Τα πάντα για υγεία Μέλι- γάλα

12.06.2009
Μέλι!!! Η υφή του παχύρρευστη, η γεύση του γλυκιά, η εμφάνισή του κεχριμπαρένια! Θυμαρίσιο ή ανθέων, γλύκανε πολλές φορές τον ουρανίσκο μας. Όμως, είναι δυνατό να αποτελεί και έναν πολύτιμο υπερασπιστή της υγείας μας; Η αρχαία επιστήμη της μελισσοθεραπείας λέει ναι!

Μέλι!!! Η υφή του παχύρρευστη, η γεύση του γλυκιά, η εμφάνισή του κεχριμπαρένια! Θυμαρίσιο ή ανθέων, γλύκανε πολλές φορές τον ουρανίσκο μας. Όμως, είναι δυνατό να αποτελεί και έναν πολύτιμο υπερασπιστή της υγείας μας; Η αρχαία επιστήμη της μελισσοθεραπείας λέει ναι!

Μια πολύ παλιά ιστορία: όλα τα προϊόντα της μέλισσας μπορούν να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο, ιδιότητα που δεν ξέφυγε της παρατήρησης των αρχαίων λαών. Η δρ. Ευφροσύνη Παπακωνσταντίνου, ολιστική παθολόγος-ομοιοπαθητικός-βελονίστρια, μας πληροφορεί ότι «ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την τεχνική του τσιμπήματος με το δηλητήριο της μέλισσας, για να ανακουφίζει τους πάσχοντες από ρευματισμούς, τεχνική που ήταν γνωστή και στα αιγυπτιακά ιερατεία για τη θεραπεία των Φαραώ». Επίσης, συνιστούσε τη χρήση της πρόπολης για την επούλωση των πληγών, τη χρήση του κεριού για καταπλάσματα στο λαιμό καθώς και τη χρήση του δηλητηρίου της σε περιπτώσεις ρευματοπάθειας.

Τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φάρμακα:

Μέλι:
η συχνή του κατανάλωση βελτιώνει την πέψη των τροφών, ελαττώνει τον αριθμό μικροβίων του εντερικού σωλήνα και βοηθά στη θεραπεία ασθενών από έλκος του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου. Οι αντιβηχικές, αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες το καθιστούν ανακουφιστικό σε περιπτώσεις πονόλαιμου, βήχα, βραχνάδας ή ακόμα και αφωνίας. Θα πρέπει ακόμα να αναφέρουμε την ευεργετική του επίδραση σε εκδορές, κοψίματα, αποστήματα, πληγές κατάκλισης, εγκαύματα, εξαιτίας της αναλγητικής, επουλωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Πρόπολη: οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να καλύψουν τυχόν τρύπες και κενά που μπορεί να έχει η κυψέλη, για να καθυστερήσουν την εξέλιξη ασθενειών. Έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν χορηγείται μαζί με τα αντιβιοτικά, μειώνεται η βλάβη που αυτά προκαλούν στον οργανισμό, ενώ λόγω των αντιιικών ιδιοτήτων της δρα προφυλακτικά στη γρίπη, την ηπατίτιδα Β και τον έρπη ζωστήρα. Η κ. Παπακωνσταντίνου συμπληρώνει τις «αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, αναλγητικές και σπασμολυτικές ιδιότητές της».

Κερί: εκτός από τη χρήση του στην κηροπλαστική και τη ζωγραφική, χρησιμοποιείται ακόμα και για τη θεραπεία αρθρίτιδας, ωτίτιδας, δερματοπαθειών και βρογχικού άσθματος, αλλά και ως βασικό συστατικό καλλυντικών, καθώς προστατεύει το δέρμα.

Γύρη: θεωρείται ότι είναι η πιο πλήρης τροφή της μητέρας φύσης. Περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Όσο πιο φρέσκια είναι, τόσο καλύτερη η ποιότητά της. Αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα. Βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, μειώνει τις αλλεργίες. Τονώνει τον οργανισμό σε περίοδο ανάρρωσης από ασθένεια. Πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βασιλικός πολτός: είναι η τροφή της βασίλισσας-μέλισσας. Πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα Β5 (είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή) και Β12, καθώς και C, υπάρχουν όλες οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Η κ. Παπακωνσταντίνου μάς λέει ότι «έχει ιδιό- τητες αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, εναντίον μυκήτων και ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές, καθώς και οιστρογονική και αντιοιστρογονική δράση».

