειάζεται ενυδάτωση.
  • Μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν μπορείς να προσθέτεις σταδιακά στη διατροφή σου όσα απέφευγες με προσοχή τις πρώτες ημέρες σε λιπαρά κι όσπρια.

​ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ανήκεις σε ευπαθή ομάδα, αν τα συμπτώματα είναι έντονα κι επιμένουν κι αν έχει εμφανιστέι πυρετός ή αίμα στις κενώσεις απευθύνσου σε γιατρό.

Πώς θ΄αποφύγεις τη δηλητηρίαση την Τσικνοπέμπτη

Στο άρθρο μας "Τσικνησέ το σωστά & γευστικά" σου δίνουμε συμβουλές για να γίνει το κρέας νόστιμο αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέξεις. Ο γενικός κανόνας είναι καλό ψήσιμο και υγιεινή. Μάθε περισσόιτερα εδώ.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα