Μάθε γιατί έχεις νεύρα στην περίοδο

25.01.2017
Μόλις άρχισε η περίοδος κι όλα σου φταίνε; Το εμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι η αίτια. Δες γιατί εμφανίζεται και πώς θα το νικήσεις.

Tα συμπτώματά του βιώνουν λίγο-πολύ όλες οι γυναίκες. Τα πιο συνηθισμένα (πριν ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου) είναι το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος, ο ανεξήγητος εκνευρισμός, οι ημικρανίες, η μελαγχολική διάθεση, η κόπωση, η επιθυμία για γλυκά. Και βέβαια τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνυπάρχουν με το γνώριμο πόνο στην κοιλιά.

Τι μπορεί να φταίει: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα (οργανικά και ψυχολογικά) είναι φυσιολογικά, με την έννοια ότι στη φάση του εμμηνορροϊκού συνδρόμου πέφτουν απότομα τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες). Όσο για τον πόνο, που συνήθως εμφανίζεται πιο έντονος στα νεαρά κορίτσια απ’ ό,τι στις μεγαλύτερες γυναίκες, είναι γιατί στα κορίτσια της εφηβικής κυρίως ηλικίας ο τράχηλος της μήτρας είναι πολύ «κλειστός», με αποτέλεσμα το αίμα να «βγαίνει με κάποια δυσκολία. Επίσης πολλές φορές το εμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο και εξαιτίας του υπερβολικού άγχους καθώς και μιας εξαντλητικής δίαιτας (και τα δύο είναι καταστάσεις που αναστατώνουν την ορμονική λειτουργία).

Τι να κάνετε: Εάν τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, μπορείτε να τα καταπολεμήσετε με μερικούς απλούς τρόπους, όπως είναι ο περιορισμός του καφέ και του αλατιού από το διαιτολόγιό σας, δεδομένου ότι ο πρώτος μπορεί να επιτείνει τον εκνευρισμό σας και το δεύτερο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών (με επακόλουθο το γενικότερο πρήξιμο στο σώμα). Επίσης, να πίνετε (για όσο κρατά ο πόνος) αφεψήματα βάλσαμου (μισό κουταλάκι νωπό ή αποξηραμένο φυτό για κάθε φλιτζάνι). Το βάλσαμο (ή αλλιώς υπέρικο) είναι βότανο που φημίζεται για την ξεχωριστή δράση του στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, καθώς έχει την ικανότητα να φρενάρει την προσταγλανδίνη – ουσία που δημιουργεί τις συσπάσεις των μυών της μήτρας. Εξυπακούεται ότι εάν οι ενοχλήσεις σας είναι έντονες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, ο οποίος ενδέχεται να σας συστήσει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. αντισυλληπτικών, αναλγητικών).

Προσοχή: Aν ο κοιλιακός πόνος δεν υποχωρεί και δεν περνά με τα αναλγητικά ή αν συνδυάζεται με κάτι άλλο, όπως π.χ. μεγάλη αιμορραγία, μπορεί να οφείλεται σε οργανικά προβλήματα (μολύνσεις ή συμφύσεις στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση κ.ά.).

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 134
Update: Ιανουάριος 2017