Το δηλητήριο της γιατρειάς: ίσως το πιο αξιοπερίεργο είναι η χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς. «Ιδιαίτερη εφαρμογή», λέει η κ. Παπακωνσταντίνου, «γίνεται σε περιπτώσεις ασθενειών όπως αρθρίτιδα, νόσοι του νευρικού συστήματος, χρόνιοι πόνοι, τραύματα που δεν επουλώνονται, προβλήματα των πνευμόνων, ακόμα και σκλήρυνση κατά πλάκας! Το δηλητήριο περιέχει ουσίες που δρουν στην υπόφυση, το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια, βελτιώνουν το ιζώδες του δέρματος και τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες». Η Φρεντερίκ Κέλερ, μελισσοθεραπεύτρια, βελονίστρια και πρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρείας Μελισσοθεραπείας, υποστηρίζει ότι «το δηλητήριο περιέχει τρία σημαντικά συστατικά: μελιτίνη, υαλουρονιδάση και φωσφολιπάση. Η μελιτίνη είναι 100 φορές πιο δυνατή από την κορτιζόνη και ενεργοποιεί το σώμα να παράγει τα δικά του κορτικοστεροειδή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με το δηλητήριο * ενεργοποιείται όλο το ανοσοποιητικό σύστημα και καθώς προσπαθεί το σώμα να θεραπευτεί από το τσίμπημα, αντιμετωπίζει και τις άλλες ασθένειες».

* Η αγωγή γίνεται με αργά και προσεκτικά βήματα. Το δηλητήριο εισάγεται στον οργανισμό σε μικρές δόσεις, οι οποίες γίνονται συνήθως στα σημεία βελονισμού». Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένεση είτε βάζοντας αληθινές μέλισσες να τσιμπήσουν τον ασθενή στα προκαθορισμένα σημεία.

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι: το μοναδικό μειονέκτημα που παρουσιάζει η μελισσοθεραπεία είναι ότι επειδή τα προϊόντα της δεν είναι βιομηχανικά, αλλά η ποιότητά τους εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των πρώτων υλών απ’ όπου τα προμηθεύονται οι μέλισσες, επηρεάζονται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι τα διάφορα μελισσοκομικά προϊόντα όχι μόνο διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο συλλογής τους, αλλά η ποιότητά τους μπορεί να διαφέρει και από χρονιά σε χρονιά. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τα προμηθευόμαστε από αξιόπιστες πηγές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το δηλητήριο της μέλισσας, καθότι, όπως λέει η κ. Παπακωνσταντίνου, «στα αλλεργικά άτομα μπορεί να προκληθεί και θάνατος από το τσίμπημα της μέλισσας, γι’ αυτό όποιος υποβάλλεται από το γιατρό σε τέτοιου είδους θεραπεία πρέπει να είναι διαπιστωμένα μη αλλεργικός».

Συνταγές με τη σοφία της φύσης: η κ. Παπακωνσταντίνου μοιράζεται τις γνώσεις της μαζί μας, προτείνοντάς μας μερικές απλές συνταγές:

Για τον ερεθισμένο λαιμό

  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 15 σταγόνες πρόπολη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

      Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι σε ένα μπολ και το τρώμε σιγά σιγά. «Μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια, 1 σταγόνα tea tree και 1 θυμάρι, όμως χρειάζεται προσοχή, καθότι η εσωτερική χρήση αιθέριων ελαίων απαιτεί τη συνταγή γιατρού».

      Για υγεία και ευεξία:

    • Ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη κάθε πρωί, διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό, το οποίο πίνουμε νηστικοί.

        Για αποτοξίνωση

      • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (όχι γεμάτη)
      • 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο τριαντάφυλλου
      • 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο καρότου

          Διαλύουμε προσεκτικά (χρησιμοποιώντας ξύλινο κουτάλι) σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και το πίνουμε κάθε πρωί νηστικοί. Η κ. Παπακωνσταντίνου μας εξηγεί ότι «είναι ιδανική ανοιξιάτικη αποτοξίνωση για τις γυναίκες, ιδιαίτερα μάλιστα του συκωτιού. Προτείνεται σε περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εμμηνόπαυσης και για την καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος».

          Info: για επιπλέον πληροφορίες για τη μελισσοθεραπεία στις παρακάτω διευθύνσεις:

          www.apitherapy.org www.apitherapy.com

          www.ahealthyme.com/topic/beevenom www.apitherapy.gr/

          www.melissokomos.gr/newspaper/002/03.htm

          Από τη ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