Τρόποι για να μη σε ρίχνει η περίοδος

24.01.2017
Κάθε φορά που έρχονται οι δύσκολες ημέρες του μήνα σου πέφτει η διάθεση στα τάρταρα; Οι πόνοι και η αίσθηση φουσκώματος σε ρίχνουν; Τι μπορείς να κάνεις για να περάσουν ανώδυνα αυτές οι ημέρες; Κάνουμε μερικές προτάσεις.

Η έμμηνος ρύση ή κοινώς περίοδος όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε είναι αναπόσπαστο κομάτι της ζωή μιας γυναίκας. Λαμβάνοντας μάλιστα, υπόψη πως θα σε ακολουθεί μέχρι να σε επισκεφτει η εμμηνόπαυση, γιατί να μην προσπαθήσεις να κάνεις τις ημέρες αυτές όσο πιο ανώδυνες και ευχάριστες μπορείς. Υπάρχουν τρόποι να μην αφήνεις την περίοδο να σε ρίχνει και να επηρεάζει την καθημερινότητά σου; Τσέκαρε μερικούς.

Κρατάς ημερομηνίες;

Αν είσαι στην εφηβεία και μόλις έχεις αδιαθετήσει, ο κύκλος σου πιθανότατα να είναι κάπως άστατος. Αν όμως είσαι σταθερή σε ημερομηνίες, δεν είναι κρίμα να μην γνωρίζεις πότε να περιμένεις την περίοδο ώστε να είσαι προετοιμασμένη; Αν σε βρει ξαφνικά κι απροετοίμαστη, το πιθανόττερο είναι να σου χαλάσει η διάθεση και μαζί όλο σου το πρόγραμμα. Σκέψου να είσαι μέσα σε μέσο συγκοινωνίας, στη δουλειά ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Προετοιμάσου ψυχολογικά

Εκτός από τους πόνους και τις κράμπες από την περίοδο, πολλές γυναίκες επηρεάζονται και συναισθηματικά. Ο θυμός αλλά και τα καταθλιπτικά συναισθήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Γνωρίζοντας πως για όλα φταίνε οι ορμόνες θα μπορέσεις να εκλογικεύσεις τα συναισθήματά σου έτσι ώστε να μη σε ρίξουν στα πατώματα, ούτε να τσακωθείς με όλο τον κόσμο.

Καταπολέμησε τους πόνους με διατροφή

Η περίσσεια οιστοργόνων στο σώμα σου μπορεί να προκαλέσει βαριές κι επώδυνες περιόδους με κράμπες και πόνους. Οι φυτικές ίνες βοηθούν αρκετά να "καθαρίσει" ο οργανισμός από τα πλεονάζοντα οιστρογόνα, γι΄αυτό φρόντισε να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, απολαμβάνοντας τρόφιμα όπως πχ ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φρούτα κτλ. Επίσης παρατήρησε και κατάγραψε ποιά τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και ποιά τον προκαλούν ή τον χειροτερεύουν.

Αν πονάει η μέση, λάβε μέτρα

Ένα από τα συνηθέστερα παράπονα των γυναικών όταν έχουν περίοδο είναι και οι πόνοι στη μέση. Η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να βοηθήσει αισθητά, όπως επίσης και το να φροντίζεις να κρατάς ζεστή τη μέση σου με ρούχα που την καλύπτουν. Κι αν δε δεις βελτίωση, η εναλλακτική θεραπεία, όπως για παράδειγμα ο βελονισμός ή ένα παυσίπονο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματιοκά.

Με το φούσκωμα τι κάνεις;

Αχ αυτό το φούσκωμα, εξίσου ενοχλητικό με τον πόνο. Οι ορμόνες που εμπλέκονται στην προετοιμασία της μήτρας, μπορεί να οδηγήσει σε μικρό τυμπανισμό της κοιλιάς σου κι αυτή την ενοχλητική αίσθηση του φοτσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση είναι να πίνεις αρκετό νερό και να τρως αρκετές σαλάτες και φρούτα εώ παράλληλα να αποφεύγεις- τουλάχιστον γι΄αυτό το διάστημα - τρόφιμα με αλάτι ή διουρητικά όπως ο καφές και το τσάι.

Δες το αλλιώς

Αντί να βλέπεις την περίοδο σαν ένα επίπονο βασανηστήριο που πρέπει να υπομένεις μια φορά κάθε μήνα, προσπάθησε να δεις το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία. Την πρώτη ημέρα της περιόδου κάνε ένα ζεστό μπανάκι, ξάπλωσε νωρίς και ξεκουράσου, χωρίς να φτάνεις τον εαυτό σου στα όρια. Δες το σαν μια ευκαιρία για ανάπαυση και ξεκούραση κι άσε τις υποχρεώσεις για τις επόμενες ημέρς. Αν συνδέεις την περίοδο με πόνο, κακή διάθεση και ταλαιπωρία, αυθυποβάλλεσαι. Βρες τρόπους για να μπορείς να χαλαρώνεις και να μειώνεις τον πόνο και.. περίοδος είναι θα περάσει.

Μη σταματάς να κινείσαι

Δε ζούμε στην εποχή των γιαγιάδων μας που όταν ερχόταν περίοδος σταματούσε κάθε μορφή δραστηριότητας. Θα μου πεις: μήπως κάτι ήξεραν; Θα σου απαντήσω πως απλά δεν είχαν τα μέσα. Σήμερα, οι σερβιέτες και τα ταμπόν σου επιτρέπουν να συνεχίσεις την καθημερινή σου ρουτίνα όντας αδιάθετη, ακόμη και να κολυμπήσεις. Εννοείται πως η άσκηση αυτές τις ημέρες θα είναι χαμηλότερης έντασης αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη σταματήσεις. Άλλωστε, θα σε βοηθήσει να μειωθούν οι κράμπες και οι πόνοι.