Ψυχολογικές επιπτώσεις από προεμμηνορρυσιακή διαταραχή

03.03.2008
Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο σώμα τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση πριν από την έμμηνο ρύση, δηλαδή πριν τους έρθει η περίοδός τους.

Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο σώμα τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση πριν από την έμμηνο ρύση, δηλαδή πριν τους έρθει η περίοδός τους.

Εάν όμως αυτές οι αλλαγές- συμπτώματά τους είναι μέτριες ή σοβαρές μπορεί να πάσχουν από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΣ) ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις από προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (ΠΔΔ).

Οι γυναίκες με ΠΣ βιώνουν ήπια ή μέσης βαρύτητας φυσικά συμπτώματα, όπως ευαισθησία στους μαστούς, πόνους ή φουσκώματα και ήπιες αλλαγές στο συναίσθημα πριν από την περίοδο.

Η ΠΔΔ είναι σοβαρότερη κατάσταση και εκτός από τα φυσικά συμπτώματα σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνει και καταθλιπτική διάθεση, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη ζωή της γυναίκας.

Τα συμπτώματα περιοδικά εμφανίζονται μετά την ωορρηξία της γυναίκας, στο μέσον του κύκλου. Συνήθως χειροτερεύουν μία εβδομάδα πριν έρθει η περίοδος και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνορροής (περίοδος).

Η διαταραχή συνήθως εμφανίζεται (η γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει όλα τα συμπτώματα για να έχει το πρόβλημα) με καταθλιπτικό συναίσθημα ή συναισθήματα απελπισίας, έντονο άγχος, τεντωμένους μυς, αίσθημα ότι είναι στα «όριά» της, συναισθηματικές μεταπτώσεις (ξαφνικά κλάματα, ευσυγκινησία), νευρικότητα ή και εκρήξεις θυμού με τάση της γυναίκας να συγκρούεται με άτομα του περιβάλλοντος, δυσκολία στη συγκέντρωση, μειωμένη ενεργητικότητα ή εύκολη κόπωση, σημαντικές αλλαγές στην όρεξή της με αυξημένη συνήθως όρεξη, υπνηλία ή αίσθημα κακού ύπνου, αίσθημα ότι θα χάσει τον έλεγχό της, μείωση ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης στις συνήθεις δραστηριότητες (π.χ. εργασία κλπ.) και φυσικά συμπτώματα (π.χ. πρήξιμο και ευαισθησία στους μαστούς, πονοκέφαλοι, πόνοι στους μυς ή στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους κ.ά.) Η κατάσταση χρειάζεται αντιμετώπιση με αντικαταθλιπτικά ή οιστρογόνα ή συνδυασμό των δύο φαρμάκων, με παράλληλη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.