Αντέχεις στα δύσκολα;

06.04.2009
Πόσο καλά αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις; Είσαι από τις γυναίκες που το βάζουν στα πόδια στην πρώτη δυσκολία ή μπορείς να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και πυγμή το κάθε εμπόδιο που εμφανίζετια στο δρόμο σου;

Πόσο καλά αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις; Είσαι από τις γυναίκες που το βάζουν στα πόδια στην πρώτη δυσκολία ή μπορείς να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και πυγμή το κάθε εμπόδιο που εμφανίζετια στο δρόμο σου;

Το πείραμα: ειδικοί μελετητές της ψυχικής υγείας φρόντισαν να εστιάσουν στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας για να μπορέσουν να μας νοηθήσου να ξεπεράσουμε τα εμπο΄δια και τις αντιξοότητες. Στην προσπάθειά τους αυτή, μελέτησαν τα χαρακτηριστικά ατόμων που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τραγικά γεγονότα -θανάτους ατυχήματα- αλλά και όσων αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητά τους - μεγάλο εργασιακό στρες, αυταρχική, επιθετική αντιμετώπιση, έλλειψη αυτονομίας- και έφεραν στην επιφάνεια τα στοιχεία εκείνα που συντέλεσαν ώστε να επιβιώσουν από την κρίση.

Όμως, ποιά είναι εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν ανθεκτική στα ζόρια;

Ανάπτυξε την ανθεκτικότητα
Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται, τα στοιχεία που εντόπισαν δεν είχαν να κάνουν τόσο με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή το dna τους, αλλά με την ποιότητα των σχέσεων που διατηρούσαν με τους γύρω τους και με τον εαυτό τους. Έτσι, οι ψυχολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι εφικτή για κάθε άνθρωπο. Η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας αποτελεί μια διαδικασία που βασίζεται στη συνεργασία του ατόμου, του περιβάλλοντός του και της εμπειρίας του. Μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας και επομένως δεν αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Φτιάξε ουσιώδεις σχέσεις
Η κοινωνική στήριξη βρέθηκε να είναι από τους κυριότερους παράγοντες ανθεκτικότητας. Ανάπτυξε ένα κοινωνικό πλέγμα που να αποτελείται από μέλη της άμεσης ή ευρύτερης οικογένειας αλλά και διάφορα πρόσωπα τα οποία συναναστρέφεσαι. Προσοχή όμως! Σ’ αυτούς να συγκαταλέγονται άτομα τα οποία μπορείς να εμπιστευτείς, να στηριχτείς, όσα μπορούν να δείξουν φροντίδα, ανιδιοτέλεια και ενδιαφέρον. Είναι όσοι μπορούν να ακούσουν, να καθοδηγήσουν, να γίνουν μέντορες ή να προσφέρουν συμπόνια και τρυφερότητα.

Απόκτησε θετική σκέψη και στα δύσκολα
Όταν κάποιος κακοπερνά, είναι δύσκολο να δει τα πράγματα ρόδινα! Κι όμως, ένα οξύμωρο χαρακτηριστικό των δεινών που μας συμβαίνουν είναι ότι εμπεριέχουν κρυμμένους μικρούς και μεγάλους «θησαυρούς». Έτσι, για παράδειγμα, η απώλεια εργασίας μπορεί να οδήγησε στο να βρεθεί κάτι καλύτερο ή να αποκτηθούν περαιτέρω γνώσεις. Η πρόγνωση ήταν πάντοτε θετικότερη για όσους δεν ήταν κυνικοί, παθητικοί ή αρνητικοί, αλλά καταπιάνονταν με αυτό που συνέβαινε, βρίσκοντας παράλληλα ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και απόκτηση γνώσεων.

Δώσε νόημα στη ζωή σου
Η έλλειψη «νοήματος» και «λόγου» για τη ζωή, αυξάνει το άγχος και αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως φοβίες και αγωνίες. Η ανθεκτικότητά μας αυξάνει όταν ανταποκρινόμαστε σε υπαρξιακές ανάγκες και ερωτήματα. Γιατί είμαι εδώ; Πού πηγαίνω; Γιατί συμβαίνει αυτό; Για αρκετούς η θρησκεία δίνει απαντήσεις, νόημα και δρόμο. Άλλοι αντλούν δύναμη μέσα από μια δική τους αίσθηση του θείου.

Ανάπτυξε το Ε.Q. σου
Ένα βασικό βήμα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες είναι να μπορέσει το άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του και να τα ονοματίσει. Η συναισθηματική νοημοσύνη (Ε.Q.) φαίνεται πως βοήθησε πολύ όσους περνούσαν ζόρια στο να συνειδητοποιήσουν τις ανάγκες τους. Αναπτύξτε περισσότερο τη συναισθηματική σας επίγνωση διαβάζοντας βιβλία εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, που θα σας προσφέρουν παράλληλα με τις συνειδητοποιήσεις, γνώσεις και προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε.

Αναλογίσου!
Να μια δεξιότητα που δεν αναφέρεται συχνά! Κι όμως, η ικανότητα του να «αναλογίζεται» κανείς γύρω από αυτά που του συμβαίνουν και που σκέφτεται, αποτελεί σπουδαία πηγή συνειδητοποιήσεων και αυτογνωσίας. Ο αναλογισμός πάνω στην εσωτερική αλλά και εξωτερική μας εμπειρία, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές. Δηλαδή, να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις πιο εποικοδομητικά, έχοντας γίνει σοφότεροι από τις προηγούμενες. Μια μέθοδος που συστήνεται με στόχο την αύξηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι η τήρηση προσωπικού ημερολογίου. Δοκίμασέ το!