Πες μου πότε γεννήθηκες, να σου πω πόσο υγιής είσαι

16.03.2009
Γεννήθήκες χειμώνα; Μάλλον θα ζήσεις ως τα 100 και βάλε! Μήπως είσαι υπεραισιόδοξη και τα βλέπεις όλα ρόδινα; Μάλλον φταίει το ότι γεννήθηκες καλοκαιράκι! Και μην πάει το μυαλό σου σε αστρολογικές προβλέψεις...Μιλάμε για την σύνδεση που έχει η εποχή που γεννήθηκες με την κατάσταση της υγείας σου.

Γεννήθήκες χειμώνα; Μάλλον θα ζήσεις ως τα 100 και βάλε! Μήπως είσαι υπεραισιόδοξη και τα βλέπεις όλα ρόδινα; Μάλλον φταίει το ότι γεννήθηκες καλοκαιράκι! Και μην πάει το μυαλό σου σε αστρολογικές προβλέψεις...Μιλάμε για την σύνδεση που έχει η εποχή που γεννήθηκες με την κατάσταση της υγείας σου.

Επηρεάζει ο μήνας γέννησής μας την υγεία, τη ζωή και τις επιλογές μας;

Ναι, απαντούν οι εκπρόσωποι της επιστήμης μέσα από μια σειρά ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει: η εποχή που γεννιόμαστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των βιολογικών μας συστημάτων, στην ψυχολογική μας διάθεση αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσής μας. Και δρα συμπληρωματικά στους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που ολοκληρώνουν τη μοίρα μας.

Η εξήγηση της επιστήμης
Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτίθεται το έμβρυο όταν βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του είτε καταστέλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα είτε προκαλούν αδιόρατες αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων του, με αποτέλεσμα, όταν έρχεται στον κόσμο, να έχει προδιάθεση ή προστασία από διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι αυτές οι αλλοιώσεις διαμορφώνουν χαρακτηριστικά του εγκεφάλου του, κατ‘ επέκταση και την προσωπικότητά του και επηρεάζουν το προσδόκιμο επιβίωσής του.

Για τον Tζον Ιγκλ, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aberdeen, είναι και θέμα διατροφής, που μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές, αλλά και αύξησης των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Ο πρώτος ρόλος ανήκει στους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η εποχή που γεννιέται κανείς όμως δρα συμπληρωματικά σε όλα αυτά», υπογραμμίζει.

Απ‘ την άλλη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας Τζαγιάντι Χοτάι αποδίδει αυτές τις διαφορές στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου. «Βασικές ορμόνες που επηρεάζουν την εξέλιξη και τη ζωή του εμβρύου μεταβάλλονται σημαντικά ανάλογα με την εποχή που πρόκειται να γεννηθεί το παιδί».

Ας δούμε, λοιπόν, τα «καλά» και τα «κακά» μας σημεία που έχει φέρει ως τώρα στο φως η επιστημονική έρευνα.

1. Τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα ζουν περισσότερο
Τα παιδιά που γεννιούνται στην καρδιά του χειμώνα μπορούν να είναι οι μελλοντικοί υπεραιωνόβιοι του πλανήτη! Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουμε κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουμε τα 100 χρόνια ζωής αν έχουμε γεννηθεί το Δεκέμβριο και 23% λιγότερες αν γεννηθήκαμε Ιούνιο.

Είναι πιο ευφυή
Ψυχίατροι και ανθρωπολόγοι των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Κουίνσλαντ που παρακολούθησαν την ανάπτυξη 21.000 αγοριών και κοριτσιών έως την ηλικία των 7 ετών απεφάνθησαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα είναι πιο μεγαλόσωμα και πιο ευφυή από εκείνα που γεννιούνται καλοκαίρι, εντοπίζοντας εποχικές διακυμάνσεις στην ευφυΐα, στο σωματικό βάρος, στο ύψος και στο μέγεθος του κεφαλιού.

Αλλά: κινδυνεύουν από στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία, λένε οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Μπρίστολ και Σάουθαμπτον.Ρισκάρουν λιγότερο, ισχυρίζονται οι Σουηδοί επιστήμονες, διευκρινίζοντας ότι συνήθως δεν αναζητούν νέες εμπειρίες. Είναι πιο κακόκεφα, επιμένουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Τα παιδιά που γεννιούνται άνοιξη είναι οι πιο ευτυχισμένοι ενήλικοι
Αυστριακοί και Σουηδοί ερευνητές συμφωνούν ότι οι ευτυχέστεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να έχουν γεννηθεί άνοιξη. Με τις γυναίκες που έχουν γεννηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου να είναι πιο καινοτόμες σε σύγκριση με όσες είχαν γεννηθεί Οκτώβριο και Ιανουάριο. Αντίστοιχα, οι άντρες ήταν πιθανότερο να είναι πιο παρορμητικοί.

Πιο καλές μαθήτριες
Ερευνητές του Παν/μίου της Βιέννης διαπίστωσαν ότι οι φοιτήτριες που είχαν γεννηθεί άνοιξη και καλοκαίρι, και κυρίως το Μάιο, επιτύγχαναν καλύτερη βαθμολογία στις εξετάσεις σε σύγκριση με όσες είχαν γεννηθεί φθινόπωρο και χειμώνα.

Όμως, οι γεννημένοι την άνοιξη: ταλαιπωρούνται από παθήσεις του κυκλοφορικού αλλά και από γρίπη.Τέλος, είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα.

Τα παιδιά που γεννιούνται καλοκαίρι είναι αισιόδοξα και τυχερά
Η ευδιαθεσία είναι το χαρακτηριστικό τους, ενώ στην πορεία της ζωής τους αποδεικνύονται πιο αισιόδοξα και, κατά έναν περίεργο τρόπο, πιο τυχερά, λέει ο καθηγητής Richard Wiseman από το Παν/μιο Hertfordshire. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επιρροής των περιβαλλοντικών παραγόντων που υφίστανται τη συγκεκριμένη εποχή (π.χ., περισσότερο ηλιακό φως).

Πιο ψηλά και πιο δυνατά
Κι αυτό πιθανόν λόγω μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης D που έλαβαν οι μητέρες τους κατά την έκθεσή τους στον ήλιο, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι πραγματοποίησαν σχετική μελέτη με τη συμμετοχή 7.000 νεαρών εθελοντών. Όσοι είχαν γεννηθεί καλοκαιρινούς ή φθινοπωρινούς μήνες, μέχρι την ηλικία των 10 ετών ήταν κατά περίπου μισό εκατοστό ψηλότεροι από τα παιδιά που είχαν γεννηθεί το χειμώνα.

Όμως είναι: πιο επιρρεπή στην κοιλιοκάκη (ασθένεια που συνδέεται με την κατανάλωση της ουσίας γλουτένης που περιέχεται σε ζυμαρικά και πίτσες), γιατί, όπως λένε οι Σουηδοί ερευνητές, μένουν στη μήτρα της μητέρας τους κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε υπάρχουν περισσότερες λοιμώξεις και μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης για τη μητέρα. Πιο ευπαθή στη νόσο του Crohn (πάθηση του εντέρου που εκδηλώνεται με πόνο, διάρροια και απώλεια βάρους). Έπειτα, είναι πιο ευπαθή στη μυωπία. Σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, τα μωρά που γεννιούνται το καλοκαίρι έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.

Τα παιδιά που γεννιούνται φθινόπωρο είναι γερά και δυνατά
Μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών Max Plank στο Rostock έδειξε ότι τα νεογνά που είχαν γεννηθεί φθινόπωρο είχαν μεγαλύτερο βάρος από εκείνα που είδαν το φως της ζωής όλες τις άλλες εποχές, επειδή οι μητέρες τους στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούσαν να καταναλώνουν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Διαπρέπουν στον αθλητισμό
Και μάλιστα έχουν ιδιαίτερη έφεση στο ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με «τα παιδιά της άνοιξης», που προτιμούν τα πιο εγκεφαλικά και στατικά σπορ, όπως το σκάκι.

Όμως: είναι πιο επιρρεπή σε κρίσεις πανικού και έχουν πιο πεσιμιστική αντίληψη για τη ζωή.

Από τη Βιβή Πασπαλάρη