Body Shaming από τον σύντροφό σου; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

02.12.2022
Body Shaming από τον σύντροφό σου; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις
Σου έχει τύχει να είσαι σε σχέση και ο σύντροφός σου να σχολιάσει αρνητικά το βάρος σου; Σε προσβάλλει περιστασιακά (ή περισσότερο από περιστασιακά) όσον αφορά το βάρος σου ή το σχήμα του σώματός σου; Έχει κάνει αστεία σε εσένα ή σε άλλους που βασίζονται στην εμφάνιση του σώματός σου-σας; Όλα αυτά τα σενάρια εμπίπτουν στον ορισμό του «body shaming». Σύμφωνα με τη Samantha DeCaro, διευθύντρια στο κέντρο θεραπείας διατροφικών διαταραχών The Renfrew Centre, στην Πενσυλβάνια, κάθε σχόλιο που υπονοεί ότι το σώμα σου πρέπει να «διορθωθεί» μετράει ως body shaming και αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί στην πραγματικότητα να θεωρηθεί ως συναισθηματική κακοποίηση.

Γιατί o συντρόφος μου μου κάνει body shaming;

Αν και ο σύντροφός σου μπορεί να μην σκοπεύει να πληγώσει τα συναισθήματά σου, αυτές οι συμπεριφορές συχνά έχουν τις ρίζες τους σε αρνητικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία κάποιου. «Τα ενοχλητικά σχόλια που μπορεί να κάνει ένας σύντροφος είναι συχνά μια αναπαράσταση ενός παρόμοιου σχολίου που έχει λάβει σε άλλα κεφάλαια της ζωής του», λέει στο Bustle η Dani Bryant, σύμβουλος ψυχικής υγείας και σωματικής απελευθέρωσης.

Ένας σύντροφος μπορεί μερικές φορές να πιστεύει ότι νοιάζεται απλώς για την υγεία σου και να δικαιολογεί την body shaming συμπεριφορά του για να σε ωθήσει να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου. Αλλά, όπως εξηγεί η DeCaro, η εστίαση στο βάρος δεν είναι ένας ακριβής τρόπος για να μετρήσεις την υγεία κάποιου. «Αν ανησυχείς πραγματικά για την υγεία του συντρόφου σου, μην εστιάζεις στο βάρος», λέει. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία και να συμμετάσχεις σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία χωρίς να χειραγωγείς σκόπιμα το σχήμα ή το μέγεθος του σώματος».

Τα σχόλια του Body Shaming είναι προσβλητικά;

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσει με μικρούς, σταδιακούς τρόπους και συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε μια σχέση. Κάθε τύπος μπορεί να διαφέρει πολύ ως προς τον τρόπο εμφάνισης, αλλά παρόλα αυτά είναι όλα καταστροφικά. To body shaming, ειδικότερα, μπορεί να συμβεί μέσω οποιουδήποτε είδους συμπεριφορών, σύμφωνα με την Bryant. «Κάθε είδους κριτική, υποβάθμιση, αμηχανία, εκφοβισμός, πειράγματα, σχόλια που βασίζονται στη σύγκριση, έλεγχος και μη ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι όλα body shaming», λέει. «Είναι μια άρνηση του εαυτού, της ατομικότητας, της ποικιλομορφίας του σώματος και των ορίων ενός ολόκληρου ανθρώπου».

Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο σύντροφός σoυ να έμαθε αυτές τις συμπεριφορές ή να εσωτερίκευσε τη ντροπή για το σώμα του νωρίτερα στη ζωή του, αυτό δεν το αποκλείει ως μορφή κακοποίησης. «Είναι μια άποψη κάποιου άλλου που έχει τη δική του τοξική ντροπή που συχνά προβάλλεται στους άλλους για δύναμη και έλεγχο», λέει η Bryant.

Πώς το body shaming επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας σύντροφος που σε προσβάλλει για το βάρος ή το μέγεθός σου μπορεί να σε πληγώσει βαθιά και να επηρεάσει τη δύναμη και την υγεία της σχέσης σου - για να μην αναφέρουμε τη σχέση που έχεις με το σώμα σου.

Σύμφωνα με την Bryant, το να βιώνεις συναισθηματική κακοποίηση με τη μορφή body -shaming από την πλευρά ενός συντρόφου μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα την ψυχική σου υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για την αυτοαντίληψη σου. «Αν μας πουν ότι η αξία και τα θετικά είναι στο μέγεθος του σώματός μας, τότε θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και να επαναλαμβάνουμε το μοτίβο μέχρι να καταλάβουμε ότι αυτό είναι μοτίβο», λέει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εάν έχεις ιστορικό με διατροφική διαταραχή οποιουδήποτε είδους, ένας σύντροφος που σε ντροπιάζει για το σώμα σου μπορεί σίγουρα να την επιδεινώσει ή ακόμα και να προκαλέσει την ανάπτυξη κάποιας άλλης διαταραχής με την πάροδο του χρόνου.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, η DeCaro σε ενθαρρύνει να βάλεις όρια με τον σύντροφό σου εάν διαπιστώσεις ότι σε ντροπιάζει. «Έκφρασε τα συναισθήματά σου, επικοινώνησε τις ανάγκες σου και πες του να σταματήσει», λέει, προσθέτοντας ότι μπορείς επίσης να σκεφτείς να του πεις ότι τα σχόλιά του επηρεάζουν το πόσο ευτυχισμένη ή ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση. «Αποφάσισε τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου εάν ο σύντροφός σου συνεχίζει να παραβιάζει τα όριά σου», λέει.