Ε(ρ)πηστήθιος εχθρός

21.05.2008
Εμφανίζεται στην άκρη των χειλιών, εντελώς ξαφνικά σαν απρόσκλητος επισκέπτης, και συνήθως τη στιγμή που δεν πρέπει...

Ο ορισμός: ο επιχείλιος έρπης είναι μία λοίμωξη που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα HSV. Η εμφάνιση του εξανθήματος προαναγγέλλεται από μια αίσθηση καψίματος ή πόνου Στη συνέχεια, εμφανίζεται η χαρακτηριστική φυσαλίδα. Η φυσαλίδα βρίσκεται στην άκρη των χειλιών αλλά και γύρω από τα χείλη. Οι φυσαλίδες είναι συνήθως μικρές και αρχικά περιέχουν ένα άχρωμο υγρό, που στη συνέχεια γίνεται κίτρινο και παχύρρευστο. Μετά από μερικές ημέρες οι φυσαλίδες σπάνε και σχηματίζουν μια κρούστα. Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού είναι φορείς του συγκεκριμένου ιού, ενώ στις ηλικίες άνω των 30 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90%.

Η μετάδοση του ιού γίνεται άμεσα, μέσω επαφής με τις πληγές ή μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα (ποτήρια, πετσέτες).

Τα συμπτώματα εμφανίζονται έως και δύο εβδομάδες μετά την επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο. Εμφανίζεται στην άκρη των χειλιών, εντελώς ξαφνικά σαν απρόσκλητος επισκέπτης, και συνήθως τη στιγμή που δεν πρέπει... Αρχικά προβάλλει μία φυσαλίδα στα χείλη, που γίνεται αμέσως αντιληπτή, λόγω της ενόχλησης που προκαλεί, όπως κάψιμο, μυρμήγκιασμα αλλά και πόνο. Στη συνέχεια, οι φυσαλίδες, που αρχικά περιέχουν ένα διαυγές υγρό, αυξάνονται και δημιουργείται ερεθισμός. Σε λίγες μέρες σπάνε και σχηματίζεται μία κρούστα. Ο επιχείλιος έρπης έχει διάρκεια από μία εβδομάδας έως 14 ημέρες Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση με αποτέλεσμα την περιοδική του επανεμφάνιση.

Αιτίες ή παράγοντες επανεμφάνισης του επιχείλιου έρπη είναι η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο ή σε κρύο, το αυξημένο στρες, η κούραση, κάποιος μικροτραυματισμός, η περίοδος αλλά και κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη.

Προσοχή στην μετάδοση: λόγω της ευκολίας στην μετάδοση του ιού θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτική μετάδοση του ιού στους άλλους αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος (δικά σου ή δικά του). Αρχικά και για διάστημα δεκαπέντε ημερών μετά την εμφάνιση του ιού δεν πρέπει να μοιράζεσαι τα προσωπικά σου αντικείμενα. Αν βρίσκεσαι σε σχέση, θα πρέπει να αποφεύγεις το στοματικό έρωτα που μπορεί να του αφήσει ως ενθύμιο έναν έρπη των γεννητικών οργάνων.

Ο επιχείλιος έρπης δεν έχει σοβαρές επιπλοκές. Κίνδυνος υπάρχει μόνο αν συνδυαστεί με άλλα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος ή σε άτομα πάσχοντα με χρόνιες δερματίτιδες.

Θεραπεία: στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές αλοιφές που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην άμεση επούλωση των πληγών. Έχε υπόψη πως ο ιός θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του για να θεραπευτεί πλήρως. Τα επιθέματα που κυκλοφορούν έχουν σαν στόχο να επιταχύνουν τον κύκλο του επιχείλιου έρπη. Αν ο ιός δεν υποχωρήσει, μπορείς να επισκεφτείς τον δερματολόγο.

Πώς θα προφυλαχτείς

  • Απόφυγε κάθε είδους στενή σωματική επαφή.
  • Μη σπας και μην ξύνεις τις φουσκάλες.
  • Μην ακουμπάς και μην τρίβεις τα μάτια με τα χέρια σου.
  • Μη μοιράζεις ποτήρια με άλλους.
  • Καταπολέμησε το άγχος.
  • Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή και κάποια μορφή άσκησης.
  • Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά (τουλάχιστον 7-8 ώρες).
  • Μην καταπονείς τον οργανισμό με υπερβολικά ωράρια εργασίας.
  • Ανανέωνε τον αέρα στον χώρο εργασίας.
  • Απόφυγε την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Προστάτευσε τα χείλη με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα υψηλού δείκτη προστασίας σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας, ενώ τον χειμώνα φρόντισε να τα ενυδατώνεις με ειδικά καταπραϋντικά προϊόντα.

Από την Ελσα Συμεωνίδου

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια