Γιατί πρέπει να εστιάσεις σε συνήθειες αντί σε αποφάσεις το νέο έτος

03.01.2023
Γιατί πρέπει να εστιάσεις σε συνήθειες αντί σε αποφάσεις το νέο έτος
Ήρθε η ώρα να δεις τους στόχους της νέας χρονιάς αλλιώς

Εάν σκέφτεσαι να βάλεις ένα στόχο για την Πρωτοχρονιά για το 2023, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί εναντίον σου. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε εγκεφάλους που θέλουν να μας προστατέψουν, κάτι που περιλαμβάνει μια αντίδραση «πάλης ή φυγής» στην αλλαγή, λέει ο Jeremy Campbell CEO του Black Isle Group, σύμβουλος βελτίωσης απόδοσης.

«Είμαστε ακόμα πολύ προϊστορικοί σε ό,τι αφορά το πώς είμαστε καλωδιωμένοι», λέει. «Είμαστε προγραμματισμένοι να είμαστε πιο αρνητικοί και να βρίσκουμε λόγους να μην κάνουμε πράγματα. Συχνά βασιζόμαστε στα κίνητρα και το κίνητρο εξαντλείται συνήθως μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες. Γι' αυτό οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς συχνά δεν λειτουργούν».

New Year' s Resolutions από τώρα; Γιατί όχι; 7 αλλαγές που μπορείς να ξεκινήσεις για να σε βρει το 2023 αλλιώς -με την καλή έννοια

Ένας άλλος λόγος που οι αποφάσεις είναι δύσκολες είναι επειδή τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι την πρώτη Ιανουαρίου κάτι θα αλλάξει ως δια μαγείας. «Αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι το αποτέλεσμα, αλλά δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά», λέει ο Campbell. «Αν θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να το κάνεις».

Ο Campbell λέει ότι οι συνήθειες είναι πιο ισχυρές από τις αποφάσεις. Μοιράζεται αυτές τις έξι αρχές που θα σε βοηθήσουν:

Καθόρισε το στόχο
Πρώτον, θα πρέπει να είσαι πολύ σαφής σχετικά με την αλλαγή που αναζητάς. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να γίνεις πιο fit, θέλεις να τρέξεις στον μαραθώνιο, ή να κάνεις μια μικρή βόλτα χωρίς να σου κόβεται η ανάσα; «Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ακριβώς πώς μοιάζει αυτός ο στόχος και μπορείς να τον οπτικοποιήσεις και να τον περιγράψεις», λέει ο Campbell. Όσο πιο ξεκάθαρη είσαι στο αποτέλεσμα που αναζητάς, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να το φτάσεις.

Μοίρασε το
Στη συνέχεια, χώρισε τον στόχο σε μικρά κομμάτια. «Οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς συχνά δεν λειτουργούν επειδή θέλουμε άμεση ικανοποίηση», λέει ο Campbell. «Τείνουμε επίσης να κάνουμε πάρα πολλά». Για παράδειγμα, όταν επιδιώκουν έναν στόχο να γίνουν καλύτεροι, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν υπερβολές. Πηγαίνουν για έντονο τρέξιμο ή περνούν μιάμιση ώρα στο γυμναστήριο, όταν ένας 20λεπτος περίπατος θα ήταν τέλειος και πιο πιθανό να είναι βιώσιμος. Χωρίζοντας τον μεγάλο στόχο σε μικρότερες ενέργειες, θα είναι πιο πιθανό να τον διατηρήσεις.

10 εύκολοι τρόποι να κάνεις το 2023 την καλύτερη χρονιά σου

Μέτρησε τι κάνεις
Το τρίτο βήμα είναι να μετρήσεις αυτό που κάνεις. «Κατέγραψε το γιατί αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αναλάβεις πραγματικά δράση», λέει ο Campbell. Μάθε τι πρόκειται να κάνεις και πότε θα το κάνεις. Θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου κάνοντας αυτές τις ενέργειες σχεδιασμού και μέτρησης.

Να είσαι συνεπής
Η συνέπεια είναι αυτό που φέρνει αποτελέσματα και ο Campbell την παρομοιάζει με έναν τραπεζικό λογαριασμό αυτοεκτίμησης. «Όσο πιο συνεπής είσαι με τις πράξεις σου, τόσο περισσότερο αρχίζεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου», εξηγεί. «Έτσι αρχίζει να σχηματίζεται η συνήθεια γιατί γίνεται μέρος αυτού που είσαι και τι κάνεις». Η συνέπεια είναι επίσης το δυσκολότερο από τα έξι βήματα και ο Campbell προτείνει να κάνεις τη διαδικασία πιο διασκεδαστική, γιατί είναι πιο πιθανό να το κάνεις.

Γιόρτασε τις νίκες σου
Τέλος, αφιέρωσε χρόνο για να αναγνωρίσεις τις νίκες σου κοιτάζοντας πίσω κάθε εβδομάδα, αναλογιζόμενη τι πήγε καλά. «Οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν έχουν πάει καλά», λέει ο Campbell. «Εορτάζοντας τις νίκες σου, θα βρείς κίνητρο για να συνεχίσεις».