Όσα δε σου έχει πει κανείς για τις ημικρανίες

18.09.2014
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πιθανότατα να μη γνωρίζεις για τις ημικρανίες, ακόμη κι αν σε ταλαιπωρούν συχνά-πυκνά. Οι περισσότεροι θεωρούν πως η ημικρανία δεν είναι κάτι περισσότερo από έναν δυνατό πονοκέφαλο. Κι όμως δεν είναι απλά ένα πονάκι...

Μάθε ότι...

* Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ημικρανίας

Δεν βιώνουν όλοι τον ίδιο πόνο ημικρανίας, αφού όπως έχει διαπιστωθεί υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικοί τύποι ημικρανίας που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτές με αύρα και δίχως αύρα. Ως αύρα ονομάζουμε μια ομάδα συμπτωμάτων που προκαλεί αυτού του είδους η ημικρανία, όπως για παράδειγμα οπτικές διαταραχές που εμφανίζονται πριν τον πονο0κέφαλο.

* Η ημικρανία επιδρά και σε άλλα μέρη του σώματος

Κατά τη διάρκεια της ημικρανίας μπορεί να επιβραδυνθεί η ικανότητα σκέψης κι απόκρισης σε σχέση με το κανονικό ενώ επηρεάζει κι άλλα μέρη του σώματος. Άτομα που βιώνουν ημικρανίες συχνά αναφέρουν τάση για ναυτία κι εμετό, εντερικά προβλήματα, θόλωμα όρασης αλλά και μυική αδυναμία.

* Η ημικρανία προκαλείται από πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα

Το φως είναι ένα από τα κυριότερα αλλά δεν είναι το μόνο ερέθισμα που μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία. Τα έντονα χρώματα όπως για παράδειγμα τα φωσφοριζέ, έντονες μυρωδιές ή ακόμη και το τρεμόπαιγμα ενός κεριού μπορούν επίσης να ενοχοποιηθούν. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Ακόμη και η ένταση, η εποχιακή κατάθλιψη, ο ελλιπής ή αρκετός ύπνος ή ακόμη και η πείνα μπορούν να δώσουν ερέθισμα.

* Τα φάρμακα δεν βοηθούν πάντα

Σε αντίθεση με τον απλό πονοκέφαλο όπου ένα ανλγητικό αρκεί για να σε ανακουφίσει, στην περίπτωση της ημικρανίας, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φάρμακα δεν βοηθούν και η ημικρανία πρέπει να κάνει τον κύκλο της για να υποχωρήσει σταδιακά. Ίσως το καλύτερο φάρμακο σε αυτή την περίπτωση να είναι η απομώνηση και ο ύπνος σε πλήρες σκοτάδι.

* Τα συμπτώματα μπορεί να τρομάξουν τους άλλους

Έντονα συμπτώματα της ημικρανίας, όπως για παράδειγμα η ναυτία, η ζάλη και η απώλεια πλήρης όρασης (θολούρα) μπορεί να τρομάξουν άτομα του περιβάλλοντός σου που έχουν την τύχη να μην έχουν βιώσει ποτέ στη ζωή τους κάτι αντίστοιχο, φέρνοντας την καταστροφή και πιστεύοντας πως είσαι ένα βήμα πριν το... εγκεφαλικό. Καθησύχασέ τους και μην ταράζεσαι...

* Αν έχεις ημικρανίες, τα αντισυλληπτικά ίσως δεν είναι για εσένα

Κάποια φάρμακα είναι επιβαρυντικά σε περίπτωση που έχεις τάση για ημικρανίες. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα αντισυλληπτικά, ειδικά αν δεν είναι νέας γενιάς. Μίλα με το γιατρό σου, συζητήστε το θέμα και βρείτε την ενδεδειγμένηη για εσένα λύση και σκεύασμα.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα