Η τέχνη της ευτυχίας και πως να την κατακτήσεις - Είναι πιο απλό από ότι νομίζεις

20.03.2024
Η τέχνη της ευτυχίας και πως να την κατακτήσεις - Είναι πιο απλό από ότι νομίζεις
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου ιδού μερικές σκέψεις που ίσως σε φέρουν στον «σωστό» δρόμο προς την «κατάκτησή» της

Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί εάν είσαι ευτυχισμένη! Σπάνια έχεις έτοιμη την απάντηση και ακόμα σπανιότερα αυτή η απάντηση είναι θετική. Και ίσως πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται τι είναι ευτυχία και ποια η μαγική της συνταγή της.

Ίσως αν χάσεις αυτα τα 5 κιλάκια που έχεις στόχο, αν αγοράσεις εκείνα τα παπούτσια της βιτρίνας που γλυκοκοιτάζεις ή αν καταφέρεις να πάρεις αυτήν την προαγωγή για την οποία μοχθείς τόσο καιρό, νιώσεις επιτέλους ευτυχισμένη. Κι όμως, αμέσως μόλις γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά, θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες, νέοι στόχοι και θα ξαναβρεθείς να λες «ωραία, αν καταφέρω αυτό θα είμαι χαρούμενη». Και μετά ξανά και ξανά και ξανά...

Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας: 20 πράγματα που με κάνουν να χαμογελώ (χωρίς να το πολυσκεφτώ)

Δεν είναι ένας φαύλος κύκλος;

Η ευτυχία δεν είναι ένας στόχος ή ένας προορισμός, βρίσκεται σε όλο σου το ταξίδι και είναι μια καθημερινή επιλογή σου. Επιλέγεις να ξυπνήσεις και να βρεις κάτι για το οποίο είσαι ευτυχισμένη. Όσο κυνηγητό και να παίξεις μαζί της, όσα υλικά αγαθά και να έχεις και στόχους σου να κατακτήσεις αν δεν πάρεις την απόφαση «ναι τώρα είμαι ευτυχισμένη» ίσως περάσεις μια ζωή χωρίς να την νιώσεις.

Εξου, λοιπόν, και η τέχνη της ευτυχίας

Στο χάος της καθημερινότητας, στις αμέτρητες υποχρεώσεις και στους υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς ζωής, είναι ένα είδος τέχνης να παρατηρείς τις μικρές «ευτυχίες» που σου προσφέρει η ζωή. Είμαστε κουρδισμένοι να κυνηγάμε τις μεγάλες επιτυχίες και υλικά αγαθά γιατί ξέρουμε ότι αυτά θα μας προσφέρουν μια παρωδική ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση όμως είναι αρκετά μακριά από την πραγματική ευτυχία, η οποία μοιάζει πιο πολύ με την γαλήνη και κρύβεται σε κάθε μικρή και απλή στιγμή της ζωής μας. Και δεν είναι ένα είδος τέχνης το να παρατηρεί κανείς και απολαμβάνει τις μικρές, ήρεμες στιγμές της ζωής, όπως παρατηρεί τις πινελιές χρωμάτων σε έναν πίνακα ζωγραφικής;

Μπορεί να είναι η κούπα του ζεστού καφέ που θα πιείς μια βροχερή Δευτέρα, ένα τραγούδι που θα ακούσεις στον δρόμο για την δουλειά. Αυτές οι απλές στιγμές αναζωογονούν το πνεύμα μας και μας υπενθυμίζουν την ομορφιά της ύπαρξης.

Η μυρωδιά της γης μετά από βροχή που θα απολαύσεις στο μπαλκόνι σου, ένα τηλεφώνημα από φίλο που έχεις καιρό να δεις, μέχρι και ένα χαμόγελο από έναν άγνωστο μπορεί να είναι στιγμές ευτυχίας αν εσύ επιλέξεις να τις δεις έτσι.

Η ευτυχία δεν είναι περίπλοκη ή δύσκολη να επιτευχθεί. Βρίσκεται στην ικανότητά μας να ομορφαίνουμε τα πράγματα που βιώνουμε και να εκτιμάμε τις απλές, αληθινές στιγμές της ζωής.

Θέλεις να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στον εαυτό σου; Απαλλάξου από αυτές τις 5 συνήθειες

Από την Ελπίδα Φωτιάδου

Τελευταία τροποποίηση στις 20.03.2024 - 18:00