Καλό μήνα με «μαρτάκι» - Ξέρεις από πού ξεκίνησε και τι σημαίνει το έθιμο με το βραχιολάκι του Μάρτη;

01.03.2024
Καλό μήνα με «μαρτάκι» - Ξέρεις από πού ξεκίνησε και τι σημαίνει το έθιμο με το βραχιολάκι του Μάρτη;
Εσύ τον φόρεσες τον «Μάρτη» σου; Μην το γελάς. Όσο σκοτεινές κι αν είναι οι εποχές τα έθιμα καλό είναι να κρατούνται!

Το βραχιολάκι με την άσπρη και την κόκκινη κλωστούλα όλοι το φορέσαμε πιο μικροί. Πολλοί το φορούν ακόμη. Κυρίως όσοι έχουν παιδιά και έχουν βρεθεί ξανά μπροστά σε αυτό το έθιμο -από διαφορετική πλευρά όμως! "Για να μη μας κάψει ο ήλιος".

Οι ρίζες του εθίμου, όμως, αυτού πού βρίσκονται; Πώς μας... προέκυψε;

Όπως διαβάζουμε, λοιπόν, ο Μάρτης, ή η Μαρτιά, όπως λέγεται σε μερικές περιοχές, είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που εντοπίζεται παντού στα βαλκάνια. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, σύμφωνα με παρατηρήσεις του λαογράφου Νικόλαου Πολίτη.

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η μέρα του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, αλλά και από τα κουνούπια και τους ψύλλους ενώ πιστεύεται ότι κρατά μακριά αρρώστιες και άλλα δεινά.

Τι δείχνει ο μήνας που γεννήθηκες για την προσωπικότητα και την υγεία σου, σύμφωνα με την επιστήμη

Το βαχιολάκι αυτό βγαίνει από χέρι στο τέλος του μήνα και τοποθετείται επάνω στα δέντρα για να πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τις φωλιές τους ή αν προτιμά κάποιος το κρατά και το καίει με την αναστάσιμη φλόγα στη λαμπάδα του Πάσχα.

Σημειώνουμε ότι σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του, καθώς επίσης ότι η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.

Αυτά και καλό μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 01.03.2024 - 09:40