Φθινοπωρινές αλλεργίες: Πώς να τις αντιμετωπίσεις

05.10.2012
Όλοι νομίζουν πως άρπαξες κρυολόγημα αλλά αυτό που στην πραγματικότητα σου συμβαίνει είναι πως είσαι αλλεργική στο Φθινόπωρο; Τι να κάνεις για να γλιτώσεις από τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την εποχική αλλεργία με την Άνοιξη, ωστόσο μεγάλο ποσοστό πληθυσμού υποφέρει ιδιαίτερα και το Φθινόπωρο, με συμπτώματα άκρως ενοχλητικά, όπως κνησμό, καταρροή συχάνι κ.α.

Αλλεργία το Φθινόπωρο; Γιατί;

* Η κύρια αιτία και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στις αλλεργίες της Άνοιξης, συνδέεται με τη γύρη! Παρόλο που η το φθινόπωρο δεν είναι περίοδος άνθισης για τα περισσότερα λουλούδια, υπάρχουν φυτά, όπως για παράδειγμα τα αγριόχορτο που ανθοφορούν την φθινοπωρινή περίοδο.

* Εκτός αυτού, μην ξεχνάμε πως το Φθινόπωρο αρχίζουν τα πρώτα αεράκια ευνοώντας την κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα τόσο της γύρης όσο και των ακέρων της σκόνης, άλλη μια συνηθισμένη αλλεργία.

* Το Φθινόπωρο επίσης μπορεί να τροφοδοτήσει διάφορες αλλεργικές δερματοπάθειες που συνδέονται με τη χαμηλή θερμοκρασία.

Τι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις;

Πρόκειται δηλαδή για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σου συστήματος στα αλλεργιογόνα.

Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τη γύρη ή τα ακάρεα ως μια ξένη ουσία την οποία οφείλει να καταπολεμήσει γι΄αυτό και ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς που δεν είναι άλλοι από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες του Φθινοπώρου

* Καλό θα ήταν να μην ανοίγεις τα παράθυρα από τις 10 το πρωί μέχρι και το μεσημεράκι, ώρες κατά τις οποίες υπάρχει "έκρηξη" γύρης.

* Πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου, φροντισε να καθαρίσεις εξονυχιστικά τα καλοριφέρ, να αλλάξεις φίλτρα στα κλιματιστικά.

* Μην αμελείς το συχνό γενικό καθαρισμό! Η γύρη όπως και η σκόνη είναι εξαιρετικά ύπουλες και "κρύβονται" παντού.

* Το τρίχωμα των ζώων λειτουργεί σαν συλλέκτης σκόνης και γύρης. Όπως και μια μοκέτα έτσι και το ζωάκι σου μπορεί να μετατραπεί σε δεξαμενή γύρης. Φρόντιζε να το σκουπίζεις με υγρό πανί κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι ή να του φοράς ειδικό ρουχαλάκι.

* Άλλαζε σεντόνια και μαξιλαροθήκη συχνά, και τίναζε τα ρούχα σου πριν τα φορέσεις.

* Απόφυγε τους ιονιστές. Κάποιες από τις συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκπέμπουν επικίνδυνες ποσότητες όζοντος στον αέρα, που μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες.

* Φόρα μάσκα όταν καθαρίζεις, ειδικά αν έχεις αναλάβει την καθαριότητας της αυλής ή κάποιου υπόγειου χώρου.

Προσοχή: Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, μην ταλαιπωρείσαι. Συμβουλέψου το γιατρό σου για να σου συστήσει κάποιο αντισταμινικό ή να προγραμματίσετε κάποια θεραπεία απευαισθητοποίησης.